Bramboráky z trouby podle Anety Vignerové: Modelka do těsta přidává slaninu a jednu důležitou ingredienci
29. 9. 2025 V kuchyni s VIP
Křupavé bramboráky jsou oblíbenou a rychle připravenou pochutinou, kterou si každá domácnost dělá tak trochu podle svého. Nejinak je i to v rodině modelky Anety Vignerové, kde se populární smažený pokrm připravuje s pěknou dávkou slaniny a dokonce i tvarůžků.
Dostupné ingredience
Není náhodou, že bramborák na českých stolech zdomácněl. Brambory jsou totiž dostupné, levné a syté, a tak se staly základem mnoha pokrmů od polévek až po různé variace příloh. Bramborák se v různých obměnách připravuje také na Slovensku, v Polsku nebo v Německu.
Všude má trochu jinou podobu – někde je tenčí a křupavější, jinde hutnější. Český styl je charakteristický voňavým česnekem a majoránkou, tvořící chuť, kterou známe odmala.
Mohlo by vás zajímat
Přídavek, který zvýrazní chuť
Do klasického těsta se vyplatí občas přidat ingredienci navíc, která bramborák obohatí o novou chuť. Například slanina dodá výraznou uzenou chuť a zároveň šťavnatost, protože při smažení pustí tuk, který pronikne do směsi. Tvarůžky zase přinesou pikantnost a intenzivní aroma, které se při pečení krásně „rozlije“ po celé kuchyni.
Právě kombinaci slaniny a tvarůžků preferuje ve svém receptu, který prezentovala na Instagramu, i Aneta Vignerová. Modelka a vítězka soutěže Česká Miss 2009 tak opět ukázala, že i přes dokonalou postavu není její jídelníček složen pouze ze zdravých jídel a navíc, že se v kuchyni umí šikovně obracet. Pro ty, kteří neholdují výrazné chuti tvarůžků doporučuje modelka použít oblíbený tvrdý sýr.
Příprava bez složitostí
Kromě toho, že je příprava bramboráků snadnou a cenově dostupnou záležitostí, výhoda spočívá také v jednoduchosti. Syrové brambory se nastrouhají nahrubo, přidá se koření, vejce a slanina s tvarůžky. Stačit vám tak bude pouze jedna mísa, struhadlo a na pečení plech. Aneta totiž bramboráky nesmaží na pánvi, ale volí troubu. Vyhne se tak přebytečnému tuku, vždyť sama slanina ho do bramboráků pustí dost.
Malý tip na závěr
Kdo si chce bramboráky vychutnat naplno, měl by je podávat ještě horké, přímo z pánve nebo trouby. Výborně chutnají jen tak samotné, ale skvěle se doplňují i s kysaným zelím nebo nakládanou zeleninou, která zjemní jejich sytost a přidá svěžest. Pokud zbudou do druhého dne, dají se snadno ohřát na suché pánvi nebo v troubě, kde znovu získají svou křupavou kůrku.
Bramboráky se slaninou
Na přípravu speciálních bramboráků budete potřebovat: 2 větší brambory,
2 vejce velikosti S, kousek slaniny (podle chuti), 1 balení tvarůžků (125 g), majoránku, sůl, 1 cibuli a zakysanou smetanu.
Jak na to?
- Brambory nastrouhejte do mísy nahrubo, stejně tak i slaninu. Přidejte majoránku, sůl a vejce a vše dobře promíchejte.
- Do směsi nastrouhejte nahrubo tvarůžky a znovu promíchejte.
- Na plech dejte pečící papír a na něj vytvořte bramboráky. Ideální jsou čtyři na plech.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 20 minut.
- Podávejte se zakysanou smetanou a nakrájenou cibulí.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si připravíte perfektní šumavský bramborák s loveckým salámem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více