Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy vydrží v dobrém prostředí až do příští sezony.
Zdroj: Pixabay, Lubos Houska

Radost z bohaté úrody vlašských ořechů může rychle vystřídat zklamání z jejich zplesnivění či žluknutí. Jak dlouho vydrží v perfektním stavu? A jak můžeme prodloužit jejich trvanlivost i v panelákovém bytě?

Jakou trvanlivost mají vlašské ořechy

Když se ptáme, jak dlouho nám vlašské ořechy vydrží, nikdy nejde o jedno univerzální číslo. Rozhodující je, v jakém stavu je sklidíme a jak je skladujeme. Skořápka poskytuje jádrům přirozenou ochranou, ale ani ta nestačí, pokud necháme ořechy ve vlhku nebo v teple. Naopak, když zvolíme suché a chladné prostředí, případně využijeme jiné vhodné možnosti, uchováme ořechy mnohem déle.

Čtěte dál a zjistěte, jak můžete ořechy uchovat co nejdéle v domě i v panelákovém bytě. Trvanlivost ořechů není pevně daná, ale závisí na podmínkách, které jim doma připravíme.

Pět způsobů skladování vlašských ořechů

Podmínkou dlouhé trvanlivosti ořechů je jejich včasná sklizeň a správné vysušení. Skořápky jsou pevné, tvrdé, suché a ve větším množství lehounce šustí. Nesmí být poškozené, naprasklé ani černé a plesnivé. Vlhké či poškozené kusy vyřadíme (z důvodu prevence plísní). 

Takto připravené ořechy obvykle vydrží (za průběžné kontroly) až do další sezony, někdy však i déle. Budou se hodit i příští rok, když bude špatná sklizeň. 

  1. Ořechy ve skořápce
    Nevyloupané ořechy potřebují suché, tmavé a chladné místo, jako je spíž či chladná chodba. Dokonale proschlé ořechy není vhodné skladovat na zemi. Uložíme je třeba do prodyšného látkového sáčku, který zavěsíme do komory. Tak se nezapaří a omezí se i výskyt plísní.
  2. Zavařené ořechy
    Zavaření vyloupaných ořechů je dobrou volbou pro dlouhodobé skladování. V tomto stavu vydrží i několik let. Zavařit je můžeme i v mikrovlnce.
  3. Vyloupané ořechy
    Vyloupané ořechy bez skořápek, skladované ve sklenicích, vydrží kratší dobu – v řádech týdnů. Na vzduchu totiž žluknou. Stejně jako ořechy ve skořápce potřebují chladné a suché místo. I v tomto případě je před uložením i průběžně kontrolujeme a hledáme případné pavučinky značící napadení hmyzem.
  4. Zamrazené ořechy 
    Vyloupané ořechy můžeme také uložit do uzavíratelných sáčků, pevně je uzavřít, aby nenačichly, a uložit je do mrazáku. Vydrží tam dlouho a chutnají dobře. Jejich trvanlivost může být až do další sezony. Průběžně je odebíráme a sáčky opět důkladně uzavřeme.
  5. Zavakuované ořechy
    Zavakuování prodlužuje životnost oloupaných jader. Když sáčky dáme do tmavého prostředí a chladu, vydrží déle, než jen ty vyloupané ve skleničce. 

Ořechy

OŘECHY od nepaměti hrají důležitou roli v české kuchyni. Jsou součástí především receptů na tradiční vánoční cukroví, domácí koláče, ale i nádivky. V domácnostech zdobili sváteční stoly a…

Rychlé odpovědi ohledně skladování ořechů

  • Má smysl dávat loupaná jádra do lednice či mrazáku? – Ano. Chlad zpomaluje jak oxidaci, tak mikrobiální procesy – to je základní konzervační princip. Je však třeba ořechy pevně uzavřít do sáčků, aby nenačichly a neoxidovaly. 
  • Je problém vlhkost/teplo? – Ano. Zvyšují riziko plísní a mykotoxinů u skořápkových plodů
  • Vyplatí se vakuum/ochranná atmosféra? – Ano. Omezujeme kyslík, čímž je oxidace a případné žluknutí pomalejší. Nedostatek kyslíku nevyhovuje aerobním plísním. 

Jakmile zaznamenáme hořkost, žluklý/zatuchlý zápach či známky plísně, ořechy vyhodíme – plesnivé či jinak vadné kousky neokrajujeme, ale celé je odstraníme a zkontrolujeme zbylé plody. 
 

Zdroje informací: nzip.cz, ukp.vscht.cz

 

Recepty k tomuto článku