Brasírovaná hovězí žebra

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 38 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězích žeber s převahou libového masa (viz foto)
marináda:
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce tekutého medu
6 stroužků česneku
1 lžička vinného octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce demi glace
1 feferonka (nebo jiná pálivá paprička)
1-2 lžičky sušeného provensálského koření (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, bazalka)
2 mrkve
2 cibule
hovězí vývar
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na marinádu a naložíme do ní maso. Vložíme do litinového kastrolu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce marinovat 1-2 dny.

  2. Maso vyjmeme, stěrkou z něj setřeme marinádu (ponecháme ji v kastrolu) a opečeme na pánvi s olejem ze všech stran dohněda. I s výpekem vrátíme do kastrolu a přidáme plátky cibule, silnější kolečka mrkve, bobkový list a nové koření. Podlijeme vývarem - cca 1 cm ode dna kastrolu.

  3. Kastrol pevně zakryjeme alobalem, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby, rozehřáté na 100°C. Při této pomalé teplotě pečeme 10 hodin, nejlépe přes noc.

  4. Pečené maso vyjmeme, zeleninu vybereme děrovanou sběračkou a z povrchu výpeku odstraníme tuk. Výpek poté svaříme na polovinu. Dochutíme a vrátíme zeleninu. Prohřejeme a podáváme s pečivem, nebo s bramborovým pyré.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 265 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Brasírovaná hovězí žebra

  • Dajda Dajda

    Vyzkoušeno! S bramborovou kaší skvělý nedělní oběd za pár korun. Dělala jsem menší množství a hotovo bylo za 4 hodiny. :yes:

    Odpovědět

  • Kalivoda Kalivoda(neregistrovaná)

    Nevíme si rady,chtěli bychom udělat jablečný štruplet :-D:-((

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eliza: Jo ták, no však i tak nás zas překvapíš ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    aaadobromila: Netýkalo se to dobrot kulinářských, ale mé práce -dobroty pro oko. Nerada jsem mystifikovala...;-)
    Jen jsem při té příležitosti i ochutnala nové pokrmy.

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eliza: Jen se nečervenej!! Tyjo, Ty jsi členem nějaké poroty co se týče dobrot, jo? Tak to by se mi taky líbilo :-) To zas v budoucnu budou recepty jedna báseň, co? :yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    aaadobromila: Neblázni, až se červenám, vychovali mě ke skromnosti...:-8:-K Na druhou stranu: děkuju, Tvoje slova ocenění mě velmi těší...nakonec se docela snažím, aby všem chutnalo - těm, pro které vařím, i těm, kteří najdou recept a uvaří si ho. Navíc ani já nesním cokoli, musí mi to prostě chutnat. Takže za to může moje "mlsnost" a vybíravost.
    O víkendu jsem nevařila, celý týden jsem byla členem poroty festivalu, tak to byly samé oficiální obědy a večeře...Ale nějaké inspirace jsem načerpala.:yes:

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eliza: Recept náááádherný !! Jako všechny Tvé recepty !! Tady jsi pro mě kuchařka číslo jedna. Máš vytříbený vkus na pokrmy, prvotřídní recepty a Tvé fotky jsou překrásné, hodné místa v časopisech, či kuchařských knihách. Máš na fotkách také krásné talíře a je z fotek prostě cítit i skrze dráty a internet pohoda a harmonie, žádná křeč. A jen tak mimochodem, ano, Chambord by měl zůstat...souhlasím s Tebou ;-) Těším na další Tvůj skvost mezi recepty...bude víkend, určitě budeš kouzlit ve Tvé krásné kuchyni, mohla bys mě zas potěšit nějakou tou Tvojí až profesionální krásou... ;-):-K Díky, že jsi! :-K

    Odpovědět

  • aisha aisha

    To vypada velice zajimave..:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Dajda Dajda

    Eliza: Myslím, že bychom si rozumět měli, máme možná dost společného. Například vařečku a historii. Kromě toho, když jsem uviděla Vaše motto, zírala jsem skoro nevěřícně. A to jsem prosím neopisovala!:-O

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Milá Dajdo, moc děkuji za Vaše řádky a inteligentní projev. V archivu, kde pracuji, řešíme autorská práva dennodenně (zejména u filmu, kde je celá řada tvůrčích profesí). Ani tady u receptů mi není cizí uvést zdroj, pokud ho ovšem znám. Ale myslím, že si rozumíme.
    Chambord, také bych spoustu kulinářských výrazů neznala, ale mám jednoho kolegu a to je odborník skrze skoro všechno kolem papání...:-) P.S. Snad tu zůstaneš, moc mužských přátel tu totiž není...;-)

    Odpovědět

  • Chambord Chambord

    Elizo, parádní recept, který mne ještě obohatil o nové slovo v gastronomii.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Magdalenka,ok,nasla jsem si ho a precetla.Proto jsem takto odpovedela.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitkas:nie je to môj recept, ale užívateľky "Iljuša". Napísala som, že je to niečo podobné, čo nám veľmi chutilo, mám rad pomalé varenie.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Magdalenko,mezi vasim receptem a timto,je velky rozdil.V tomto je prilis mnoho dalsich koreni a chuti,ktere zabiji, podle meho, orig. chut hoveziho masa.Trochu mi vadi i pouziti zebra.Lepe vidim klizku(kratke maso),ale to je jen osobni gusto.Ze pak se hovori o cene masa ci el.proudu,navrhuji namazat si chleba s maslem a problem je vyresen.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pecena hovezi zebra pečená hovězí žebra pohlreich pečená hovězí žebra na medu marináda na hovězí žebra hovězí žebra pečená recepty hovězí žebro pečené hovezi zebra na medu marinovaná hovězí žebra pečené hovězí žebro pohlreich pecena hovezi zebra recept pečené hovězí žebro recept hovězí žebro pečené nakládaná žebra marináda na pečené hovězí žebro recept na pečená hovězí žebra pečené hovězí zebra marinada na pecena hovezi zebra marinované hovězí zebra recept pečená hovězí žebra hovězí žebro pečené

Zapomněl/a jsem heslo