

Česnekové škvarky
Suroviny
- 600 g syrového vepřového sádla bez kůže
- 5 lžic vody
- 3-4 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Sádlo nakrájíme na cca 2x2 cm. Dáme do kastrolu se silným dnem a podlijeme vodou. S občasným mícháním škvaříme dozlatova.
Když jsou škvarky hotové, odstavíme je z ohně a vmícháme česnek. Necháme je lehce zchladnout a scedíme sádlo do čisté sklenice.
Škvarky ještě vymačkáme, osolíme a opepříme. Můžeme je pomlít a vmíchat do sádla, nebo nechat tak a podávat k pivu nebo vínu.
Česnekové sádlo použijeme na chleba, do pomazánek, ale i pod maso na pečení. Škvarky můžeme taky použít do pomazánky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Česnekové škvarky
-
mika59: Máš pravdu. My jsme nechávali škvarky v sádle a s tou cibulí nebo česnekem jen v malém množství, co se celkem hned snědlo. Později se už syrové sádlo kupovalo, takže toho nebylo moc.
-
Veronika.Hrozna: Ano jedno posezení..
-
Merylas: Ano taky jsem zažila desítky zabíjaček a škvarky v sádle byly po ruce celou zimu. Ale část sádla (no kdysi kýble sádla) prasata byly tučnější se nechávaly čisté a škvarky se třeba lehce ohřály a s chlebem to byla dobrá večeře.
-
mika59: Ahá, tak to byly chipsy ke dvěma pivům a kousíčku patky.
-
Vyrostla jsem na domácích zabijačkách a láska k "bílému" masu u mně přetrvala dodnes. Ale musím omezovat, spíš vyloučit z jídelníčku úplně. Tak jako mnozí, ze zdravotních důvodů. U nás se sádlo taky škvařilo, nakonec se někdy taktéž přidával buď česnek, nebo zase jemně nakrájená cibule. Škvarky se ale nechávaly v sádle, než ztuhlo úplně, tak se občas promíchalo, aby byly v sádle stejnoměrně a ne jen vespod. A tohle už byla hotová pomazánka na chleba.
-
mika59:
-
MamlajdaD: Aničko to je pěkné,že se přimluviš
A děkuji
-
Veronika.Hrozna: Veru tyhle byly na chuť a fotku
-
Mohu se autorky zeptat, z těch 600 gr sádla dokážeš ty škvarky použít na všechny jídla z kapitoly 4 ? Máš na lednici zámek?
-
mika59: Skvělý recept!
(A v tom pekle se za tebe přimluvím, aby na tebe byli čerti hodní!
) Když jim občas něco uvaříš, budou si tě hýčkat, neboj!
-
Simona Skolakova: Já taky nesmím, ale když ono je to někdy k nevydržení! A tak občas hřeším, až se hory zelenají (zase ne moc často
). Ale tento recept šup, a už je v olíbených a jakmile se dostanu ke koupi syrového sádla, tak budu hřešit a hřešit! Ale do pekla za mně půjde Miládka, za to, že sem dává takovéhle recepty!
-
ráno pojede ten náš nákupčí pro materiál na tento receptík, už se těším na výsledek
Simonko, ale pár kousků můžeš , jen vyzkoušet ...no jen tak -
Děvčata tak Vám trošinku závidím,taky bych hřešila a hned,ale nemůžu ta potvůrka dia mi to nedovolí,ale Vám to přeji,super nápad!!!
-
Veronika.Hrozna: někdy i bez chleba
-
Takovým chipsům, taky neodolám a s čerstvým chlebíčkem .........