

Houbová omáčka z praváků
Suroviny
- předvařené rozmražené houby - praváci (nebo sušené)
- 1 větší cibule
- lžíce sádla
- 1/2 kelímku sladké smetany
- 400 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývar z hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup přípravy receptu
Na sádle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme drcený kmín a předem rozmražené houby – pravé hřiby nejlépe (čerstvé, sušené), osolíme, opepříme a dusíme asi 10 min.
Pokud jsou houby čerstvé nebo sušené dusíme déle a podlijeme vodou. Přidáme houbový vývar (vývar mrazím, když připravuji uvařené houby k mražení), pokud nemáme, podlijeme asi 0,3 l vody. Do hrníčku dáme mlíko a rozmícháme v něm hladkou mouku a nalijeme do omáčky a provaříme asi 15 minut, aby nebyla v omáčce cítit mouka.
Dochutíme dle potřeby, pokud něco z koření chybí. Ke konci nalijeme smetanu na zjemnění.
Když je omáčka moc hustá, trošku rozředíme vodou, nalijeme vlažnou, aby se nám smetana nezdrcla.
Jako přílohu podáváme kynutý knedlík nebo lehčí těstovinu, rádi máme vařené nebo pečené hovězí maso.
Omáčka může být i bez něj. Dobrou chuť :o)
Poznámka od kuchařky
Omáčku připravujeme nejlépe z pravých hřibů, ale můžete použít vše co sbíráte. Houby každoročně sbíráme ve velkém pokud rostou a předem si je opracuji, uvařím a zamrazím. Mrazím i vývar z nich, omáčka má potom silnou výraznou houbovou chuť bez přídávání nějakých houbových bujonů nebo kořenících přípravků.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbová omáčka z praváků
-
kutil25:
-
maya.taufer:
-
Právě jsem dovařila a je výborná, doufám, že mi ji ti moji chlapi doma pochválí!
www.toprecepty.cz
-
Dnes jsem vyzkoušla a je naprosto úžasná !
Já jen dělám půl na půl, z hlívy podušené na másle a kmíně a doma sušených houbách na močených ve vodě ze kterých použiji nálev.
Dávám bodík -
Dělám podobně,ale přidávám ještě bob.list,nové koření a celý pepř
u nás s bram.knedlíkem
+1
-
Výborná...jinou už ani z hříbků nedělám
-
Tak jsem to holky zkusil, abgrejdoval jsem to podle komentářů (bobík, kys smetana,ocet) no a paráda.
-
-
Super recept, před chvílí jsme vylízali talíře
Máme raději kyselejší, tak jsem dala zakysanku, k majdě nokové knedlíky podle receptu mojí babičky a pečené vepřové. Nemělo to chybu, ještě že zrovna rostou dubáci -
Dávám bodík máme hříbky hodně rádi.
-
Gábi, dávám bodík, super houbovka
. Sice už jsem neměla mražený houby ale udělala jsem si jí z hlívy a je fakt super i bez masa. Jenom mám raději kyselejší, tak jsem místo sladké smetany dala zakysanou a lžíci octa.
-
-
Gábi, tobě právem patří bod, protože hned jak jsem viděla tvůj recept s fotkou, tak jsem se v myšlenkáh přistila v lese na houbách. Na to si ale ještě musíme pěknou chvíli počkat, protože máme předvánoční čas, my za sebou Pochod do Betléma při 14st. mrazu. Posílám ti zaslouženého bodíka.