Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Orzo představuje rychlou a variabilní přílohu, kterou lze použít jako těstoviny i jako rýži.
Zdroj: Toprecepty

Pokud sledujete sociální sítě, na recepty, v nichž figuruje orzo, už jste nejspíš narazili. Dalo by se říct, že se tyto těstoviny připomínající zrnka rýže, dostaly do módy. Dokáží se totiž proměnit nejen v dokonalou přílohu, ale i v sytý a originální hlavní chod.

Populární těstoviny orzo

Pokud byste těstoviny řadili podle popularity, tak o těch s názvem orzo by se dalo říct, že jsou jedním z hitů moderní kuchyně a objevují se ve spoustě receptů.

Orzo totiž dokáže krásně absorbovat chutě omáček a vývarů, a je tak vnímáno jako univerzální příloha. Jeho další předností je také rychlá a nenáročná příprava. Plusové body mu přidává i jemná chuť, drobný tvar a velká variabilita použití.  

Oblíbené v Itálii i v Řecku

Přestože vzhledem připomíná rýži, jde o klasickou těstovinu. V italské kuchyni je ale spíš známá pod názvem risoni, v jiných zemích jako orzo. Jde o populární středomořské těstoviny, oblíbené rovněž v blízkovýchodní kuchyni a hlavně v Řecku, kde se jim pro změnu říká kritharaki.

Kromě toho trochu připomíná jinou drobnou těstovinu, oblíbenou ve slovenské a maďarské kuchyni, známou jako tarhoňa, jejíž zrnka ovšem nejsou tak podlouhlá. 

Výborně vstřebávají chutě

Stejně jako jiné druhy italských těstovin se orzo vyrábí ze semoliny neboli semolinové mouky – krupice z tvrdé pšenice (tvrdozrnné pšenice). Ta dodává těstovinám krásnou zlatavou barvu a zajišťuje, že dobře drží tvar. Snadno je pak uvaříte tak, jak je to u těstovin žádoucí, tedy al dente (na skus)

Orzo je díky svému drobnému tvaru a schopnosti báječně vstřebávat chutě a nasáknout vývar či omáčku přímo stvořené k použití do těstovinového rizota podobnému italskému rizotu z rýže. Můžete ho tak rovnou vařit s vývarem, abyste dosáhli dokonale krémové konzistence. Je ale možné ho vařit stejně jako jakékoliv jiné těstoviny ve vroucí vodě, cca 7–8 minut, a doplnit omáčkou

Orzo do polévek, salátů i jako příloha

Díky jeho velikosti a tvaru lze orzo použít hlavně do různých polévek či salátů. Do polévek se přidává v závěru vaření, krásně je zahustí a dodá jim na sytosti. Do salátů jen stačí uvařené těstoviny zchladit a smíchat s čerstvou zeleninou, bylinkami a trochou olivového oleje, případně s dresinkem – vznikne tak lehký a výživný pokrm.

Orzo také může nahradit rýži či kuskus jako příloha k masu, rybám nebo zelenině a výborně se hodí do zapékaných jídel s omáčkou a sýrem. V Řecku se zase zapéká s rajčatovou omáčkou a jehněčím masem – tento pokrm je známý jako giouvetsi.

Vynikající krémové orzo s rajčaty a bazalkou

Pokud jste si orzo koupili v obchodě a teď přemýšlíte, co z něj uvařit, zkuste třeba tuto krémovou varianci na rizoto z jednoho hrnce. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 400 g cherry rajčátek, ½ hrnku smetany na vaření, 1 hrnek kuřecího vývaru, 1 hrnek těstovin orzo, velké listy bazalky, nakrájené na proužky, šťávu z ½ citronu + kůru, 50 g sýra pecorino, 180 g sýra buratta, sůl a pepř. 

  1. Na pánvi zahřejte olivový olej. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a za občasného míchání smažte 1 až 2 minuty. Přidejte rajčata a smažte 4 minuty nebo dokud nezměknou a trochu se nerozvaří. 
  2. Pak vlijte smetanu a kuřecí vývar, vsypte orzo a sůl a pepř podle chuti a vše promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte na mírném stupni 5 až 8 minut, nebo až orzo změkne a absorbuje většinu tekutiny – pokrm by měl zůstat krémový. V případě potřeby přidejte trochu kuřecího vývaru.
  3. Odstavte a vmíchejte bazalku, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a nastrouhaný sýr pecorino. Podávejte ihned ozdobené sýrem burrata, chilli vločkami a lístky bazalky. 

Náš tip: Podobný pokrm z orza ovšem s kuřecím masem si můžete uvařit podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli