Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.
3. 11. 2020 Životní styl
Přesvědčení, že člověk potřebuje vitamíny jen v období chřipek a angín, je dávno vyvrácený mýtus. Naše tělo potřebuje denně přijmout široké spektrum vitamínů, minerálů a dalších výživných látek – od antioxidantů potřebných pro boj s virovými onemocněními, po těžké kovy, bez kterých by se naše kosti začaly rozpadat. I když si mnoho lidí navyklo na doplňky stravy, téměř všechny látky, které tyto doplňky obsahují, lze najít v jejich nejčistší podobě; v potravinách, které denně jíme a jíst bychom měli. Náš malý průvodce vám pomůže zorientovat se mezi výživovými bombami rostoucími třeba na vaší zahrádce.
Lysin
Proč je potřeba: Aminokyselina lysin pomáhá tělu vstřebávat vápník a formovat kolagen důležitý pro kosti a svaly. Lysin také hraje roli při tvorbě karnitinu, vitamínu, který je zásadní k regulaci cholesterolu v krvi.
Kde ho najdeme: Červené maso, ořechy a sójové boby jsou skvělými zdroji lysinu
Vitamín M
Proč je potřeba: Vitamín patřící do rodiny Vitamínu B je velmi důležitý pro těhotné ženy. Může totiž pomoci při prevenci potíží při porodu. Všeobecně pomáhá vitamín M formovat tkáně a bílkoviny.
Kde ho najdeme: Vitamín M lze najít ve velmi pestré škále potravin včetně listové zeleniny, ovoce, oříšků a mléčných výrobků. Vítězem o potravinu s největší koncentrací vitamínu jsou však hovězí játra. Pokud ta nepatří mezi vaše nejoblíbenější, chybu neuděláte ani se špenátem. 70gtéto listové zeleniny obsahuje až 33% denní doporučené dávky. Kyselina listová, laboratorně vytvořený vitamín M, se často přidává do pečiva a cereálií.
Niacin
Proč je potřeba: Niacin, stejně jako jeho příbuzní, vitamíny skupiny B, je důležitý pro proces vytváření energie z potravin. Prospívá také našemu trávicímu traktu, kvalitě pokožky a napomáhá správné funkci nervového systému.
Kde ho najdeme: Velké množství niacinu je k nalezení v droždí a arašídech (150 g arašídů obsahuje 17,6 mg niacinu, což našemu tělu stačí na celý den.
Omega-3 mastné kyseliny
Proč jsou potřeba: I když tuky mají většinou špatnou reputaci, bez některých druhů bychom se neobešli. Mezi takové patří omega-3 mastné kyseliny, které se podílejí na zdraví našeho mozku a má protizánětlivé účinky.
Kde je najdeme: Stejně jako v případě železa i omega-3 mastné kyseliny se vyskytují ve dvou formách, z čehož jedna je rostlinného původu. Listová zelenina, oříšky, semínka. Druhou kategorii lze nalézt v zásadě v tučných rybách. 150 g tuňáka obsahuje 8,5 g omega-3 mastných kyselin.
Riboflavín
Proč je potřeba: Máme tu dalšího člena rodiny vitamínů B, který, stejně jako ostatní, lze považovat za antioxidant potřebný k boji s nachlazením. Dále pomáhá štěpit potraviny na energii a tvořit červené krvinky
Kde ho najdeme: Nejlepším přírodním zdrojem jsou rozhodně hovězí játra. Pokud ale chcete sáhnout po jiné variantě, máte štěstí. Riboflavín je v mnoha značkových cereáliích ve velmi podobném množství, jako v játrech.
Selen
Proč je potřeba: Selen je minerál plný antioxidantů. Tělo ho sice potřebuje v porovnání s ostatními velmi malé množství, o to větší roli hraje selen v prevenci chronických chorob. Selen také pomáhá regulovat imunitní systém a štítnou žlázu.
Kde ho najdeme: Pouhých 6-8 para ořechů obsahuje 777% doporučené denní dávky selenu, Takové množství může být ale pro tělo škodlivé. Je tedy dobré sáhnout po hlavním zdroji číslo 2, kterým je tuňák v konzervě. Ten obsahuje cca. 68 mg selenu na 100 g, nebo 97% doporučené denní dávky.
Tiamin
Proč je potřeba: Tiamin, také známý jako vitamín B1, pomáhá tělu přeměnit sacharidy v energii. Zásadní je také pro zdravé fungování mozku a nervového systému jako takového.
Kde ho najdeme: Dobrým zdrojem tiaminu jsou piniové oříšky (1,2 mg na porci) a sojové boby (1,1 mg).
Vápník
Proč je potřeba: Vápník je nejvíce zastoupeným minerálem v těle. Více než 99 % vápníku v našem těle obsahují kosti a zuby a je to právě vápník, který je pomáhá zpevňovat. Při účincích vápníku v našem těle také nesmíme zapomínat na cévy a svaly.
Kde ho najdeme: Nejbohatším zdrojem jsou mléčné výrobky, obyčejný nízkotučný bílý jogurt obsahuje 415 mg vápníku (42% doporučené denní dávky) na porci. Listová zelenina (např. čínské zelí) je dalším dobrým zdrojem tohoto minerálu.
Zinek
Proč je potřeba: Zinek je známý pro svojí roli v dobře fungující imunitě a důležitý je také pro smysly jako chuť a čich.
Kde ho najdeme: Ústřice obsahují ze všech potravin nejvíce zinku (74 mg na porci, což je téměř 500% doporučené denní dávky), ale lidé přijímají zinek nejčastěji v mase. Například 100 g hovězího obsahuje 7 mg.
Železo
Proč je potřeba: Bílkoviny v našem těle používají tento kov k přenosu kyslíku a výstavbě buněk. Většina železa v těle se nachází v hemoglobinu, bílkovině červených krvinek, které se starají o správné okysličování všech tkání v těle.
Kde ho najdeme: V přírodě nalezneme železo ve dvou formách, jedna se váže na zmíněný hemoglobin a najdeme ji v zásadě v mase a rybách. Dobrou zprávou pro vegetariány může být, že železo se hojně vyskytuje i v čočce a fazolích. Nejvíce železa bychom pak hledali v kuřecích játrech (11 mg na porci, tedy 61% denní doporučené dávky)
.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl I.
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 9 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16