Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Párky v listovém těstě jsou skvělou chuťovkou na rodinné oslavy.
Zdroj: Toprecepty.cz

Párek je oblíbeným pokrmem napříč generacemi, především díky své jednoduchosti přípravy a všestrannému použití. Dá se zkonzumovat jako rychlý oběd, svačina, nebo jako oblíbená pochoutka na grilu. Navíc je často v „akčních“ nabídkách obchodních řetězců, je tedy i levnou variantou při výběru surovin k vaření.

Němci udělali párku reklamu

Párek může nabídnout pestrou škálu chutí. Vyrábí se jemné, pikantní, uzené i kořeněné. U nás se fenoménem stal především párek v rohlíku. Jde o tradiční druh českého rychlého občerstvení.

Jeho původ je však obvykle připisován Německu, kde se podobné jídlo nazývá, stejně jako jinde ve světě, hot dog. První párky byly vyráběny ve 13. století ve Frankfurtu. Němečtí imigranti pak tento výrobek přivezli do Spojených států amerických, kde se rychle stal populárním a začal být nabízen na veřejných akcích a ve stáncích s rychlým občerstvením.

Párek v rohlíku

Na českém území se párek v rohlíku začal prodávat v druhé polovině 20. století a rychle se stal velmi oblíbeným. K jeho popularitě přispěl i fakt, že se jedná o levné jídlo, které může být připraveno velmi rychle. V některých oblastech České republiky je tradicí přidávat do párku v rohlíku i jiné suroviny, například zelí. Kromě toho se v posledních letech objevují i různé moderní varianty tohoto jídla, například s exotickými omáčkami nebo sýry.

Čočka nakyselo

Oblíbeným „domácím“ jídlem je čočka s párkem. Zejména v podzimních a zimních měsících se jedná o vyhledávané jídlo, které nejen zahřeje, ale i dostatečně zasytí. Základem je čočka nakyselo, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, k níž se přidají párek nebo klobása a levná večeře je na světě.

Frankfurtské potěšení

Frankfurtská polévka je dalším příkladem, jak se dají párky skvěle využít v kuchyni. Jedná se sice o tradiční německé jídlo, ale velkou oblibu si našla i u českých strávníků. Hlavními ingrediencemi této polévky jsou vývar, brambory, mrkev, celer, pórek a frankfurtský párek. Recepty se mohou lišit v závislosti na regionu. Hutná polévka je často ochucena majoránkou, petrželkou a dalšími bylinkami.

Děti mají svého favorita

Oblíbeným pokrmem dětí je párek s bramborovou kaší. Přestože se nejedná o žádnou složitou gastronomickou záležitost, u našich nejmenších si našla velké množství fanoušků. Pro maminky, které se vrací pozdě z práce a musí nakrmit své potomky jde o jednoduchou záležitost. Stačí jen uvařit brambory, rychle z nich udělat kaši, kterou děti milují, a přidat ohřátý párek.

Hit rodinných oslav 

O trochu složitější, ale stejně oblíbené, jsou také párky v listovém těstě. Přestože se jedná o zdánlivě obyčejné jídlo, neurazí ani návštěvu, které ho nabídnete. Navíc, pokud nezvolíte přípravu vlastního těsta, ale sáhnete po tom kupovaném, práce v kuchyni se smrskne na úplné minimum. Nečekaná návštěva si tak ani nemusí všimnout, že pro ni připravujete pohoštění.

Párky v listovém těstě

Na přípravu pokrmu, který můžete vytvořit třeba na rodinnou oslavu, budete potřebovat: 8 párků, 1 balení listového těsta, 1 vejce (na potření), semínka (sezamová či maková) na ozdobení, kečup nebo hořčice na dochucení.
Jak na to?

  1. Rozbalíme listové těsto a nakrájíme ho na 8 stejně velkých obdélníků.
  2. Párky opláchneme a osušíme.
  3. Každý párek obalíme do obdélníku listového těsta. Můžeme je obalit šikmo, spirálovitě, nebo jakkoliv jinak podle fantazie. Důležité je, aby bylo těsto dobře spojené. Nechceme, aby se při pečení rozhrnulo.
  4. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, nebo dokud těsto není zlatohnědé.
  6. Hotové párky v listovém těstě podáváme s kečupem nebo hořčicí.

Náš tip: Když vám ještě nějaké párky zbydou, zkuste je podle našeho videoreceptu připravit po cikánsku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více