Vyzkoušeli jsme netradiční lívance s párky. Vláčné uvnitř a křupavé na povrchu chutnají s hořčicí a kečupem skvěle
27. 9. 2025 Vaření
Párky obalované v těstíčku patří mezi jednoduchá a efektní jídla, která se hodí na rychlou večeři, neformální posezení s přáteli nebo jako originální občerstvení na dětskou oslavu. Základní myšlenka je přitom velmi prostá – klasický párek se obalí do těstíčka a usmaží nebo upeče. Právě v jednoduchosti se skrývá kouzlo, protože těstíčko se dá přizpůsobit na mnoho způsobů.
Základní těstíčko a klasická příprava
Nejčastější verzí, která se na obalování párků používá, je klasické těstíčko připomínající palačinkové nebo lívancové těsto. Vejce, mouka, mléko a špetka soli vytvoří hladkou směs, do které se párek namáčí.
Následuje smažení na pánvi nebo fritování, při kterém těstíčko získá zlatavou barvu a křupavou kůrku.
Mohlo by vás zajímat
Párky v těstíčku z trouby
Méně preferovanou, ale známou alternativou je pečení v troubě. Párky se vloží do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem a zalijí se těstíčkem, které je hustší než při smažení. Výsledkem není tak křupavý, ale spíše nadýchaný obal, který připomíná kombinaci párku v rohlíku a slaného koláče.
Pečení navíc vyžaduje méně oleje, což ocení ti, kdo se snaží jíst odlehčeněji. Verze, kterou jsme ale otestovali my, jednoznačně patří na pánev.
Hrubší nebo pivní těstíčko
Kromě klasického palačinkového těsta lze sáhnout po hustším těstíčku na způsob amerických corn dogs. Do směsi se kromě pšeničné mouky přidává i kukuřičná, která dodá výraznější chuť a křupavou strukturu. Párek se často napichuje na špejli, což usnadňuje manipulaci při smažení i následné podávání. Tento styl je populární zejména na trzích nebo festivalech, kde se podává s hořčicí či kečupem.
Další možností je těstíčko zjemněné pivem. Přidání světlého ležáku dodá těstu jemnou chuť a zároveň ho provzdušní. Párky obalené v pivním těstíčku jsou pak lehčí, křehčí a mají lákavou barvu. Tato varianta se hodí spíše pro večerní pohoštění než na dětskou party, protože aroma piva je v chuti znát, i když alkohol se při smažení vypaří.
Když se rozhodnete experimentovat se sladkým těstem, které by vyhovovalo možná dětem, nebo milovníkům americké kuchyně, můžete přidat pár lžic cukru. Počítejte ovšem s tím, že sladkost už po usmažení sotva srazíte. Jestli vám tento způsob připadá zcela bizarní, tak vězte, že párky ve sladkém těstě jsou aktuálně virálním hitem! Neodolali jsme a zkusili si tak obě verze - slanou i sladkou!
Lívanečky s párečky
Samotná příprava je velmi jednoduchá, stačí jen smíchat všechny sypké ingredience a k nim pak přidat vejce rozšlehané v mléce a párky nakrájené na kolečka. Pak už jsme jen na rozpálenou pánev vložili trochu másla a na něj pak lžící aplikovali těsto, ve kterém byl minimálně jeden kousek uzeniny.
Podle naší zkušenosti doporučujeme dát aspoň dvě kolečka, ať je párek víc cítit. Po osmažení zhruba 2-3 minuty z každé strany jsme měli hotovo.
A výsledek? Perfektní, obzvlášť, pokud na párkové „lívance“ přidáte kečup a hořčici. Tím se chuťově přiblížíte neoblíbenějšímu stylu podávání párků u nás. Jako drobnost na snídani pro děti nebo netradiční pohoštění na rodinou oslavu rozhodně doporučujeme.
A sladká verze? Překvapivě to není nic vyloženě nejedlého, ačkoliv výživovým expertům bychom se asi nechlubili. Část těsta jsme jen na zkoušku zkusili osladit a upéct tak sladké lívanečky s párky. A chuť? Kombinace slaného a lehce sladkého fungovala docela dobře.
Pro méně odvážné ovšem nabízíme raději klasiku.
Párky v lívancovém těstě
Na přípravu 4 porcí netradičního jídla budete potřebovat: 4 párky (vaše oblíbené), ¾ hrnku hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 vejce L (velké nebo 2 S), ½ hrnku plnotučného mléka nebo vody a máslo na smažení.
Jak na to?
- V míse smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek a sůl. V další misce rozšlehejte vejce s mlékem, dokud se úplně nepropojí. Tekutou směs vlijte do sypké a míchejte jen do té doby, než se vše spojí. Opatrně do těsta vmíchejte kolečka párků.
- Na středním ohni rozehřejte pánev, poté přidejte máslo. Na pánev lijte vždy trochu těsta tak, aby uprostřed bylo kolečko párku. Smažte, dokud se na povrchu netvoří bublinky a okraje nezačnou tuhnout (cca 2 minuty).
- Poté obraťte a smažte další 1–2 minuty, dokud nejsou „lívance“ zlatavé a propečené.
- Podávejte teplé s hořčicí nebo kečupem. Pro crazy verzi můžete zvolit i javorový sirup.
Jak probíhala příprava párků v těstíčku, zjistíte v naší galerii:
Náš tip: Podle našeho videoreceptu připravíte výborné banánové lívance.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více