Černá kuchyně v rodině Antonína Dvořáka: Líhly se tam slepice, pralo prádlo a vařilo se v ní pro šest lidí i hospodu
4. 10. 2025 Historie a zajímavosti
Černé kuchyně bývaly běžnou součástí venkovských stavení až do přelomu 19. a 20. století. Zmizely až se zavedením elektřiny, která proměnila nejen způsob vaření, ale i využívání celého prostoru. V černé kuchyni vyrostl i světoznámý skladatel Antonín Dvořák, jehož rodný dům se právě otevřel v Nelahozevsi. V interaktivní expozici nakouknete i do ní.
Z Nelahozevsi až do USA
Američané považují Antonína Dvořáka za svého významného hudebního skladatele. Pro newyorský filharmonický orchestr totiž složil svou poslední symfonii - č. 9 e moll, op. 95 s podtitulem Z Nového světa. Novosvětskou si vzal i Neil Armstrong na misi Apollo 11 při letu na Měsíc a tím ji definitivně zpopularizoval po celém světě.
Hudbu Antonína Dvořáka milují především Japonci, ale ji a život tohoto geniálního hudebního skladatele zkoumají badatelé po celém světě. Zcela jedinečným způsobem totiž dokázal spojit lidové motivy s klasickou hudbou 19. století, vyjádřit jejím prostřednictvím radost z běžného života, přírody a prchavých okamžiků štěstí.
Výjimečný je i jeho život. Narodil se 8. září 1841 jako první dítě do rodiny řezníka z Nelahozevsi. Navzdory všem očekáváním se však nestal řezníkem, ale rodiče ho nechali studovat hudbu. Už v první třídě v něm totiž jeho učitel Josef Spitz rozpoznal mimořádný talent, který na měšťanské škole potvrdil kantor a varhaník Antonín Liehmann. V 16 letech odešel Antonín Dvořák do Prahy studovat varhanickou školu a domů do Nelahozevsi se vracel jen občas.
Mohlo by vás zajímat
Dětství v hospodě
Rodiče Antonína Dvořáka si k řeznictví brzy přibrali i hospodu a v té malý Antonín vyrůstal. Postupně k němu přibylo osm sourozenců. Rodina s prvními třemi dětmi a babičkou žila společně v jedné světnici a s výjimkou novorozenců spali v jedné posteli. Vedle fungovala hospoda s výčepem a tanečním sálem.
Nakouknout do dětství Antonína Dvořáka můžete v jeho rodném domě v Nelahozevsi. Stojí naproti kostelíčku pod lobkowiczkým zámkem a od letošního roku září novotou. Rodina Lobkowiczů ho totiž zrekonstruovala a znovu otevřela veřejnosti.
Oprava a dostavba areálu hospody se sýpkou a hospodářskými budovami a realizace interaktivní výstavy trvala deset let a odhaluje dětství a inspirace Antonína Dvořáka. Provede vás nejen jeho rodným domem, ale i okolím, vezme vás do místní školy i do kostela na kúr, ukáže vám lidové slavnosti a zvyky v průběhu roku i každodenní život ve středočeské vesnici v polovině 19. století.
Interaktivní expozice baví děti i dospělé, každý si v ní najde to, co ho zajímá. Stačí namířit zapůjčený audioprůvodce na červený terčík a už slyšíte hudbu, vyprávění o životě nebo úryvek rozhovoru. Nebo si můžete jen číst texty a prohlížet si ilustrace, které vás intuitivně provedou každou místností.
„Dům byl vždy vesnická hospoda a její prostředí muselo Antonína Dvořáka nutně formovat, proto jsme ji do expozice umístili do míst, kde dříve bývala,“ ukazuje muzikoložka a kurátorka expozice Eleonore Kinsky. Ostatně pivo si tu můžete dát.
Dvořákovu 9° vaří pivovar Elektrárna z evropských sladů s českým a americkým chmelem. Je to lehčí, příjemně pitelné pivo s květinovými a ovocnými tóny.
Srdce domova
Pokud zrovna nelítal malý Antonín po venku s kamarády, nebo nechodil do školy, trávil čas doma ve světnici. V jednom koutě stál stůl s lavicí a židlemi, u kterého rodina jedla, děti se učily, babička vyšívala a tetky z vesnice povídaly na přástkách.
„Světnice byla doménou žen. Zatímco muži se po práci často scházeli v hospodě, ženy se setkávaly ve světnicích domů, a zejména v zimě tak šetřily za drahé svíčky. Společně draly peří, šily nebo pletly a nad šálkem kávy si přitom vyprávěly příběhy a pohádky nebo se modlily růženec,“ popisuje text v Rodném domě Antonína Dvořáka.
V druhém koutě stál kolovrátek na spřádání lnu a klekátko na modlení a ve třetím postel.
Kout u okna odděloval dlouhý vyšívaný závěs – koutná plachta. Za ní Anna Dvořáková porodila své první tři děti (dalších šest se už narodilo v jiném domě) a trávila první dny šestinedělí. Tam jí sousedky nosily slepičí vývar, bylinné čaje, horké mléko a výživné polévky. Tam se děti chodily potichu koukat na nejmladšího bratříčka nebo sestřičku.
Kuchyně, líheň i prádelna
Černá kuchyně byla hned vedle a spolu se světnicí představovala jediné soukromé místnosti šestičlenné rodiny. Jméno získala podle způsobu vaření a barvy stěn. Srdce tvořila velká kamna s otevřeným topeništěm, ve kterých se topilo dřevem. Kouř odváděl velký komín zvaný dýmník, který ústil přímo nad topeniště. Kouř však prostupoval z otevřeného ohniště celým prostorem a zanechával na zdech černé saze, proto se kuchyni říkalo černá.
Asi si dovedete představit, jaké bylo v černé kuchyni teplo a jak se tam asi dobře dýchalo. Oheň v kamnech se totiž udržoval celoročně, protože paní Dvořáková vařila každý den pro rodinu a občas i pro hosty hospody a také pro hospodářská zvířata. „Černá kuchyně patřila mezi nejrušnější místnost v domě. Kromě vaření se tu i pralo a v zimě se též sušilo prádlo, líhla se v ní kuřata a housata a chovala se zde rovněž drobná zvířata všeho druhu: kočky, psi a někdy i selata,“ popisuje kurátorka expozice.
Antonín Dvořák v ní strávil dětství, později ji už nikdy nezažil. V Praze v druhé polovině 19. století už bývaly v bytech a domech kamna na dřevo s komínem, v Americe rovněž. Skromné poměry a život na vsi se však propsaly do jeho hudby, která je stále populární i po více než 100 letech.
Do Rodného domu Antonína Dvořáka můžete nahlédnout v naší fotogalerii.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více