

Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty
Suroviny
- 500 g kulatozrnné rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml suchého bílého vína nebo vermutu
- 1 l silného vývaru (i z kostky)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- rajčata sušená v oleji (sklenička)
- máslo
- hrst nasekané petrželky
- 120 g parmazánu (hrst na posypání, celkem asi 120 g)
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejdřív si připravíme vývar, který po celou dobu přípravy udržujeme horký.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě je orestujeme.
Přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme do té doby, dokud všechna zrníčka nezprůsvitní.
Přilijeme víno, stále mícháme (míchat vlastně budeme teď cca 20 minut :-)) a necháme ho vsáknout do rýže.
Přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit.
Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká "na skus". Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít".
Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou a promícháme s okapanými a nakrájenými sušenými rajčaty. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty
-
Dodržela jsem přesně recept a výsledek velmi chutný.
Umístěn mezi oblíbenými.
-
tak to si zkusím. Dělávám obdobně, ale místo rajčat cuketu. Je to výborný a i toto určitě bude
-
Martina: to už to ovšem nebude rizoto ... myslím, že půlhodinka strávená u plotny za tu chuť stojí
-
Sarinka22: U nás manuálně nepracuje, pouze intelektuálně, ale při formulování receptů vycházím z obvyklého množství surovin udávaného v kuchařských knihách. Neodpovídá to tomu, co vařím doma pro tři (dělám obvykle dvě porce a bohatě stačí), většinou suroviny potom při psaní receptů násobím. Předpokládám stejnou míru inteligence i u čtenářů...v jiném případě to holt budou jíst dva dny, no...
-
1/2kg je opravdu pro velké jedlíky. U nás doma by se z toho najedlo šest celý den manuálně pracujících lidí
-
díky za recept. Až ho však budu příště dělat, určitě si rýži dopředu uvařím. Takhle jsem to dělala zbytečně dlouho a stejně mám pocit, že je rýže tvrdá. Jinak parmezán jsem v obchodě nesehnala, tak jsem ho nahradila jiným italským sýrem. Každopádně díky za recept :)
-
To mě moc těší...
-
Skvělý recept! Nedávno jsem si z dovolené v Itálii dovezla rýži Arborio, sušená rajčata a asi půl kila parmazánu
No napoprvé jsem to teda přesolila, napodruhé jsem žádnou sůl navíc nepřidávala, stačil vývar a parmazán. Chuť byla geniální -
Zuzun, moc jste mě potěšili...
-
zrovna vcera kamoska italka tohle varila. nedavala cibuli, bo jsme ji nemeli, ale postup stejny a je to namka!
-
Konečně recept, který se alespoň přibližuje italskému rizotu. Pryč s blafy se smetanou, která tam nemá co dělat!
-
noobody42....preco ti to nesedi...zda sa ti to malo, alebo vela?...pol kila ryze pre 4 clennu rodinu sa mi nezda vela....je to samostatny pokrm, keby to bola priloha, tak by to bolo ine, ale takto si myslim, ze je to v poriadku.
-
Suroviny jsou OK,jen těch 500g rýže mi nesedí.Uvidím.
-
Marto, beruško, a kdy jindy sedat k počítači a přidávat recepty než večer??
Ale já Ti rozumím, také se snažím hubnout, jím tak třetinové porce (zbytek stejně doženu při ochutnávání...
, ale tady ve společnosti těch vonících receptů a fotek je to fakt mučení...
-
Vynikající - další využití sušených rajčátek