V retro Asii z Ano, šéfe! kraloval zácuc! Do kolen dostal i Zdeňka Pohlreicha a restaurace nakonec zabodovala
3. 10. 2025 Ostatní
Retro restaurace Asie v Mladé Boleslavi funguje už od roku 1971 a patří tak mezi nejstarší asijské restaurace, které vznikly ještě za dob Československa. Do základu mnoha jídel zde používají takzvaný zácuc, který šéfkuchařům usnadňuje práci. Podivoval se nad tím i samotný Zdeněk Pohlreich.
Místo pro hvězdy
Ve včera odvysílaném díle další epizody Ano, šéfe! se objevila mladoboleslavská Retro Restaurace Asie. Ta svým hostům již přes 50 let servíruje takzvanou českou čínu, a to podle receptů po předchozích kuchařích, z nichž někteří se učili přímo od Číňanů na ambasádě a nebo v legendární Vodičkově ulici v Praze.
Na mladoboleslavské švei-ču-žou nebo kuřecí kung pao se do Retro Asie chodí léta a ani o slavné hosty nikdy neměla nouzi. Podnik měli dříve v oblibě i Karel Gott nebo Hanka Zagorová a ani dnes nemá restaurace o hvězdné návštěvy nouzi. Tak v čem je problém?
Majitel Vratislav Navrátil se svou přítelkyní Marcelou si slavného šéfa pozvali, aby podniku pomohl přilákat více zákazníků večer. Přes poledne je zde totiž narváno.
Mohlo by vás zajímat
Zácuc a záchvaty smíchu
Zdeněk Pohlreich si na místě objednal klasiku, kung-pao, kuře ve sladkokyselé omáčce i místní vyhlášenou polévku. Spokojen ovšem nebyl. Jídlo mu připadalo přechucené a všechno byloodobné. Není divu, místní šéfkuchař totiž do většiny pokrmů používal jednu ingredienci. Co to je, zjistil Zdeněk Pohlreich hned druhý den.
„Co to tady mícháš?“ zeptal se slavný šéf hned při příchodu do kuchyně.
„No to je náš zácuc,“ přiznal kuchař Adam a prozradil, že omáčku vaří tak, že smíchá cukr, sůl, světlou a tmavou sojovku, čínské víno a všechno svaří. A dodá, že v kuchyni mají světlý a tmavý zácuc.
Co na to Pohlreich? „Je to to samý, co tolikrát proklínaný UHO. Oni to se*ou do všech jídel!“
„Budeme tomu říkat rašelina,“ prohlásil Zdeněk Pohlreich nad omáčkou, která skutečně svou tmavou barvou a konzistencí rašelinu připomínala. Ovšem zákazníkům zdejší jídlo se zácucem chutná a kuchař Adam ani majitel Vráťa si na zácuc nenechají sáhnout. Hlavní změnu během natáčení provedou v tom, že nakonec místo dvou druhů zácuců dělají čtyři druhy.
„Tak, dneska jsme si tady připravili čtyři druhy zácuců,“ říká při natáčení kuchař Adam. „Každej zácuc má jinou barvu, jinou chuť a jinak vypadá. Takže každý jídlo se bude dělat z úplně jinýho zácucu. Nebude to ten univerzální zácuc. Thajský kari bude z kari zácucu, teriyaki omáčka bude z teriyaki zácucu, barbecue bude z barbecue zácucu,“ vyjmenovával Adam a způsobil tak Zdeňku Pohlreichovi záchvaty smíchu.
Na dotaz, zda bude Pohlreich používat zácuc i ve své kuchyni v café Imperial, slavný šéf odpověděl, že zvažuje, že si to slovo rovnou nechá vytetovat na prsa.
Jakkoliv s šéfem personál trochu bojoval, při kontrole po dvou měsících Pohlreich zjistil, že si něco z natáčení stejně vzali. S jídlem si dávají víc práce a do repertoáru zařadili i Pohlreichem doporučené thajské kari. Ovšem kung-pao je nezničitelná tradice, to zůstává stejné.
Majitel Vráťa k tomu dodává: „Zůstaneme takoví, jací jsme byli. Když budete mít chuť přijet, najdete v nabídce klasiku i novinky, které jsme vytvořili za přispění Zdeňka.“
A my dodáváme, že jsme měli chuť a podnik jsme si zajeli otestovat sami. Jak naše návštěva dopadla, zjistíte v tomto článku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více