Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná celerová pomazánka s majonézou, uzeninou a okurkou: Skvěle chutná ke svačině, večeři i jako pohoštění
Zdroj: Toprecepty.cz

Když na podzim nevíte, co k večeři či k svačině, sáhněte po celeru. Výborná celerová pomazánka je vynikající na čerstvém pečivu a krásně osvěží. Přichystejte si ji z pár surovin a máte hotovo.

Celerová pomazánka

Celer je výborná podzimní zelenina, kterou ne všichni mají v oblibě. Ale to neochutnali vynikající celerovou pomazánku. Je báječně šťavnatá a během pár minut ji máte na stole.  

Pod celerovou pomazánkou si každý může představit něco jiného, protože variant je nespočet. Základem je vždy celerová bulva nastrouhaná najemno. Druhou důležitou ingrediencí je pojivo. Tím bývá tradičně pomazánkové máslo, ale použít lze i lučinu, tavený sýr nebo tvaroh, majonézu, někdy i vajíčko. Na dochucení využíváme obvykle sůl, pepř a citronovou šťávu.

Jak obměnit celerovou pomazánku

Velmi často bývá kromě celeru v této pomazánce i další kořenová zelenina - mrkev. Ta dodá pokrmu barevnost i další přísun šťavnatosti. O vitamínech ani nemluvě. 

Jindy si zase připravujeme celerovou pomazánku se strouhaným jablkem. 

  • Pro jemnější chuť použijeme bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.
  • Pro sytější verzi přidáme strouhaný sýr (eidam, gouda) nebo uvařené vajíčko.
  • Pro slavnostní variantu vmícháme nasekané vlašské ořechy nebo dýňová semínka.
  • Pro pikantní chuť můžeme sáhnout po česneku, trošce křenu nebo lžičce plnotučné hořčice.
  • Kyselost doplní kyselá okurka. 
  • Jako ozdoba poslouží nasekaná petrželka, pažitka či libeček.

Vynikající je samozřejmě pomazánka podle níže uvedeného receptu, která je s přídavkem šunkového salámu. Záleží tedy na vašich chutích, jestli zvolíte bezmasou variantu, nebo vyzkoušíte následující výbornou celerovou pomazánku podle našich čtenářů. 

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Výborná celerová pomazánka

Na jednu dávku celerové pomazánky potřebujete: 1 malý celer, 70 g šunkového salámu, 100 g eidamu (vcelku), 2 sterilované okurky, 2—3 lžíce majonézy, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to? 

  1. Celer očistěte, oloupejte a nastrouhejte najemno (pro rychlejší verzi lze použít celer sterilovaný, scezený).
  2. Salám, sýr a okurky nastrouhejte najemno a přidejte k nastrouhanému celeru.
  3. Osolte, opepřete a promíchejte s majonézou.
  4. Celerovou pomazánku podávejte s celozrnným pečivem.

Náš tip: Připravte si výbornou celerovou pomazánku podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku