Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karel Gott si vídeňský řízek nejraději dával se smetanovou bramborovou kaší.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Karel Gott si mohl k jídlu dopřát cokoliv – luxusní a exotické pokrmy nebo nevšední delikatesy. S nadšením navštěvoval restaurace po celém světě. Přesto se vždy s oblibou vracel k jednoduché klasice. Jedním z jídel, která měl nejraději, byl vídeňský řízek se smetanovou bramborovou kaší. Poctivý, křehký a s vynikající chutí telecího masa. Připravte si ho podle Mistra.

Poctivá klasika

Karel Gott nepatřil mezi ty, kteří by za každou cenu vyhledávali složité pokrmy nebo moderní gastronomické trendy. Ačkoliv byl zvyklý na luxusní prostředí, jeho láska k jídlu pramenila z tradiční české kuchyně. Měl rád jídla, která má v oblibě mnoho z nás – svíčkovou, holandský řízek, tatarák a právě vídeňský řízek.

Ten pro něj představoval dokonalou rovnováhu mezi jednoduchostí a elegancí. Správně připravený vídeňský řízek totiž není jen obyčejný obalovaný plátek masa. Vyžaduje správný postup přípravy a kvalitní suroviny.

Mistr oceňoval, když byl řízek tenký, obalený ve zlatavé strouhance a smažený na másle, které mu dodává plnou chuť. K tomu jemná smetanová kaše, plátek citronu a nic víc.

Jídlo spojené s klidem a pohodou

Lidé, kteří se s Karlem Gottem potkávali v jeho oblíbených restauracích, často vzpomínají na jeho nenáročnost. Byl usměvavý, zdvořilý a nikdy si na nic nestěžoval. Ve známém prostředí, kde měl na chvíli klid od novinářů i fanoušků, se z hvězdy stával obyčejný člověk, který si užívá oblíbené jídlo v klidu a bez pozornosti okolí.

Majitelka Staré hospody v Doubici, kde měl zpěvák roubenku, Andrea Rezková dodnes vzpomíná, jak milým člověkem 42násobný Slavík byl. „Pan Gott byl velmi laskavý, hodný, upřímný a lidi ho měli hrozně moc rádi. Neměl problém se s každým vyfotit a podepsat se. Všemi byl uctívaný. Nejen od místních, ale i od hostů,“ sdělila serveru eXtra.cz„My jsme ho většinou schovávali, aby ho nikdo neviděl. I tak byl vstřícný. Neměl problém se s někým pozdravit, přivítat. Měl otevřené srdce. Byl doopravdy božský,“ dodala.

Slavík v kuchyni

Karel Gott patřil k opravdovým milovníkům života, tedy i dobrého jídla. Kromě toho, že se rád skvěle najedl, radost mu kromě české dělala třeba i asijská kuchyně, svým přátelům dokázal i něco dobrého k snědku připravit. Mistrovým vyhlášeným majstrštykem byl tatarák s kapkou koňaku. 

Klasika, která má své zákony

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) je jedním z těch jídel, u kterých se vyplatí dodržet tradici do posledního detailu. Pravý vídeňský řízek se připravuje výhradně z telecího masa, obaleného v trojobalu a smaženého dozlatova v přepuštěném másle. Žádné zkratky, žádné kompromisy – jen jednoduché suroviny, dokonalá technika a výsledek, který křupe na povrchu a uvnitř zůstává šťavnatý.

Vídeňský řízek

Na přípravu 2 porcí tohoto perfektního pokrmu budete potřebovat: 2 plátky telecí kýty (každý cca 150 g), sůl, hladkou mouku (na obalení), 2 vejce, strouhanku (nejlépe z bílého pečiva), 100–150 g přepuštěného másla (ghí) nebo směsi ghí a rostlinného oleje a citron na podávání.

Jak na to?

  1. Telecí plátky lehce naklepejte – nejlépe přes potravinářskou fólii, aby se neporušila struktura masa. Cílem je rovnoměrná tloušťka kolem 4 milimetrů. Maso těsně před obalováním osolte z obou stran.
  2. Připravte si tři talíře – na mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku. Každý plátek nejprve obalte v mouce, poté vejcích a nakonec ve strouhance. Důležité: nevtlačujte strouhanku do masa, řízek by měl mít nadýchaný obal, který se při smažení lehce nadzvedne.
  3. Na pánvi rozpalte dostatečné množství přepuštěného másla – řízek by měl v tuku plavat. Tuk by měl mít teplotu kolem 170 °C. Vkládejte řízky po jednom a smažte je 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Během smažení pánev mírně naklánějte a lžící přelévejte řízek horkým tukem – to pomáhá vytvořit typicky „nafouklý“ obal.
  4. Usmažené řízky nechte krátce okapat na papírové utěrce, ale nikdy je nemačkejte – přišli byste o křehkost obalu.
  5. Podávejte ihned, s klínkem citronu. Tradiční přílohou je bramborový salát s lehkým vinným dresinkem nebo bramborová kaše.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit další z Mistrových oblíbených jídel – holandský řízek.

Recepty k tomuto článku