Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smaženka je stále populární v mnoha domácnostech.
Zdroj: Toprecepty.cz

Pod termínem smaženka si můžeme představit jak omeletu na chlebu, tak chleba obalený ve vajíčku, tak i malé sýrové karbanátky - smaženky. Každopádně vždy jde o kombinaci chleba a usmaženého vajíčka. Tahle dobrota byla hitem bufáčů už před revolucí a oblíbená je dodnes.

Z karbanátku se stal obložený chléb

Historie smaženky sahá až do 70. let minulého století. Tehdy však připomínala spíše malý karbanátek a Československé státní normy u ní, jako u všech pokrmů tehdy, striktně nařizovaly, co musela obsahovat.

Tehdejší sýrová smaženka sestávala tedy ze strouhaného eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, soli a česneku. Z těchto surovin se tvořily obdélníkové krokety, které se smažily na rozpáleném oleji z obou stran a poté servírovaly na chlebu, potřené hořčicí a posypané nasekanou cibulkou.

Později se pod termínem smaženka připravovaly vaječné omelety, podávané na chlebu, anebo chléb obalovaný ve vajíčku a poté usmažený.

V současnosti si smaženku může každý výrobce vytvořit podle svého receptu, obvykle ale v bufetech a lahůdkách najdete smaženku jako omeletu na chlebu, doplněnou často ještě hořčicí, cibulí, kapií a petrželkou

V moravských domácnostech je ovšem v oblibě smaženka z „chleba ve vajíčku“ a na našem webu najdete pod heslem smaženka najdete mnoho různých receptů, třeba i na smaženky celerové nebo tuňákové. Ale klasika je klasika. Proto nabízíme recept na smaženku, která za pár korun nasytí i početnou rodinu. 

Smaženka k večeři

Jak na to?

  1. Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se solí a pepřem dle chuti. 
  2. Každý krajíc chleba namočte z obou stran do rozšlehaných vajec, aby se chléb vejci dobře nasákl.  
  3. Na pánev dejte trochu oleje a nechte ho zahřát. Položte namočené krajíce chleba na rozpálenou pánev.
  4. Smažte chleby z obou stran dozlatova. Hotové opečené chleby potřete plnotučnou hořčicí a dejte na ně cibuli nakrájenou na plátky, nakrájenou kyselou okurku a plátky rajčat. 
  5. Smaženky podávejte ihned po dokončení.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit sýrové smaženky:

Zdroje informací: 

ireceptar.cz - Klasická socialistická smaženka z vajec a strouhanky: Skvělá večeře za pár korun

stream.cz - Smaženka: Bývalá hvězda socialistických bufetů

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více