Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé houbové škvarky podle slavného šéfkuchaře: Voní česnekem a kmínem a chutnají naprosto fantasticky
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte košík plný hub a přemýšlíte, co s nimi? Rychlý a chuťově perfektní recept nabídl ve videu slavný šéfkuchař. Postup je jednoduchý a výsledek naprosto božský, posuďte sami.

Co jsou houbové škvarky

Škvarky jsou v původním významu malé křupavé kousky, které zůstávají po vyškvaření sádla z vepřového masa. Když tuk necháme vypéct, zůstanou pevné, voňavé a křupavé kousky – škvarky, které zná každý.

Právě z hub si ale můžeme připravit falešné škvarky, které mohou být s trochou fantazie vhodné i pro vegetariány.

Na houbové škvarky se hodí lesní houby, které bezpečně poznáme. Ideální jsou hřibovité houby, ale i bedly a čirůvky. Můžeme sáhnout i po ryzcích, růžovkách či holubinkách. Důležité je, aby houby byly zdravé a pevné. Přezrálé nebo měkké kousky raději vyřadíme.

Jak na houbové škvarky

Možností je více. V nejjednodušší verzi stačí jen očištěné houby pokrájet na kousky 2x2 cm a osmažit v pánvi na rozehřátém sádle dozlatova. Někdo dusí houby na cibulce, ale to nedoporučujeme, protože cibule pustí šťávu a těžko pak dosáhnete křupavých škvarků. 

Zajímavý recept nabídl ve videu šéfkuchař Roman Paulus, který zvolil jeden malý krok navíc, jenž zaručí, že budou škvarky křupavé zvenku a vláčné uvnitř. 

Houbové škvarky podle Romana Pauluse

Budete potřebovat: 400 g čerstvých očištěných hub, 200 g hladké mouky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného česneku, vepřové sádlo a sůl. 

Jak na to?

  1. Houby nakrájejte na kostky asi 2x2 cm. Mouku smíchejte se sušeným česnekem a kmínem. Houby v této směsi obalte a dejte na talíř. 
  2. V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a postupně v něm houby po částech osmažte.
  3. Jakmile jsou houbové škvarky hotové, sceďte je přes kovové sítko a nechte okapat přebytečný tuk na kuchyňské papírové utěrce.
  4. Na závěr škvarky osolte. Můžete je dozdobit pažitkou a podávejte s chlebem.

Tipy navíc: 

  • Houby můžete smažit i na oleji, ale sádlo dodá houbovým škvarkům tu správnou chuť. 
  • Obalení v mouce pomůže zajistit křupavost na povrchu. To je ten krok navíc, který zvolil šéfkuchař Paulus. 
  • Před smažením obalené houby lehce oklepejte, abyste neměli v pánvi moc mouky. Rychle by se přepalovala.
  • Houby smažte (dle velikosti pánve) po částech. Neměly by být na sobě, jinak pustí vodu a začnou se spíše dusit. 
  • Houby nesolte předem, ale až po usmažení. Pustily by vodu, a tu nepotřebujeme. 
  • Konzistence hotových hub má být podobná klasickým masovým škvarkům – suché, ale ne spálené.

Náš tip: Z hub si také můžete připravit podle našeho videoreceptu houbovou omáčku:

 

Témata

Recepty k tomuto článku