Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječná omeleta
Zdroj: Pixabay, Daniel Albany

Příprava vaječné omelety se zdá triviální, ale chceme-li dosáhnout opravdu dokonalé konzistence a chuti, hodí se vylepšit postup několika triky, díky kterým bude omeleta uvnitř krásně krémová, nadýchaná a na povrchu nevysušená. Inspirujte se slavnými šéfkuchaři, kteří ví, jak na to.

Nejčastější chyby při přípravě vaječné omelety

Spousta lidí, ať už kvůli úspoře času, nebo neznalosti, připravuje vaječnou omeletu vylitím rozšlehaných vajec na pánev a následném opékání až do jejich úplného sražení. Tím ovšem omeleta ztratí na vláčnosti a výsledkem bude gumová placka, která během pár minut ztvrdne. Příliš vysoká teplota je dalším nešvarem, který způsobí předčasné opečení omelety, se kterou se na pánvi nedá dále pracovat.

Další častou chybou je nechat omeletu nepřeloženou. Zamezí se tak tomu, aby vnitřek zůstal krémový. Opékání omelety z obou stran je rovněž nešikovné, opět se omeleta vysuší. A konečně poslední častou chybou je, že se další ingredience, jako sýr nebo zelenina, do omelety přidávají hned. To není vhodné, lepší je to až na závěr, nikoli přímo do rozšlehaných vajec.

Suroviny a potřeby na omeletu

Na vaječnou omeletu samozřejmě potřebujete čerstvá vejce, nejlépe z volného chovu. Do základu si vystačíte se solí, pepřem a máslem, případně čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka,…). Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich přidává k vejcím ještě trochu vody, která zajistí, aby se omeleta nevysušila. Dále potřebujete nepřilnavou pánev, díky které bude práce snazší, a plochou vařečku nebo silikonovou stěrku.

Omeleta může chutnat pokaždé jinak přidáním dalších ingrediencí na samý závěr úpravy (před přeložením omelety). Klasikou je strouhaný sýr, opečená slanina a cibule, hrášek, nakládaná rajčata, olivy nebo šunka. Vyhrát si však můžete i se samostatně připravenou náplní omelety, kterou do pokrmu přidáte.

  • S vejci výborně ladí žampiony zbavené nožiček nakrájené na plátky a orestované na másle a cibulce.
  • Do vaječné omelety můžete využít i zbytky pečeného masa, které na pánvi krátce orestujte s trochou česneku a jarní cibulky.
  • Na pánvi s trochou oleje krátce opečte nadrobno nakrájený česnek a cibuli, přidejte špenát a nechte odpařit vodu. Přimíchejte ricottu nebo jiný krémový sýr a společně prohřejte.
  • Omeleta skvěle chutná i s grilovanou nebo orestovanou směsí zeleniny. Hodí se do ní paprika, cuketa, rajče zbavené semínek nebo pórek.
  • Zajímavý je i tip na omeletu plněnou směsí olomouckých tvarůžků, pórku a jarní cibulky.

Plánujete-li omeletu jako hlavní jídlo, hodí se k ní jako příloha vařené brambory nebo zeleninový salát. I uvařené brambory lze použít jako náplň a mít tak přílohu jako součást pokrmu.

Recept na nadýchanou a krémovou vaječnou omeletu

Na jednu větší omeletu budete potřebovat 3 – 4 vejce podle velikosti, 2 lžíce studené vody, 1 lžíci másla (nebo přepuštěného másla - ghí), sůl a pepř. Jak na to?

V misce vidličkou prošlehejte vejce s vodou, solí a pepřem dle chuti. Na pánvi rozehřejte máslo při nižší teplotě. Při vysoké teplotě by se máslo bez přidaného oleje začalo připalovat a také by se vajíčka příliš rychle srazila, což je u nadýchané omelety nežádoucí.

Jakmile je máslo rozpuštěné, přilijte vejce a použijte trik šéfkuchaře Romana Pauluse – plochou vařečkou nebo stěrkou zlehka od kraje pánve pomalými pohyby posunujte směsí, která se bude pozvolna srážet. Jakmile jsou vejce asi z poloviny sražená, nechte je při nejnižší teplotě dojít tak, aby byla na povrchu ještě mírně tekutá. V této chvíli je čas na přidání dalších ingrediencí a přeložení na polovinu. Druhou metodou, kterou používá Zdeněk Pohlreich, je postupné překládání omelety do větší ruličky. Plněnou omeletu nechte ještě asi 15 vteřin z obou stran dopéct.

Tímto postupem docílíte krémové konzistence vnitřku omelety, která by měla být asi jako míchaná vajíčka. Postupným posunováním vaječné směsi na pánvi také bude výsledek krásně vláčný a nadýchaný.

Zdroje informací:

youtube.com
kuchynelidlu.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více