

Brasírovaná hovězí žebra
Suroviny 4 porce
- 1,5 kg hovězích žeber s převahou libového masa (viz foto)
- marináda:
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce tekutého medu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce demi glace
- 1 feferonka (nebo jiná pálivá paprička)
- 1-2 lžičky sušeného provensálského koření (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, bazalka)
- 2 mrkve
- 2 cibule
- hovězí vývar
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny.
Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze všech stran dohněda. I s výpekem vrátíme do kastrolu a přidáme plátky cibule, silnější kolečka mrkve, bobkový list a nové koření. Podlijeme vývarem - cca 1 cm ode dna kastrolu.
Kastrol pevně zakryjeme alobalem, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby, rozehřáté na 100°C. Při této pomalé teplotě pečeme 10 hodin, nejlépe přes noc.
Pečené maso vyjmeme, zeleninu vybereme děrovanou sběračkou a z povrchu výpeku odstraníme tuk. Výpek poté svaříme na polovinu. Dochutíme a vrátíme zeleninu. Prohřejeme a podáváme s pečivem, nebo s bramborovým pyré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brasírovaná hovězí žebra
-
Zdravím, nerozumím, co se dává do vývaru a co do marinády a co do pekáče ?! Do vývaru bobkový list, provensálské, bylinky, do marinády hořčice, medy, olej, do pekáče pak vývar a cibule a mrkev ?
děkuji,
slarik -
Vyzkoušeno! S bramborovou kaší skvělý nedělní oběd za pár korun. Dělala jsem menší množství a hotovo bylo za 4 hodiny.
-
Nevíme si rady,chtěli bychom udělat jablečný štruplet
-
Eliza: Jo ták, no však i tak nás zas překvapíš
-
aaadobromila: Netýkalo se to dobrot kulinářských, ale mé práce -dobroty pro oko. Nerada jsem mystifikovala...
Jen jsem při té příležitosti i ochutnala nové pokrmy. -
Eliza: Jen se nečervenej!! Tyjo, Ty jsi členem nějaké poroty co se týče dobrot, jo? Tak to by se mi taky líbilo
To zas v budoucnu budou recepty jedna báseň, co?
-
aaadobromila: Neblázni, až se červenám, vychovali mě ke skromnosti...
Na druhou stranu: děkuju, Tvoje slova ocenění mě velmi těší...nakonec se docela snažím, aby všem chutnalo - těm, pro které vařím, i těm, kteří najdou recept a uvaří si ho. Navíc ani já nesním cokoli, musí mi to prostě chutnat. Takže za to může moje "mlsnost" a vybíravost.
O víkendu jsem nevařila, celý týden jsem byla členem poroty festivalu, tak to byly samé oficiální obědy a večeře...Ale nějaké inspirace jsem načerpala. -
Eliza: Recept náááádherný !! Jako všechny Tvé recepty !! Tady jsi pro mě kuchařka číslo jedna. Máš vytříbený vkus na pokrmy, prvotřídní recepty a Tvé fotky jsou překrásné, hodné místa v časopisech, či kuchařských knihách. Máš na fotkách také krásné talíře a je z fotek prostě cítit i skrze dráty a internet pohoda a harmonie, žádná křeč. A jen tak mimochodem, ano, Chambord by měl zůstat...souhlasím s Tebou
Těším na další Tvůj skvost mezi recepty...bude víkend, určitě budeš kouzlit ve Tvé krásné kuchyni, mohla bys mě zas potěšit nějakou tou Tvojí až profesionální krásou...
Díky, že jsi!
-
To vypada velice zajimave..
-
-
Eliza: Myslím, že bychom si rozumět měli, máme možná dost společného. Například vařečku a historii. Kromě toho, když jsem uviděla Vaše motto, zírala jsem skoro nevěřícně. A to jsem prosím neopisovala!
-
Milá Dajdo, moc děkuji za Vaše řádky a inteligentní projev. V archivu, kde pracuji, řešíme autorská práva dennodenně (zejména u filmu, kde je celá řada tvůrčích profesí). Ani tady u receptů mi není cizí uvést zdroj, pokud ho ovšem znám. Ale myslím, že si rozumíme.
Chambord, také bych spoustu kulinářských výrazů neznala, ale mám jednoho kolegu a to je odborník skrze skoro všechno kolem papání...P.S. Snad tu zůstaneš, moc mužských přátel tu totiž není...
-
Elizo, parádní recept, který mne ještě obohatil o nové slovo v gastronomii.
-
Magdalenka,ok,nasla jsem si ho a precetla.Proto jsem takto odpovedela.
-
Jitkas:nie je to môj recept, ale užívateľky "Iljuša". Napísala som, že je to niečo podobné, čo nám veľmi chutilo, mám rad pomalé varenie.