Dokonalé houbové škvarky podle slavného šéfkuchaře: Voní česnekem a kmínem a chutnají naprosto fantasticky
7. 10. 2025 Vaření
Máte košík plný hub a přemýšlíte, co s nimi? Rychlý a chuťově perfektní recept nabídl ve videu slavný šéfkuchař. Postup je jednoduchý a výsledek naprosto božský, posuďte sami.
Co jsou houbové škvarky
Právě z hub si ale můžeme připravit falešné škvarky, které mohou být s trochou fantazie vhodné i pro vegetariány.
Na houbové škvarky se hodí lesní houby, které bezpečně poznáme. Ideální jsou hřibovité houby, ale i bedly a čirůvky. Můžeme sáhnout i po ryzcích, růžovkách či holubinkách. Důležité je, aby houby byly zdravé a pevné. Přezrálé nebo měkké kousky raději vyřadíme.
Mohlo by vás zajímat
Jak na houbové škvarky
Možností je více. V nejjednodušší verzi stačí jen očištěné houby pokrájet na kousky 2x2 cm a osmažit v pánvi na rozehřátém sádle dozlatova. Někdo dusí houby na cibulce, ale to nedoporučujeme, protože cibule pustí šťávu a těžko pak dosáhnete křupavých škvarků.
Zajímavý recept nabídl ve videu šéfkuchař Roman Paulus, který zvolil jeden malý krok navíc, jenž zaručí, že budou škvarky křupavé zvenku a vláčné uvnitř.
Houbové škvarky podle Romana Pauluse
Budete potřebovat: 400 g čerstvých očištěných hub, 200 g hladké mouky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného česneku, vepřové sádlo a sůl.
Jak na to?
- Houby nakrájejte na kostky asi 2x2 cm. Mouku smíchejte se sušeným česnekem a kmínem. Houby v této směsi obalte a dejte na talíř.
- V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a postupně v něm houby po částech osmažte.
- Jakmile jsou houbové škvarky hotové, sceďte je přes kovové sítko a nechte okapat přebytečný tuk na kuchyňské papírové utěrce.
- Na závěr škvarky osolte. Můžete je dozdobit pažitkou a podávejte s chlebem.
Tipy navíc:
- Houby můžete smažit i na oleji, ale sádlo dodá houbovým škvarkům tu správnou chuť.
- Obalení v mouce pomůže zajistit křupavost na povrchu. To je ten krok navíc, který zvolil šéfkuchař Paulus.
- Před smažením obalené houby lehce oklepejte, abyste neměli v pánvi moc mouky. Rychle by se přepalovala.
- Houby smažte (dle velikosti pánve) po částech. Neměly by být na sobě, jinak pustí vodu a začnou se spíše dusit.
- Houby nesolte předem, ale až po usmažení. Pustily by vodu, a tu nepotřebujeme.
- Konzistence hotových hub má být podobná klasickým masovým škvarkům – suché, ale ne spálené.
Náš tip: Z hub si také můžete připravit podle našeho videoreceptu houbovou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více