Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácká zasmaženica: Dříve nahrazovala drahé masové vývary, proto se jí říkávalo i falešná slepičí. Je levná, plná zeleniny a skvěle zasytí
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Zítra tu máme první jarní den, je proto na čase trochu jarně naladit i náš jídelníček. Inspiraci můžete hledat i v minulosti, třeba v původní kuchyni Slovácka. Tam totiž v tomto období s oblibou vařili polévku zasmaženici. Byla plná zeleniny, ale díky drobence i zasytila.  

Jak chutná Slovácko

Slovácká kuchyně patří k těm nejvyhlášenějším u nás. I když tato část Moravy byla poměrně chudá, v průběhu staletí tu vznikla spousta vynikajících krajových specialit. Přestože šlo o poměrně prosté pokrmy, byly důkazem toho, že i z obyčejných věcí se dají uvařit samé dobroty.

Není divu, že jsou lidé ze Slovácka na svou kuchyni hrdi, což dokládá i projekt Chutě a vůně slovácké kuchyně, díky němuž už vyšly dvě Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku a na konci léta se pořádá akce Slovácký festival chutí a vůní v Uherském Hradišti.

Místní speciality bývají založené na pár ingrediencích – bramborách, luštěninách, zelí a samozřejmě na trnkách, kterým se tu velmi dařilo a stále daří. Lidé si zakládají na tradičních receptech a ty se často v rodinách předávají z generace na generaci.

Polévky jako důležitá součást jídelníčku

Protože šlo o chudý kraj, byly jednou z hlavních součástí jídelníčku místních obyvatel různé polévky. Oblíbená byla třeba kvakvová polévka z tuřínu, fazulová polévka, speciální kyselica nebo právě zasmaženica.

Ta se připravovala vždy na jaře, když už byla k dispozici první jarní zelenina. Byla to zdravá zeleninová polévka, která hrála všemi barvami. Kromě čerstvé mrkve, petrželky, celeru a  brambor v ní nesměly chybět ani první jarní bylinky, díky nimž působila ještě víc svěže a jarně.

Aby ale i trochu zasytila, zahušťovala se moukou a navíc ještě drobením z nudlového těsta, které polévce dodalo zajímavou chuť a drobečky v ní příjemně křupaly. Zasmažené polévky byly v minulosti vůbec oblíbené, dělala se tak třeba i bramboračka nebo chlebová polévka. 

Zeleninová polévka, která nahradila i hovězí

Zasmaženica se v chudých chalupách vařila v neděli jako sváteční polévka, ale i ve všední den. Měla nahrazovat hovězí nebo slepičí polévku v rodinách, kde neměli na maso. Zeleninová polévka pak jeho chuť aspoň trochu připomínala. Vždy se do ní použilo vše, co bylo zrovna dostupné ve spíži. Často se vařila, když byl někdo nemocný, říkalo se, že každého rychle postaví na nohy. Navíc je to polévka velmi jednoduchá a uvaříte ji za pár minut. 

Budete potřebovat: 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, malý kousek celeru nebo dva řapíky celeru, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, kousek másla nebo sádla, sůl, pepř, kmín, nudlové těsto (z 1 vejce, 150 g hrubé mouky, špetky soli, 1 lžičky oleje a dvou lžiček vody), máslo, bylinky na ozdobu. 

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte. Můžete je nakrájet na malé kostičky, větší kousky nebo na nudličky. Zbylou zeleninu rovněž očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl, pepř a kmín a přiveďte k varu. 
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Na pánvi si rozehřejte sádlo nebo máslo a osmahněte na něm cibulku. Pak přidejte ještě nakrájenou zeleninu a také ji osmahněte. Zasypejte moukou a opět zasmažte. Směs zeleniny přidejte do vody k zpola uvařeným bramborám a dobře promíchejte, aby v polévce nevznikly hrudky. Pak přilijte ještě trochu vody (pro lepší chuť můžete přidat i vývar) a vařte dalších deset minut, aby zelenina změkla. 
  3. Polévku bude ještě vydatnější díky drobení z nudlového těsta. Těsto připravíte tak, že do misky nasypete hrubou mouku, uprostřed uděláte důlek a do něj rozklepnete vajíčko. Pak přidejte sůl, olej a vodu podle potřeby a vypracujte tuhé těsto. Nudlové těsto pak nastrouhejte nahrubo na struhadle a nechte je chvíli oschnout. Tyto drobečky pak osmažte na pánvi na troše másla dorůžova. 
  4. Opražené drobečky nakonec vmíchejte do již hotové polévky a ještě chvíli povařte. Nakonec polévku případně ještě dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i trochu drceného česneku, a ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Pokud byste si chtěli polévku ještě trochu zjemnit, můžete do ní přilít i trochu smetany. 

Náš tip: Pokud máte takové jednoduché polévky v oblibě, můžete si uvařit třeba i polévku s kapáním podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku