Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňská roštěná s rýží

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Vídeňská roštěná patří mezi poklady klasické české kuchyně. Už jen ten samotný název zní vznešeně. Skvělá minutková úprava kvalitního hovězího masa s křupavou cibulkou se hodí pro nejsvátečnější příležitosti, stejně jako na lepší večeři.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 029 kJ /
2 397 kcal
Bílkoviny45,22 g
Tuky46,14 g
Vláknina26,90 g
Cholesterol 53 mg
Sodík 65 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy441,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou. Krok 2: Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř. Krok 3: Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Ke konci přidáme lžičku rajčatového protlaku, který chvíli restujeme spolu s cibulkou. Krok 4: Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce restujeme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí. Krok 5: Roštěnky vrátíme zpět do hrnce, zalijeme vývarem a promícháme. Krok 6: Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Krok 7: Podle potřeby přiléváme vývar. Doba, po kterou budeme roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Krok 8: Měkké roštěnky vyndáme na talíř, šťávu dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem. Krok 9: Šťávu přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo, už nevaříme. Máslo šťávu perfektně zjemní. Krok 10: Roštěnky vrátíme do omáčky. Krok 11: Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy. Krok 12: Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila. Krok 13: Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou pak bohatě ozdobíme roštěnky. Krok 14: Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme a necháme okapat. Krok 15: Na oleji necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži. Krok 16: Chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2-3 minutky). Krok 17: Pak zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Krok 18: Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 °C a pečeme cca 20 minut. Krok 19: Roštěnky podáváme s rýží, přelité šťávou a zasypané smaženou cibulkou.

TIP: Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži

Zveřejněno 22. 1. 2013

Poznámka autorky Mirusha

Tyto roštěnky dělávala i moje maminka, recept je opět z oblíbené kuchařky "Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná s rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2J8A

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná s rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2J8A

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Naše oblíbené jídlo. 😉 Chválím za krásně, přehledně a srozumitelně popsaný postup.

:-)<3:yes::yes: naše mamka dělala roštěnou také tak , je výborná

Moc dobré a výtečně :yes::yes:

Mirushko, tento recept je TOP! A to hned z několika hledisek. Celý postup je krásně, srozumitelně a detailně popsán, jak video, tak text. I absolutní amatér musí vykouzlit delikatesu. A zlatého bludišťáka přidávám za rýži. Tak nadýchanou a voňavou rýži jsem ještě nejedl. :-K

Oldřich Kubec 9. 12. 2017 21:31
Možno přidat i hrstičku sušených hub, hřiby jsou nejlepší

Myslím,že je to vymazlená a prověřená suprovka kterou není třeba kazit přidáváním čehokoliv. <3www.toprecepty.cz

Supr napsanej recept,je s toho cejtit,že tě to fakt baví.:yes:

Masíčko jsem po rychlém osmažení na pánvičce přeložila do pomalého hrnce, kde jsem ho dodělala. Bylo to moc dobré, proto přidávám zasloužený bodík:-p:yes:

"Vídeňská roštěná"
No, toto je pěkně napsaný rcp:yes:
Škoda ale, že toto není Vídeňská roštěná;-)

Také maso před upečením potírám hořčicí, je to pak více aromatické. A když není po ruce protlak, jde použít trochu kečupu, není to třeba potom tolik kořenit. :)
ale výborný recept. Chvílím! :yes:;-)

Krásně jsi to připravila:-p+10:yes::-K

:-p:yes:

klasik: hotovo, děkuju za upozornění :yes:;-)

Výborná a správná ,,vídeň".Jen doplnit do surovin ten protlak.:yes:

:-p:-K:yes: +7:yes::-K:-p

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
hovězí roštěná s rýží, roštěná s rýží, roštěnky s rýží, roštěná s rýží-recepty, hovězí roštěnky s rýží, videnske roštenky, hovezi s ryzi, videnska hovezi rostena, vepřová roštěná s rýží, roštěná omáčka s rýží, videnska omáčka, hovězí omáčka s rýží, roštěnka s rýží, roštěná s rýží recept, vídenská roštěnka, recepty s rýží, vepřové roštěnky s rýží, hovězí roštěná s rýží recept, veprova roštěna s rýží-recepty, recept na vídeňskou roštěnou

Suroviny:
roštěná hovězí, vývar hovězí, cibule, protlak rajčatový, sádlo, máslo, mouka hladká, sůl, pepř mletý, cibule, mouka hladká, sádlo, rýže dlouhozrnná, voda, cibule, olej, bobkový list, sůl

Přidat fotografie receptu