Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smaženka je stálicí mezi českým rychlým občerstvením.
Zdroj: se souhlasem Heřmana Gazdy

Smaženka patří mezi klenoty českého rychlého občerstvení. Sáhneme po ní vždy, když se potřebujeme hned najíst, nebo máme chuť zavzpomínat na minulost. Většina lidí si ji totiž spojuje se socialistickými bufety nebo prodejnami lahůdek. Domácí verze ovšem nabízí více možností úpravy, což dokazuje i recept Ostravskeho Gastrošefa.

Základní princip přípravy

Tradiční smaženka se připravuje z rozšlehaných vajec, která se osolí a opepří, a poté se vlijí na rozpálenou pánev s tukem. Vajíčka se nechají ztuhnout tak, aby vznikla souvislá placka, podobná omeletě.

Ta se následně vloží na chleba a ozdobí hořčicí, kyselou okurkou, cibulí nebo vším, co máte rádi a nebo vám to právě nabízí vaše lednička. Nepotřebujete nic speciálního a příprava také nezabere moc času. 

Různé způsoby obměny

Přestože základní recept může na někoho působit stroze, existuje mnoho variant, jak smaženku připravit. Někdo do vajec přidává trochu mléka nebo smetany, aby byla nadýchanější, jiný zase sází na hutnější konzistenci bez jakýchkoli přísad a vyřádí se na obloze. Populární je také přimíchání strouhaného sýra přímo do směsi – ten se při smažení rozpustí a dodá plackám výraznější chuť. Další možností je přidat jemně nasekanou cibuli, pažitku nebo petrželku, což smaženku osvěží a přidá jí na barevnosti.

Někteří kuchaři rádi experimentují i s tvarem. Klasická kulatá vaječná placka se dá přehnout napůl jako kapsa, aby lépe držela na pečivu, nebo nakrájet na menší kousky, které se pak skládají na sebe. V moderní gastronomii se objevují i varianty smaženky pečené v troubě, kde se vaječná směs nalije do zapékací formy a zpevní bez smažení v tuku. Výsledkem je lehčí varianta, která osloví i ty, kteří si hlídají množství kalorií.

Co na smaženku patří

Samotná vaječná placka představuje základ, který je ovšem nutné pořádně doplnit. Tradiční je kombinace s hořčicí nebo kečupem, které dodají pokrmu pikantnější chuť. Oblíbená je i varianta s nakládanou okurkou nebo kapií, které přidají zajímavou kyselost, chybět by neměla ani cibule nakrájená na měsíčky.

V posledních letech se však objevuje spousta nových „doplňků“. Na smaženku se klade list salátu, rajče, čerstvá paprika nebo plátkový sýr. V některých domácnostech se objevuje i šunka, slanina nebo pečená zelenina. 

Ostravská varianta

Svou verzi předvedl na Instagramu také populární food blogger Heřman Gazda, známý jako Ostravsky Gastrošef. Ten smaženku stareho haviřa doplnil o tvarůžky, slaninu i pálivou omáčku. Výsledkem je pokrm, který nabízí velkou škálu chutí a zároveň je jasné, že vás pořádně zasytí i prověří vaši odolnost.

Smaženka stareho haviřa

Na přípravu hodně chuťově výrazného pokrmu budete potřebovat: 1 kolečko tvarůžků, 3 vejce, velký krajíc chleba, 70 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, hořčici, omáčku sriracha, nakládané okurky, papriku, jarní cibulku, malého panáka vody, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Tvarůžek nakrájejte na kostičky do mísy, přidejte tři vejce, osolte a zamíchejte metlou. Přidejte trochu vody a znovu zamíchejte.
  2. Na pánvi bez tuku z obou stran lehce opečte krajíc chleba. Slaninu nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Z pánve vyjměte chléb a opečte v ní slaninu a česnek, až zezlátne a slanina pustí tuk. 
  4. Přilijte vaječnou směs a vytvořte omeletu. Tu následně přeložte na půlku a umístěte na opečený chléb.
  5. Omeletu potřete hořčicí a dozdobte nadrobno nakrájenou okurkou, jarní cibulkou a paprikou.
  6. Nakonec přidejte srirachu a opepřete.
Náš tip: Pokud máte raději chleba ve vajíčku, připravte si ho podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli