Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česneková pomazánka chutná skvěle na pečivu i se zeleninou.
Zdroj: Toprecepty.cz

Česnek má sílu proměnit obyčejné suroviny v neodolatelnou dobrotu. Česneková pomazánka proto nikdy nezklame. Je rychlá, výrazná a skvěle ladí s pečivem i čerstvou zeleninou. Ať už ji podáváte na rodinné oslavě, k večeři nebo jen tak k pivu, vždycky slaví úspěch.

Český česnek 

Česnek patří mezi základní přísady české kuchyněČeský česnek vyniká výraznou a pikantní chutí, intenzivní vůní od silně česnekové po jemně štiplavou, tepelnou stabilitou a variací odrůd. Však také Ing. Jan Kozák vyšlechtil nejvíc odrůd česneku v Evropě a pojmenovává je po svých dětech. 

Česnek povýší obyčejný pokrm na delikatesu. Když se řekne česnek, zpravidla nás jako první napadne česneková pomazánka namazaná na pečivo či zeleninu. Je jednoduchá, rychlá na přípravu, a přitom chuťově výrazná.

Česneková pomazánka

Česnekovou pomazánku připravíme během pár minut a stačí nám jen pět surovin, které míváme běžně po ruce. 

Chystáme ji na posezení s přáteli, když potřebujeme něco jednoduchého k pivu, případně k vínu. Nechybí ani při rodinných oslavách a na vánočních a silvestrovských stolech.

Dobrá česneková pomazánka bývá zkrátka sázkou na jistotu, ať už ji namažeme na obyčejný rohlík, opečenou bagetku, natřeme ji na zeleninu nebo ji dáme do misky jako dip k zelenině, tyčinkám, sýrům a uzeninám.

Co patří do česnekové pomazánky

Základem je čerstvý česnek a krémová složka, která zjemní jeho pálivost. Nejčastěji se používá:

  • tavený sýr,
  • lučina,
  • pomazánkové máslo,
  • máslo s tvarohem.

Jako doplňující ingredienci někdy využíváme majonézu, zakysanou smetanu či bílý jogurt. Protože hlavní chutí musí být česnekové aroma, dochucujeme jen nepatrně. Poslouží sůl, pepř, případně pažitka nebo petrželka pro svěží chuť a barvu.

Každá domácnost má svou oblíbenou verzi. Některé jsou jemnější, jiné výrazně pálivé.

Jak připravit česnekovou pomazánku

Na jednu dávku potřebujete: Na pomazánku: 300 g eidamu, 300 g majonézy, 1 balení pomazánkového másla (150 g), sůl a 6 stroužků česneku (podle chuti). Na ozdobení: rohlíky, mandarinka, olivy, hrozny, klobása. 
Jak na to? 
 
  1. Sýr najemno nastrouhejte a smíchejte s pomazánkovým máslem.
  2. Teprve pak vmíchejte majonézu. Ochuťte solí a prolisujte navrch oloupaný česnek. 
  3. Česnekovou pomazánku mažte na plátky rohlíku a jednohubky zdobte podle uvážení (mandarinkou, olivou, hroznovým vínem, kolečky klobásy, aj.).

Náš tip: Připravte si výbornou česnekovou pomazánku podle následujícího videoreceptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli