Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
16. 11. 2022 Vaření
Holandský řízek patří ke klasikám, které by neměly chybět v menu žádné poctivé české jídelny, ale „propašovává“ se i do restaurací vyšších tříd. proč? Jednoduše proto, že je hodně žádaný! Když se totiž „Holanďák“ dobře připraví, je to ráj v ústech!
Nejlepší zákusek je řízek
Ano, tohle platí pro mnoho Čechů, ale možná i pro naše sousedy v Rakousku a Německu. Ale bez ohledu na fantastický vídeňský řízek, šťavnatý a velký jako talíř, ryze českým vynálezem je, navzdory svému názvu, řízek holandský. Jak už jsme psali dříve, ačkoliv není známo, kdo, kde a kdy přesně jej v českých zemích poprvé připravil, má se za to, že v podobě, v jaké jej známe dnes, se v našem jídelníčku usadil někdy po druhé světové válce.
Holandský řízek nemá s Holandskem nic společného, svůj název jídlo získalo patrně podle sýra, respektive sýrů, které se do něj přidávají. A těmi sýry jsou gouda nebo eidam. Oba sýry pocházejí z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména. A podle jejich původu se zase asi pojmenoval řízek z mletého tučnějšího masa, zjemněného právě sýrem. Tučné mleté maso dohrmady se sýrem činí tento řízek právě fantasticky šťavnatým. Ovšem, šéfkuchaři jej dokážou „vytunit“ ještě o malinko víc. Třeba jako Hynek Vávra ve své průhonické restauraci Hliněná bašta.
Mohlo by vás zajímat
Holanďák z Hliněné bašty
Kdybychom měli vyjmenovat jen tři z relativně obyčejnějších jídel, která si můžete dát v restauraci Hliněná bašta, pak jsou jimi kuře na paprice, o kterém jsme psali už dříve, dále fantastická žemlovka, a konečně dokonale šťavnatý holandský řízek. Restaurace Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách, kromě toho je také jednou z prvních eko staveb, protože na vystavění budovy byla použitá hlína z likvidované obecní skládky. Díky moderní technologii vydrží budova stovky let, ale tak dlouho nečekejte a běžte tam určitě něco ochutnat hned.
Pokud to ovšem máte k téhle parádní baště daleko, máme pro vás dnes exkluzivně recept šéfkuchaře na jeho vyhlášený "holanďák". Hynek Vávra, majitel a šéfkuchař v jednom, do řízku totiž pro zjemnění přidává jednu ingredienci navíc.
Holandský řízek podle Hynka
Budete potřebovat: 800 g mletého vepřového bůčku, smetanu ke šlehání, 2-3 lžíce tučného bílého jogurtu, 300 g sýru gouda, 3 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a hladkolistou petrželku. Na obalení: hladkou mouku, vejce a strouhanku.
Jak na to: Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nakrájejte nožem najemno. Vše i s masem spojte dohromady, přidejte smetanu, jogurt, sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte odpočívat v lednici aspoň hodinu. Můžete použít ještě jednu fintu: předem spojit mleté maso se smetanou nebo mlékem a nechat přes noc odležet. Řízky jsou pak ještě lepší.
Z masové směsi si vytvořte kuličky a následně placky o velikosti, jakou potřebujete. Na porci jeden stačí řízek cca 200 g, nebo spíše dva menší cca 100-120 g. "Menší řízky vypadají na talíři lépe," říká pro Toprecepty.cz šéfkuchař Hynek Vávra.
Placku uprostřed zmáčkněte, aby se při pečení řízek nenafoukl a postupně ho obalte v klasickém trojobalu. Smažte dozlatova ve vyšší vrstvě oleje nebo ještě lépe na přepuštěném másle. "Při otáčení do řízků určitě nepíchejte, obracejte je pomocí kleští," dodává Hynek Vávra a připomíná, že osmažené řízky pak ukládá na papírovou kuchyňskou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Náš tip: K holandskému řízku je nejlepší bramborová kaše a okurkový salát. Jak na něj, to vám ukáže naše video.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené kuře na paprice, a přidal i recept na bramborové nočky
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 9 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 19 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
„Ke kontroverznímu dortu Popelník dáváme žvýkačku. Lidé nám psali, že už jsme to přehnali,“ říká známá cukrářka Šárka Divácká
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Komentáře
17. 11. 2022 09:07