Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvé bylinky na podzim? Vysejte petrželku, kopr či kerblík, nejsou nijak náročné na půdu, ani na péči, a skvěle doplní saláty
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Konec léta přináší i příležitost vrhnout na pěstování bylinek. Jedině tak budete mít čerstvé bylinky na vaření a do příprav salátů během podzimu. Přinášíme jednoduchý návod, jaké bylinky je možné touto dobou vysévat, a tipy, jak je úspěšně pěstovat.

Než začneme je důležitá příprava stanoviště 

Bylinky můžete vysévat buď přímo do země nebo do květináčů.  Druhá možnost vám poskytne prostor přemístit pěstované bylinky na zimu do interiéru. Zalévejte pravidelně, ale nedovolte, aby půda byla trvale přemokřená. Vyklíčené rostliny jsou hodně tenké, takže k zálivce používejte rozprašovač v případě truhlíků či opatrně zalévejte konví s kropítkem, abyste rostliny nevyplavili.

Před výsevem bylinek je důležité připravit půdu. Vyberte slunné místo s dobře odvodněnou půdou, případně zakupte substrát. Můžete přidat kompost či jiné organické hnojivo, aby se zlepšila struktura půdy a bylinky měly dostatek živin. Dbejte na to, aby měly dostatek prostoru pro růst a aby mezi vysévanými bylinkami byly dostatečně velké řádky.

Kopr vonný je skvělý pro smetanové omáčky či pesta

Kopr je možné vysévat od jara do srpna. Pokud zvolíme pravidelný opakovaný výsev po třech týdnech, máme k dispozici mladou čerstvou nať v podstatě do prvních mrazů. Odkvetlé stonky se semeny využíváme při nakládání okurek či jiné zeleniny, ovšem mladá nať nám poslouží při výrobě omáček či polévek, marinád či tzaziki. Kopr nemá zvláštní nároky na pěstování, nedaří se mu jen v půdách suchých. Velmi rychle vyklíčí (během 10-20 dní) a dá se pěstovat i jako vyplňovací plodina mezi pěstovanou zeleninou (a bude vám k užitku, jeho aroma odpuzuje škůdce, jako jsou dřepčíci či bělásci) či v truhlíku na balkoně. Nať se dá sklízet až do doby květu. 

Kerblík setý, ideální zeleň nejen na ozdobu

Kerblík je jednoletá i vytrvalá rostlina s jemnými bohatě zkadeřenými listy. Lehce by se daly zaměnit s natí kadeřavé petržele. A dá se narazit i na typ, kde jsou listy kerblíku řidší, a ty jsou zase podobné listům kořenové petržele. Obdobně jako natě petrželové se také využívá na kořenění masitých jídel, omáček či polévek, nebo jako ozdoba na chlebíčky či pomazánky. Nepostradatelný se stal zejména ve francouzské kuchyni. Semena můžeme vysévat od jara do podzimu a zajistit si tak pravidelnou dávku čerstvé natě (sklízet se dá už měsíc od výsevu). Rostliny ze zářijového výsevu v pohodě v zemi přezimují a na jaře vytvářejí bohaté listové růžice, takže s prvními jarními paprsky máme k dispozici zelené, mírně štiplavé aromatické listy. 

Petržel kadeřavá i hladká

Ke sklizni natě můžeme použít i listy běžné kořenové petržele. Ovšem jako bylinka se nejčastěji pěstují naťové odrůdy s kadeřavými či hladkými listy, které vytvářejí jen krátký a rozvětvený kořen. Naťová petržel snáší dobře polostín

Listy se dají nasušit či zmrazit, ovšem nejhodnotnější jsou čerstvé. Proto si můžeme naťovou petržel v pravidelných intervalech vysévat v květináčích, truhlíkách či přímo na záhonku dle potřeby. Roste celkem bujně a nať v krátkém čase obrůstá (po 8-10 týdnech). Naťovou petržel je možné také v průběhu listopadu či prosince vysít do záhonku, tato semínka vzejdou na jaře a budete mít o čerstvou petrželovou chuť postaráno. Naťovou petržel je možné pěstovat i v bytě. Velmi dekorativně vypadají kadeřavé natě petržele v květináči - v tzv. petrželáku. 

Zdroje informací:

Časopis Flóra, Bylinkový záhon pro milovníky grilování, 6/2022

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

osiva-semena.cz: Kopr vonný

semena.cz: Kerblík setý

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více