Rýže nebo těstovina? Orzo se hodí k omáčkám i do salátů a je uvařené raz dva. V této krémové verzi je nepřekonatelné
8. 9. 2025 Vaření
Pokud sledujete sociální sítě, na recepty, v nichž figuruje orzo, už jste nejspíš narazili. Dalo by se říct, že se tyto těstoviny připomínající zrnka rýže, dostaly do módy. Dokáží se totiž proměnit nejen v dokonalou přílohu, ale i v sytý a originální hlavní chod.
Populární těstoviny orzo
Pokud byste těstoviny řadili podle popularity, tak o těch s názvem orzo by se dalo říct, že jsou jedním z hitů moderní kuchyně a objevují se ve spoustě receptů.
Orzo totiž dokáže krásně absorbovat chutě omáček a vývarů, a je tak vnímáno jako univerzální příloha. Jeho další předností je také rychlá a nenáročná příprava. Plusové body mu přidává i jemná chuť, drobný tvar a velká variabilita použití.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené v Itálii i v Řecku
Přestože vzhledem připomíná rýži, jde o klasickou těstovinu. V italské kuchyni je ale spíš známá pod názvem risoni, v jiných zemích jako orzo. Jde o populární středomořské těstoviny, oblíbené rovněž v blízkovýchodní kuchyni a hlavně v Řecku, kde se jim pro změnu říká kritharaki.
Kromě toho trochu připomíná jinou drobnou těstovinu, oblíbenou ve slovenské a maďarské kuchyni, známou jako tarhoňa, jejíž zrnka ovšem nejsou tak podlouhlá.
Mohlo by vás zajímat
Výborně vstřebávají chutě
Stejně jako jiné druhy italských těstovin se orzo vyrábí ze semoliny neboli semolinové mouky – krupice z tvrdé pšenice (tvrdozrnné pšenice). Ta dodává těstovinám krásnou zlatavou barvu a zajišťuje, že dobře drží tvar. Snadno je pak uvaříte tak, jak je to u těstovin žádoucí, tedy al dente (na skus).
Orzo je díky svému drobnému tvaru a schopnosti báječně vstřebávat chutě a nasáknout vývar či omáčku přímo stvořené k použití do těstovinového rizota podobnému italskému rizotu z rýže. Můžete ho tak rovnou vařit s vývarem, abyste dosáhli dokonale krémové konzistence. Je ale možné ho vařit stejně jako jakékoliv jiné těstoviny ve vroucí vodě, cca 7–8 minut, a doplnit omáčkou.
Orzo do polévek, salátů i jako příloha
Díky jeho velikosti a tvaru lze orzo použít hlavně do různých polévek či salátů. Do polévek se přidává v závěru vaření, krásně je zahustí a dodá jim na sytosti. Do salátů jen stačí uvařené těstoviny zchladit a smíchat s čerstvou zeleninou, bylinkami a trochou olivového oleje, případně s dresinkem – vznikne tak lehký a výživný pokrm.
Orzo také může nahradit rýži či kuskus jako příloha k masu, rybám nebo zelenině a výborně se hodí do zapékaných jídel s omáčkou a sýrem. V Řecku se zase zapéká s rajčatovou omáčkou a jehněčím masem – tento pokrm je známý jako giouvetsi.
Vynikající krémové orzo s rajčaty a bazalkou
Pokud jste si orzo koupili v obchodě a teď přemýšlíte, co z něj uvařit, zkuste třeba tuto krémovou varianci na rizoto z jednoho hrnce. Jak na to?
Budete potřebovat: 3 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 400 g cherry rajčátek, ½ hrnku smetany na vaření, 1 hrnek kuřecího vývaru, 1 hrnek těstovin orzo, velké listy bazalky, nakrájené na proužky, šťávu z ½ citronu + kůru, 50 g sýra pecorino, 180 g sýra buratta, sůl a pepř.
- Na pánvi zahřejte olivový olej. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a za občasného míchání smažte 1 až 2 minuty. Přidejte rajčata a smažte 4 minuty nebo dokud nezměknou a trochu se nerozvaří.
- Pak vlijte smetanu a kuřecí vývar, vsypte orzo a sůl a pepř podle chuti a vše promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte na mírném stupni 5 až 8 minut, nebo až orzo změkne a absorbuje většinu tekutiny – pokrm by měl zůstat krémový. V případě potřeby přidejte trochu kuřecího vývaru.
- Odstavte a vmíchejte bazalku, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a nastrouhaný sýr pecorino. Podávejte ihned ozdobené sýrem burrata, chilli vločkami a lístky bazalky.
Náš tip: Podobný pokrm z orza ovšem s kuřecím masem si můžete uvařit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více