Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty

Eliza Kuchařka: Eliza

Bezmasá jídla 17 názorů

Suroviny

500 g kulatozrnné rýže
2 lžíce olivového oleje
200 ml suchého bílého vína nebo vermutu
1 l silného vývaru (i z kostky)
1 cibule
3 stroužky česneku
rajčata sušená v oleji (sklenička)
máslo
hrst nasekané petrželky
120 g parmazánu (hrst na posypání, celkem asi 120 g)
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si připravíme vývar, který po celou dobu přípravy udržujeme horký.

  2. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě je orestujeme.

  3. Přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme do té doby, dokud všechna zrníčka nezprůsvitní.

  4. Přilijeme víno, stále mícháme (míchat vlastně budeme teď cca 20 minut :-)) a necháme ho vsáknout do rýže.

  5. Přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit.

  6. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká "na skus". Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).

  7. Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít".

  8. Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou a promícháme s okapanými a nakrájenými sušenými rajčaty. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 349 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty

  • 55deli 55deli

    Dodržela jsem přesně recept a výsledek velmi chutný. :yes: Umístěn mezi oblíbenými.

    Odpovědět

  • J.D. J.D.(neregistrovaný)

    tak to si zkusím. Dělávám obdobně, ale místo rajčat cuketu. Je to výborný a i toto určitě bude :yes:

    Odpovědět

  • Márty Márty(neregistrovaný)

    Martina: to už to ovšem nebude rizoto ... myslím, že půlhodinka strávená u plotny za tu chuť stojí

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Sarinka22: U nás manuálně nepracuje, pouze intelektuálně, ale při formulování receptů vycházím z obvyklého množství surovin udávaného v kuchařských knihách. Neodpovídá to tomu, co vařím doma pro tři (dělám obvykle dvě porce a bohatě stačí), většinou suroviny potom při psaní receptů násobím. Předpokládám stejnou míru inteligence i u čtenářů...v jiném případě to holt budou jíst dva dny, no...;-)

    Odpovědět

  • Sarinka22 Sarinka22(neregistrovaný)

    1/2kg je opravdu pro velké jedlíky. U nás doma by se z toho najedlo šest celý den manuálně pracujících lidí ;-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    díky za recept. Až ho však budu příště dělat, určitě si rýži dopředu uvařím. Takhle jsem to dělala zbytečně dlouho a stejně mám pocit, že je rýže tvrdá. Jinak parmezán jsem v obchodě nesehnala, tak jsem ho nahradila jiným italským sýrem. Každopádně díky za recept :)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    To mě moc těší...:-):-K

    Odpovědět

  • hanysek hanysek(neregistrovaný)

    Skvělý recept! Nedávno jsem si z dovolené v Itálii dovezla rýži Arborio, sušená rajčata a asi půl kila parmazánu :-)
    No napoprvé jsem to teda přesolila, napodruhé jsem žádnou sůl navíc nepřidávala, stačil vývar a parmazán. Chuť byla geniální :-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Zuzun, moc jste mě potěšili...;-):-K

    Odpovědět

  • zuzun zuzun(neregistrovaný)

    zrovna vcera kamoska italka tohle varila. nedavala cibuli, bo jsme ji nemeli, ale postup stejny a je to namka!

    Odpovědět

  • Radim Radim(neregistrovaný)

    Konečně recept, který se alespoň přibližuje italskému rizotu. Pryč s blafy se smetanou, která tam nemá co dělat!

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    noobody42....preco ti to nesedi...zda sa ti to malo, alebo vela?...pol kila ryze pre 4 clennu rodinu sa mi nezda vela....je to samostatny pokrm, keby to bola priloha, tak by to bolo ine, ale takto si myslim, ze je to v poriadku.

    Odpovědět

  • noobody42 noobody42(neregistrovaný)

    Suroviny jsou OK,jen těch 500g rýže mi nesedí.Uvidím.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Marto, beruško, a kdy jindy sedat k počítači a přidávat recepty než večer?? :-)Ale já Ti rozumím, také se snažím hubnout, jím tak třetinové porce (zbytek stejně doženu při ochutnávání...;-), ale tady ve společnosti těch vonících receptů a fotek je to fakt mučení...:-//:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Vynikající - další využití sušených rajčátek :yes::yes::-p

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rizoto italske risoto rizoto s parmazánem italské recepty rizoto recept rizoto se smetanou smetanové rizoto rajcatove rizoto italske risoto recepty parmazánové rizoto recepty se susenymi rajcaty parmezánové rizoto risoto se sušenými rajčaty rýže na rizoto recept se susenymi rajcaty jídlo se sušenými rajčaty recepty rizoto italské zeleninové rizoto italská rýže italské risoto recept

Zapomněl/a jsem heslo