Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělá houbová smaženice: Jaký tuk použít, čím houby dochutit i kdy přidat vajíčka, aby byl výsledek božský
Zdroj: Profimedia

Houby už zase rostou a nejoblíbenějším jídlem z nich je smaženice. Pojďte si dnes s námi připomenout, jak se tohle klasické jednoduché jídlo dělá. I když se na první pohled zdá, že na něm nelze nic zkazit, pár věcí je třeba si ohlídat.

Rychlá večeře za pár korun

Někdy se jí říká také míchanice nebo praženice, název však na chuti pokrmu nic nemění. Směs míchaných vajíček a hub, případně i cibule a koření, je dokonalou esencí podzimu na talíři. Při přípravě se vůně hub line celou domácností a jen málokomu se na tuto pochoutku nezačnou sbíhat sliny.

Smaženice patří k rychlovkám, které zvládne i začátečník. Čerstvé houby stačí jen nakrájet, podusit a promíchat s vajíčky a podávat, ideálně s chlebem. Pokud si ale chcete dopřát skutečnou delikatesu, je dobré dát si na pár věcí pozor.

Jak na skvělou smaženici krok za krokem 

Pro zkušené to je hračka, začátečníkům se budou hodit tipy zkušených šéfkuchařů, které houbovou smaženici dovedou k dokonalosti.

  1. Dostatek kvalitních hub a více druhů
    To hlavní, co potřebujete pro pořádnou smaženici, je dostatek hub. Nemusíte používat úplně výstavní kousky, smaženice snese třeba i babky, ale houby nesmí být rozmočené. Používejte jen pevné kousky, aby jídlo ve finále nepřipomínalo kaši. Houby musejí být zdravé, ideální jsou pravé hřiby, holubinky, lišky, ryzce či křemenáče. Nejlepší je kombinace více druhů hub. Ve starých kuchařkách se uvádí, že ve správné smaženici by mělo být deset druhů hub.
  2. Důkladná tepelná úprava
    Na kostičky nakrájené houby je nutné nejprve osmažit pěkně dozlatova, pak je zalít trochou vody, podusit doměkka a nakonec opět tekutinu nechat odpařit. Houby můžete smažit na oleji, ale lepší chuti dosáhnete na sádle. Vhodné je i přepuštěné máslo, které dodá pokrmu příjemnou vůni. Během dušení můžete houby zakápnout trochou bílého vína, což směs příjemně ovoní.
  3. Místo cibule šalotku
    Do smaženice se též používá cibule. Místo té palčivější žluté můžete použít jemnější šalotku nebo zelenou jarní cibulku včetně natě, která smaženici i barevně oživí. 
  4. Správné dochucení 
    Směs je dobré i nějak okořenit. Klasika je mletý kmín, který se k houbám výborně hodí. Dle vlastní chuti pak lze přidat pepř nebo sušený či čerstvý česnek. A pochopitelně sůl.
  5. Vajíčka ve vhodný okamžik 
    Přidání vajec k dušeným houbám je klíčové. Nerozklepávejte je na pánev po jednom, ale předem si je připravte do misky a prošlehejte se solí. Pak je rovnou vlijte k houbám a promíchejte, aby se vajíčka dobře spojila s houbami. Sledujte hlavně teplotu, aby se vejce nesrazila a nevytvořila s houbami tuhou hmotu. Výsledek musí být krémový! 

Recept na houbovou smaženici si můžete připomenout v našem videu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli