Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat s nedozrálými zelenými rajčaty? Zavařte je jako pikantní salát se zelím a cibulí, v zimě se po něm jen zapráší!
Zdroj: Zdroj. Toprecepty

Na konci léta se často stává, že nám na záhonech zůstávají rajčata, která už nestihnou dozrát. Vyhazovat je nemusíme, využijeme je třeba do skvělého salátu, který si zavaříme na zimu.

Jíst, či nejíst zelená rajčata?

Pokud je počasí stále příznivé, mohou rajčata na keřích červenat až do října. Když se ale ochladí a plody zůstávají tvrdé a zelené, je lepší je sklidit. Nedozrálá rajčata není vhodné jíst syrová – obsahují solanin a tomatin, které mohou ve větším množství způsobit nevolnost, bolesti břicha či zažívací potíže.

Při tepelné úpravě se však tyto látky odbourávají, proto jsou zpracovaná rajčataezpečná. Ani tak bychom to ale s jejich konzumací neměli přehánět, a malé děti a těhotné ženy by si je měly raději odpustit úplně.  

Ovšem když je dáme do salátu spolu s další zeleninou a zavaříme je, získáme tak na zimu parádní přílohu třeba k masu, nebo na různé oslavy k chuťovkám. 

Recept na salát se zelím a rajčaty 

Pro tuto úpravu jsou zelená rajčata právě vhodnější, protože i po zavaření zůstanou křupavá a budou tak skvěle ladit se zelím. V kombinaci s cibulí a nálevem navíc chutnají perfektně. Tento salát zkrátka budete milovat! 

Co na něj budete potřebovat: 2 hlávky zelí, 3/4 kila cibule, 6 velkých paprik, 30 nedozrálých rajčat. Na nálev: 

  1. Nejprve si připravte nálev. Svařte vodu, přidejte ocet, cukr, sůl a koření, nechte projít varem, vypněte a pod pokličkou nechte louhovat.
  2. Zeleninu omyjte a očistěte, cibuli oloupejte. Cibuli a rajčata nakrájejte na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky a vše dejte do velké mísy.
  3. Vše společně v míse promíchejte a směsí naplňte čisté a vymyté zavařovací sklenice. Pak zeleninu zalijte teplým a přecezeným nálevem. Po naplnění otřete sklenicím hrdla dočista, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 90 °C.

Náš tip: Dozrálá rajčata můžete usušit podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli