Vídeňská roštěná s rýží

Mirusha Kuchařka: Mirusha

Hovězí maso 14 názorů

Suroviny

Na roštěnky:
4 plátky hovězí roštěné (plátek po cca 200g)
500 ml hovězího vývaru
1 střední cibule
1 vrchovatá lžička rajského protlaku
1 lžíce sádla
1 lžíce studeného másla
hladká mouka (na zahuštění omáčky a na zaprášení roštěnek)
sůl
pepř
Na smaženou cibulku:
2 střední cibule
2 lžíce hladké mouky
sádlo
Na rýži:
2 hrnky dlouhozrnné rýže
3 hrnky vařící vody
malá cibule
olej
bobkový list
sůl
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou.

  2. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř.

  3. Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Přidáme lžičku rajského protlaku, který restujeme spolu s cibulkou.

  4. Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce smažíme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí.

  5. Roštěnky vrátíme zpět do hrnce a zalijeme vývarem a promícháme.

  6. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vývar. Doba po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa.

  7. Měkké roštěnky vyndáme na talíř, omáčku dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem. Omáčku přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo. Omáčku už nevaříme. Máslo omáčku perfektně zjemní a naleští.

  8. Roštěnky vrátíme do omáčky.

  9. Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy.

  10. Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila.

  11. Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou bohatě ozdobíme roštěnky.

  12. Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme, na oleji si necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži, chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2 - 3 minutky), zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme cca 20 minut. Roštěnky podáváme s rýží, omáčkou a zasypané smaženou cibulkou.

Poznámka

Tyto roštěnky dělávala i moje maminka, recept je opět z oblíbené kuchařky "Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 834 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vídeňská roštěná s rýží

  • Oldřich Kubec Oldřich Kubec(neregistrovaný)

    Možno přidat i hrstičku sušených hub, hřiby jsou nejlepší

    Odpovědět

  • Ivanka Ivanka(neregistrovaná)

    Myslím,že je to vymazlená a prověřená suprovka kterou není třeba kazit přidáváním čehokoliv. <3www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • Martens Martens(neregistrovaný)

    Supr napsanej recept,je s toho cejtit,že tě to fakt baví.:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Masíčko jsem po rychlém osmažení na pánvičce přeložila do pomalého hrnce, kde jsem ho dodělala. Bylo to moc dobré, proto přidávám zasloužený bodík:-p:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Vídeňská roštěná"
    No, toto je pěkně napsaný rcp:yes:
    Škoda ale, že toto není Vídeňská roštěná;-)

    Odpovědět

  • Mňamka Mňamka(neregistrovaná)

    Také maso před upečením potírám hořčicí, je to pak více aromatické. A když není po ruce protlak, jde použít trochu kečupu, není to třeba potom tolik kořenit. :)
    ale výborný recept. Chvílím! :yes:;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásně jsi to připravila:-p+10:yes::-K

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    klasik: hotovo, děkuju za upozornění :yes:;-)

    Odpovědět

  • klasik klasik(neregistrovaný)

    Výborná a správná ,,vídeň".Jen doplnit do surovin ten protlak.:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

  • Bibinka Bibinka

    Mirusho, už na pohled je to jedlé:-p Dávám ti 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Moc hezká lákavá fotografie. Dělávám podobně, jen navíc maso před opečením potírám lehce hořčicí:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-KMoc dobrý a krásně popsaný recept.Dělávám obdobně,zrovna v neděli jsme měli:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí roštěná s rýží roštěná s rýží roštěná s rýží-recepty roštěnky s rýží hovězí roštěnky s rýží videnske roštenky hovezi s ryzi videnska hovezi rostena vepřová roštěná s rýží roštěná omáčka s rýží hovězí omáčka s rýží videnska omáčka roštěná s rýží recept vídenská roštěnka recepty s rýží vepřové roštěnky s rýží veprova roštěna s rýží-recepty roštěnka s rýží recepty roštěná s rýží recept na vídeňskou roštěnou

Zapomněl/a jsem heslo