Houbová omáčka z praváků

Gabina_I Kuchařka: Gabina_I

Houby 13 názorů

Suroviny

předvařené rozmražené houby - praváci (nebo sušené)
1 větší cibule
lžíce sádla
1/2 kelímku sladké smetany
400 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
100 ml vývar z hub
sůl
pepř
drcený kmín
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme drcený kmín a předem rozmražené houby – pravé hřiby nejlépe (čerstvé, sušené), osolíme, opepříme a dusíme asi 10 min.

  2. Pokud jsou houby čerstvé nebo sušené dusíme déle a podlijeme vodou. Přidáme houbový vývar (vývar mrazím, když připravuji uvařené houby k mražení), pokud nemáme, podlijeme asi 0,3 l vody. Do hrníčku dáme mlíko a rozmícháme v něm hladkou mouku a nalijeme do omáčky a provaříme asi 15 minut, aby nebyla v omáčce cítit mouka.

  3. Dochutíme dle potřeby, pokud něco z koření chybí. Ke konci nalijeme smetanu na zjemnění.

  4. Když je omáčka moc hustá, trošku rozředíme vodou, nalijeme vlažnou, aby se nám smetana nezdrcla.

  5. Jako přílohu podáváme kynutý knedlík nebo lehčí těstovinu, rádi máme vařené nebo pečené hovězí maso.

  6. Omáčka může být i bez něj. Dobrou chuť :o)

Poznámka

Omáčku připravujeme nejlépe z pravých hřibů, ale můžete použít vše co sbíráte. Houby každoročně sbíráme ve velkém pokud rostou a předem si je opracuji, uvařím a zamrazím. Mrazím i vývar z nich, omáčka má potom silnou výraznou houbovou chuť bez přídávání nějakých houbových bujonů nebo kořenících přípravků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 33 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houbová omáčka z praváků

  • kutil25 kutil25

    kutil25:

    Odpovědět

  • kutil25 kutil25

    maya.taufer:

    Odpovědět

  • Margit Margit(neregistrovaný)

    Právě jsem dovařila a je výborná, doufám, že mi ji ti moji chlapi doma pochválí!:-pwww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Dnes jsem vyzkoušla a je naprosto úžasná !:-)

    Já jen dělám půl na půl, z hlívy podušené na másle a kmíně a doma sušených houbách na močených ve vodě ze kterých použiji nálev.

    Dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dělám podobně,ale přidávám ještě bob.list,nové koření a celý pepř:-pu nás s bram.knedlíkem:-p+1:yes:

    Odpovědět

  • maya.taufer maya.taufer

    Výborná...jinou už ani z hříbků nedělám :-K

    Odpovědět

  • milhaus milhaus(neregistrovaný)

    Tak jsem to holky zkusil, abgrejdoval jsem to podle komentářů (bobík, kys smetana,ocet) no a paráda.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • misza misza

  • xanny xanny

    Super recept, před chvílí jsme vylízali talíře:-K

    Máme raději kyselejší, tak jsem dala zakysanku, k majdě nokové knedlíky podle receptu mojí babičky a pečené vepřové. Nemělo to chybu, ještě že zrovna rostou dubáci:-)

    Odpovědět

  • mneneznas mneneznas

    Dávám bodík máme hříbky hodně rádi.:-):yes:

    Odpovědět

  • majela majela

    Gábi, dávám bodík, super houbovka :yes:. Sice už jsem neměla mražený houby ale udělala jsem si jí z hlívy a je fakt super i bez masa. Jenom mám raději kyselejší, tak jsem místo sladké smetany dala zakysanou a lžíci octa. :-p

    Odpovědět

  • blitek blitek(neregistrovaný)

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Gábi, tobě právem patří bod, protože hned jak jsem viděla tvůj recept s fotkou, tak jsem se v myšlenkáh přistila v lese na houbách. Na to si ale ještě musíme pěknou chvíli počkat, protože máme předvánoční čas, my za sebou Pochod do Betléma při 14st. mrazu. Posílám ti zaslouženého bodíka.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: omáčka z pravých hřibů omáčka z hřibů houbová omáčka z mražených hub houbová omáčka z pravých hřibů houbová omáčka z hřibů houbová omáčka z pravých hříbků houbová omáčka houbová omáčka z hříbků houbová omáčka z hříbků hřib pravák omacka z pravych hribku houbová omáčka recept mražení hub omáčka ze sušených hřibů pravák pravá houbovka omáčka z hříbků recepty z pravých hřibů hřibová máčka omáčka z mražených hub

Zapomněl/a jsem heslo