Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet je skvělým způsobem, jak zužitkovat slupky a ohryzky.
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Jablka patří k nejdostupnějším plodům. Jsou oblíbená, zdravá, levná a neuvěřitelně variabilní. Můžeme je upravovat na mnoho způsobů, nasladko i naslano. Na pečení je však zpravidla loupeme a pak nám zbývají slupky a ohryzky. Z nich lze však jednoduše vyrobit jablečný ocet, který využijeme v kuchyni i v domácnosti.

Jablečný ocet

Jablečný ocet byl odedávna součástí hospodářství. Uchovával chuť sklizeného ovoce a měl různorodé využití. Zředěný vodou poslouží jako osvěžující nápoj, jídlu dodává kyselou chuť a funguje i při úklidu. Pomáhá pohlcovat pachy, někdo ho používá i pro zdraví a na dobré trávení.  

V porovnání s kvasným lihovým octem má jemnější chuť. Hodí se tam, kde potřebujeme kyselost, ale ne příliš ostrou. Oceníme ho v kuchyni při dochucování salátů, marinád i polévek. Hodí se k nakládání zeleniny a hub, skvěle doplní i červenou řepu. 

Co se vyplatí vědět při přípravě jablečného octu

Velkou výhodou je, že jablečný ocet si zvládneme připravit sami. Nemusíme používat celá jablka – bohatě postačí slupky a ohryzky. Právě ty zůstávají při vaření nebo pečení a místo aby skončily v odpadu, poslouží jako základ pro domácí ocet. Takto využijeme celou úrodu do posledního kousku a zpracujeme bezezbytku i větší množství jablek. Slupky a ohryzky můžeme skladovat v sáčku v mrazáku, než jich budeme mít dostatek k naplnění sklenice. 

Jablečný ocet vzniká kvašením. Při výrobě se proto vyplatí dodržet několik pravidel. 

  • Slupky i ohryzky musí být zdravé, bez hniloby a plísně, aby ovoce neplesnivělo. 
  • Všechny nádoby je třeba mít čisté, aby jablka kvasila přirozeně a nekazila se.
  • Při fermentaci dochází ke zvětšování objemu, proto plníme sklenici pár centimetrů od hrdla. Pár centimetrů pod okraj dolijeme i vodu. 
  • Sklenice s jablky by měla stát zhruba 5—7 dnů na světlém a teplém místě, ale ne na přímém slunci.
  • Po scezení pokračuje proces dalších několik týdnů, během kterých se rozvíjí chuť i vůně. Sklenice by měly stát v chladu. Vyzrálý ocet je bez bublinek.
  • Pak ho scedíme a rozlijeme do čistých láhví.

Domácí jablečný ocet spojuje tradici, praktičnost a úsporu. Okrojky z ovoce proměníme v kvalitní výrobek, který nám poslouží v kuchyni, domácnosti i při úklidu.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit jablečný ocet

Na jablečný ocet potřebujete slupky a ohryzky z chemicky neošetřených sladkých jablek (množství podle velikosti sklenice) a vodu.

Jak na to? 

  1. Slupky a ohryzky dejte do velké sklenice a zalijte vše vodou pár centimetrů pod okraj hrdla. Na sklenici dejte plátýnko a upevněte ho gumičkou.
  2. Sklenici nechte stát na světlém a teplém místě 5—7 dnů. 
  3. Jednou denně se sklenicí zatřepte. Můžete její obsah promíchat čistou vařečkou.
  4. Za týden si připravte čistou sklenici a obsah do ní přeceďte. Znovu překryjte plátýnkem a upevněte ho gumičkou. Tato intenzivní fáze trvá zhruba 4—6 týdnů. Sklenice uložte do temna a na chladnější místo v kuchyni.
  5. Za 6 týdnů hotový jablečný ocet slijte do čistých sklenic tak, jak je. Odstraňte větší rosolovitou hmotu, ale ocet nefiltrujte. Tato odstraněná octová matka může posloužit pro další výrobu octa, uchovejte si ji. 
Náš tip: Jablka si také můžete uchovat tak, že z nich připravíte povidla. Přichystejte si je podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli