Švédské masové kuličky

Suroviny 4 porce

Kuličky:
500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
sůl
bílý pepř
150 g (asi 2ks) vařených brambor
75 g strouhanky
200 ml mléka nebo smetany
2 lžíce jemně pokrájené cibule
5 lžic rozehřátého másla
1 vejce
trochu nového koření
olej
Omáčka:
250 ml hovězího vývaru (nebo bujon)
100 ml smetany
sůl
pepř
1 lžíce sojové omáčky
hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve zalijeme strouhanku mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Mezitím do masa přidáme vidličkou našlehané vejce a vše ostatní a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i namočenou strouhanku. Namočenýma rukama tvoříme kuličky velké asi jako míčky na pink-pong. Pečeme na pánvi do zlatova, pak vyndáme na ubrousek okapat.

  2. Na omáčku si horký vývar ochutíme, přidáme smetanu ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a omáčku provaříme. Nakonec do omáčky přidáme usmažené kuličky a necháme přejít varem, aby se prohřály.
    Podáváme s brusinkami.

Poznámka od kuchařky

Pokud si budete chtít připravit co nejpodobnější Švédské kuličky, které prodávají v Ikea, zakupte si v přízemí tamtéž ve švédském obchodě tuto omáčku v prášku - je vynikající. Rovněž Švédské kuličky - polotovar z Tesca byl docela dobrý.

Polotovary, ani omáčky či polévky v prášku zásadně nekupuji. Tohle jsem ochutnala a příjemně mě to překvapilo.

Recept: zdroj Labužník (babi) - z oficiální kuchařky Ikea

Komentáře k receptu Švédské masové kuličky

  • Yoghi Yoghi(neregistrovaný)

    Tento recept je jen pozměněný recept na "Telecí polpety", oproti tomuto receptu se v původním používá mleté telecí (lze zaměnit mletým vepřové/hovězí 1:1), orestuje se ochucené mleté maso (koření souhlasí) bez strouhanky a vejce, výpek se zahustí hladkou moukou na požadovanou hustotu. Příloha vařený brambor. V původním receptu je to skvěle chutnající a levný pokrm.

    Odpovědět

  • karel4328 karel4328(neregistrovaný)

    čau stravníci,přesně pro bezubé dědky výborné;-(

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1

    Podle tohoto receptu jsem dělala toto jídlo poměrně často a s velkým úspěchem. Až předevčírem "švédské masové kuličky" s brusinkami a bramborovou kaší byly na jídelním lístku naší firemní jídelny. Chutnaly mi o hodně víc a nemohla jsem přijít na to, čím to může být. Na výborné paní kuchařce jsem vyprosila její recept. Místo brambor dává do namletého masa vařenou a jemně strouhanou červenou řepu. Kuličky mají krásnou barvu a chut luxusní - řepa tam cítit není, ale pokrmu dává neskutečně dobrou chut. Omáčku pak dělala z výpeku s dochucením trochou muškátového oříšku, zázvoru, citronové štávy a lehoučce cukru, samozřejmě solí a bílým pepřem. Pak není třeba použít sojovou omáčku. Doma prý ji zahuštuje jen přidáním kvalitní smetany do hotové omáčky. Doporučuji vyzkoušet. Ale bodík dávám i zde. :-)

    Odpovědět

  • Zuz Zuz(neregistrovaný)

    Kuličky moc masové nebyly. Strouhanku příště tak třetinu uvedené míry a brambory vůbec. Omáčku buď skutečný vývar nebo raději ten pytlík, náhrada bujonem už je mimo.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Také si vždycky při návštěvě Ikea pár pytlíčků zakoupím...:-p Švédské kuličky z Tesca neznám, ale koupila jsem je jednou v Albertu a nechutnaly nám, tak je raději dělám sama a párkrát jsem je koupila přímo v Ikea - mají tam mražené a samozřejmě ty jejich...:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Hella:To si nerozumíme, já ji kupuji a je výborná, vůbec proti ní nic nemám a recept se mi líbí.

    Odpovědět

  • maris maris

    Hella: Hello, vůbec si s tím nelam hlavu, já tam tu omáčku v pytlíku už několikrát koupila, kdo má zafixovanou její chuť z restaurace v Ikea, tak mu bude moc chutnat. Nám tedy ano;-):-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Chocolate, dlouho jsem přemýšlela, jestli to sem mám dát. Jestli je to velký prohřešek, nebo s tím lidi raději neseznámit. Snad mi to odpustíte, nevydávám to za svůj recept, je mi jasné, že by ta omáčka měla jinou barvu. Proto jsem tam ofotila i zadní stranu sáčku, aby si to každý mohl přichutit dle svého.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Mně osobně další recept na Ikea kuličky nevadí, vždyť každý je trochu jiný.Spíš mi trochu vadí, že Hella uvádí recept a vařila z polotovarů (a že Hella je Paní kuchařka vím;-)).Dodávám, že proti polotovarům nic nenamítám, zvláště těm z Ikea.
    Bez nějakého rýpání chci říct, že recept a pokrm na fotce jsou rozdílné.Ale za sebe můžu říct, že mě verze, kterou Hella uvádí, inspirovala k dnešní večeři, takže:yes:.
    Doporučuji se podívat na dolcevita.blog http://dolcevita.blog.cz/0712/kdo-nekouli-neni-sve...

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Myšlenko, vím o tom. Tenhle recept je sice jen trochu jiný, ale je z oficiální kuchařky Ikea a hlavně jsem ho sem dala kvůli tomu, co píšu v poznámce. Né každý to ví. Sama Bibinka sem jeden takový recept dala a přesto tady reagovala kladně.

    Odpovědět

  • myšlenka myšlenka(neregistrovaná)

    Recept i fotky jsou pěkné, Hello, ale nic nového. Vždyť už tu jsou stejné recepty dva. :-//

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Hello, takové kuličky by nám chutnali, mají pěkně omáčku a to je ono, ingredience samé dobré a tak dávám 3.bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: švédské masové kuličky masové kuličky švédské kuličky masové kuličky ikea švédské masové kuličky z mletého masa švédské masové kuličky recept masové kuličky z mletého masa ikea švédské kuličky recept svedske masove kulicky ikea recept na švédské masové kuličky masové kuličky ikea recept masové kuličky recept švédské kuličky z mletého masa švédské masové koule výborné švédské kuličky ikea recept na svedske kulicky švédské masové kuličky příprava omáčka na švédské kuličky ikea kuličky švédské kuličky ikea recept