Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uskladnit petrželovou nať. Uchovejte si zásoby petrželky na dochucování pokrmů
Zdroj: pixabay, neelam279

Petrželová nať má nezaměnitelnou vůni i chuť a skvěle se hodí na dochucování různých pokrmů, zejména polévek, omáček, masa a brambor. Poradíme vám několik způsobů, jak si tuto bylinku snadno uchovat na zbytek roku.

Petrželovou nať sklízejte dříve, než začne jít do květu a zasychat, což se stává v druhém roce jejího pěstování. Na pomoc si můžete vzít nůžky nebo nůž a narostlou nať sklízet do připravených nádob, ve kterých jí nehrozí zapaření. Před dalším zpracováním odstraňte silné tuhé stonky, které se pro konzumaci nehodí. Petrželovou nať můžete:
  1. sušit,
  2. mrazit,
  3. udělat z ní petrželové pesto,
  4. nakládat ji do soli.

Jak na to, poradí náš článek. Vyzkoušejte to s námi.

Jak sušit petrželovou nať

Máme pro vás několik tipů:
  • Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
  • Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly. 
  • Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
  • Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta této bylinky, protože na rozdíl od kudrnky neztrácí sušením aroma.
  • Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
  • Usušenou petrželku hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob.
  • Podle potřeby ji používejte do připravovaných pokrmů.

Jak zamrazit petrželovou nať

Po této možnosti nejspíš sáhnete nejdříve:
  • Nejjednodušší způsob uskladnění bylinek v dnešní době je zamrazení.
  • Sklizené bylinky omyjte, nechte okapat a nadrobno nakrájejte.
  • Pak petrželku uložte do krabičky či sáčku, poté uložte do mrazničky. Můžete rovnou vytvářet i bylinkové směsi.
  • A pokud nechcete mít bylinky zmrzlé do velké "hroudy", pak nejprve zamrazte jednotlivé porce bylinek v tvořítkách na led, ve kterých upěchovanou bylinku zalijete vodou. Kostky po zmrznutí přesypte do krabičky či sáčku a opět vraťte do mrazničky. 
  • Tip: Krájení petržele vám usnadní elektrický sekáček.

Jak připravit petrželové pesto

Z petržele můžete umíchat, obdobně jako z bazalky či medvědího česneku, oblíbené pesto. Petrželovou nať nadrobno nakrájejte nebo umixujte, promíchejte s česnekem a olivovým olejem, případně s oříšky či parmezánem.

Vzniklou směs ukládejte do malých skleniček a zakápněte ještě olivovým olejem.

Pesto skladujte v chladu v lednici a po otevření brzy spotřebujte. 

Tip 1: Když trochu odeberete, vždy směs znovu zakápněte olejem

Tip 2: Pesto s parmezánem má kratší trvanlivost, proto pokud si ho přejete uchovat déle, sýr vynechejte.

Jak naložit petržel do soli

Nadrobno nakrájenou petržel pečlivě promíchejte se solí. Použít můžete i další druhy zeleniny (např. nastrouhanou mrkev) i bylinek a vytvářet směsi, které vám chuťově vyhovují. Promíchanou směs napěchujte do čistých skleniček a dobře uzavřete. Sklenice není třeba zavařovat, o zakonzervování se postará sůl. Zelenina v soli se hodí zejména do polévek, karbanátků či sekané.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky