Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Talíř horké mrkvové polévky s krupičkou připomene dětství a zahřeje v chladném podzimní dni
Zdroj: Toprecepty.cz

Polévka, která nás vrací k jednoduchosti a poctivým chutím. To je mrkvová polévka s krupičkou. Recept na jídlo ze školky je rychlý. Stačí pár základních surovin a během chvilky máme na stole talíř plný vůně, který i teď na podzim krásně prohřeje.

Mrkvová polévka s krupičkou

Když se řekne školka, většině z nás se kromě her a pohádek vybaví i typické jednoduché pokrmy. A mezi nimi má své pevné místo mrkvová polévka s krupičkou – recept ze školky, který si spousta z nás pamatuje dodnes. Možná nebyl kdysi naším favoritem, ale dnes, když si ho připravíme doma, oceníme jeho jednoduchost, jemnou chuť a sytivost.

Polévka voní po kmínu a másle, krásně zahřeje a zasytí, a přitom je hotová během chvíle. Využívá základní suroviny, které míváme vždy po ruce – mrkev, krupičku, vývar a vajíčko. Nic složitého, žádné speciální ingredience, jen osvědčená klasika, která funguje.

My ji vaříme nejen tehdy, když chceme rychlý oběd, ale také jako lehkou večeři. Díky tomu, že obsahuje mrkev a vejce, působí polévka výživně a je ideální i pro děti. Krupička ji příjemně zahustí a dodá jí ten typický „školkový“ charakter, který nám často připomene dětství.

Recept si navíc můžeme přizpůsobit – někdy přidáme do polévky ještě kousek celeru nebo petržele, jindy ji dochutíme špetkou muškátového květu. Vždycky ale zůstává jemná a jednoduchá, přesně tak, jak si ji pamatujeme.

Na závěr ji posypeme čerstvou petrželkou, která dodá barvu i svěží chuť. A pak už si jen vychutnáváme talíř horké polévky, která dokáže zahřát tělo i potěšit chuťové buňky.

Jak polévku zahustit 

Polévku můžeme zahustit následujícími způsoby

  • Přidáme o něco více krupičky, ale postupně a za stálého míchání, aby se netvořily hrudky.
  • Část mrkve můžeme rozmixovat tyčovým mixérem přímo v polévce, čímž se přirozeně zahustí.
  • Pokud máme rádi opravdu sytější polévky, můžeme na začátku přidat ještě trochu nastrouhaného celeru či petržele – zelenina vždy zahušťuje.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Mrkvová polévka s krupičkou: Recept ze školky

Na litr polévky potřebujete: 3 větší mrkve, 4 lžíce dětské krupičky, 150 ml vody, sůl (podle chuti), 1 lžičku drceného kmínu, 2 lžíce másla, 1 litr zeleninového vývaru, 1 vajíčko a 1 hrst petrželové nati.
Jak na to? 

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Máslo rozpusťte v hrnci a mrkev na něm krátce orestujte. Přidejte kmín a zalijte 1 litrem vývaru a vařte.
  2. V misce smíchejte krupici se 150 ml vody, tuto kašičku vlijte do polévky a uveďte do varu. Nakonec do polévky rozklepněte vajíčko a vařte ještě 10 minut.
  3. Na talíři ozdobte zelenou petrželkou.

Náš tip: Připravte si mrkvovou polévku s krupičkou podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku