Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letos uplynulo již šest let od chvíle, co nás opustil nejpopulárnější zpěvák naší historie - Karel Gott. Nezapomenutelný 42násobný Slavík byl znám nejen pro svůj božský hlas nebo charisma, kterým okouzlil nepočítaně fanynek, ale vědělo se o něm také, že se rád dobře nají. Své o tom ví i Mistrova dcera Dominika.

Specialita od dcery

Dominika Gottová již 24 let žije společně se svým manželem Timo Tolkkim ve Finsku. Zájem médií, který si zažila v roce 2019, kdy se po smrti svého otce na chvíli vrátila do České republiky jí nevyhovoval a tak raději tráví čas ve Skandinávii. Návštěvě novinářů se ovšem nebrání, stejně jako vyprávění o svém otci. 

Když se řekne Karel Gott a jídlo, ihned si vzpomene, jak svému tatínkovi připravovala něco dobrého k snědku. „Hodněkrát jsem mu vařila, i u něj doma. Nejraději měl indickou kuchyni, konkrétně Amirstánského beránka (směs skopového masa, zeleniny, jogurtu a koření - pozn.red.),“ říká Dominika. „Tatínek snědl všechno, občas tam však měl takové to „ale“. Třeba: tohle je dobré, ale ještě bych tam přidal to a to,“ vzpomíná dcera oblíbeného zpěváka.

Pro tátu někdy Dominika vařila i jídlo, které se naučila ve slavné pražské restauraci Pravda, kde chvíli pracovala. „Tam to bylo jako jídlo na menu i jako „personálka“. Troufla jsem si zeptat se kuchaře, jestli mi to tajemství přípravy neprozradí, že ho nebudu nikde ventilovat a zůstane jenom u mě,“ přibližuje. 

Jedná se o thajské kuře, které podle jejích slov zachutná každému, kdo ho ochutná.„Je tam kuřecí maso, česnek, zázvor, pórek, bílé zelí, ústřicová omáčka, sójová omáčka a sweet chilli omáčka,“ popisuje Dominika, z čeho je jídlo s asijskou tematikou složeno.

Přidává i jednoduchý postup„Nejdřív osmažím maso, až zhnědne, tak přidám česnek a zázvor, promíchám a nechám chvíli restovat, potom přidám nakrájenou zeleninu, kokosové mléko a smetanu, na moment provařím a je hotovo,“ vysvětlila Gottová pro Toprecepty.cz.

Co měl Gott nejraději

Kromě milované Bertramky, která je s Gottem už navždy spjata, zpěvák rád vyrážel i do severočeských Doubic, kde si nechal postavit roubenku. Rád zde odpočíval v okruhu svých nejbližších, ale také sem zval své kamarády a přátele. Ke koloritu zdejších zpěvákových pobytů patřily i návštěvy místních restaurací. Zamilovanou měl třeba Starou hospodu

Místo honosných jídel a specialit si zde objednával klasická domácí jídla, ke kterým měl velmi vřelý vztah. „Miloval obyčejnou českou kuchyni. Nebyl extra jedlík. Měl rád guláš, holandský řízek. Nedával si nic speciálního. Nepoznali byste, že to je nějaká celebrita,“ vzpomínala majitelka Staré hospody pro server eXtra.cz.

Na hvězdného zpěváka velmi ráda vzpomíná dodnes. „Pan Gott byl velmi laskavý, hodný, upřímný a lidi ho měli hrozně moc rádi. Neměl problém se s každým vyfotit a podepsat. Všemi byl uctívaný. Nejen od místních, ale i od hostů,“ sdělila. Vyzdvihla také, že se Gott nechoval jako hvězda. „My jsem ho většinou schovávali, aby ho nikdo neviděl. I tak byl vstřícný. Neměl problém se s někým pozdravit, přivítat. Měl otevřené srdce. Byl doopravdy božský,“ říká provozovatelka restaurace z Doubice. 

Mistrovy chutě

Karel Gott měl ovšem rád i další jídla. Když například koncertoval v Rakousku, nikdy si neopomněl dát pravý vídeňský řízek, bramborový salát ovšem nahradil kaší. Když už jedl klasický bramborový salát, tak ten musel být ve speciální úpravě bez mrkve a s paprikou. 

Tajemstvím není ani to, že Karel Gott měl rád asijskou kuchyni. V první čínské restauraci u nás, která byla v pražské Vodičkově ulici, byl prý velmi častým hostem. Mezi jeho neoblíbenější jídla tady patřilo kung pao a švei-ču-žou.

Jak to vypadá u Dominiky Gottové doma ve Finsku, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Dominika Gottová prozradila nejoblíbenější jídlo svého otce i recept na thajské kuře: Táta snědl všechno, ale občas měl připomínky

Ukázat 16 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit skvělou českou vepřovou čínu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli