Jak dlouho vydrží vlašské ořechy? V ideálním prostředí až do příští sklizně a zařídíte ho i v paneláku
13. 10. 2025 Ostatní
Radost z bohaté úrody vlašských ořechů může rychle vystřídat zklamání z jejich zplesnivění či žluknutí. Jak dlouho vydrží v perfektním stavu? A jak můžeme prodloužit jejich trvanlivost i v panelákovém bytě?
Jakou trvanlivost mají vlašské ořechy
Když se ptáme, jak dlouho nám vlašské ořechy vydrží, nikdy nejde o jedno univerzální číslo. Rozhodující je, v jakém stavu je sklidíme a jak je skladujeme. Skořápka poskytuje jádrům přirozenou ochranou, ale ani ta nestačí, pokud necháme ořechy ve vlhku nebo v teple. Naopak, když zvolíme suché a chladné prostředí, případně využijeme jiné vhodné možnosti, uchováme ořechy mnohem déle.
Čtěte dál a zjistěte, jak můžete ořechy uchovat co nejdéle v domě i v panelákovém bytě. Trvanlivost ořechů není pevně daná, ale závisí na podmínkách, které jim doma připravíme.
Mohlo by vás zajímat
Pět způsobů skladování vlašských ořechů
Podmínkou dlouhé trvanlivosti ořechů je jejich včasná sklizeň a správné vysušení. Skořápky jsou pevné, tvrdé, suché a ve větším množství lehounce šustí. Nesmí být poškozené, naprasklé ani černé a plesnivé. Vlhké či poškozené kusy vyřadíme (z důvodu prevence plísní).
Takto připravené ořechy obvykle vydrží (za průběžné kontroly) až do další sezony, někdy však i déle. Budou se hodit i příští rok, když bude špatná sklizeň.
- Ořechy ve skořápce
Nevyloupané ořechy potřebují suché, tmavé a chladné místo, jako je spíž či chladná chodba. Dokonale proschlé ořechy není vhodné skladovat na zemi. Uložíme je třeba do prodyšného látkového sáčku, který zavěsíme do komory. Tak se nezapaří a omezí se i výskyt plísní. - Zavařené ořechy
Zavaření vyloupaných ořechů je dobrou volbou pro dlouhodobé skladování. V tomto stavu vydrží i několik let. Zavařit je můžeme i v mikrovlnce. - Vyloupané ořechy
Vyloupané ořechy bez skořápek, skladované ve sklenicích, vydrží kratší dobu – v řádech týdnů. Na vzduchu totiž žluknou. Stejně jako ořechy ve skořápce potřebují chladné a suché místo. I v tomto případě je před uložením i průběžně kontrolujeme a hledáme případné pavučinky značící napadení hmyzem. - Zamrazené ořechy
Vyloupané ořechy můžeme také uložit do uzavíratelných sáčků, pevně je uzavřít, aby nenačichly, a uložit je do mrazáku. Vydrží tam dlouho a chutnají dobře. Jejich trvanlivost může být až do další sezony. Průběžně je odebíráme a sáčky opět důkladně uzavřeme. - Zavakuované ořechy
Zavakuování prodlužuje životnost oloupaných jader. Když sáčky dáme do tmavého prostředí a chladu, vydrží déle, než jen ty vyloupané ve skleničce.
OŘECHY od nepaměti hrají důležitou roli v české kuchyni. Jsou součástí především receptů na tradiční vánoční cukroví, domácí koláče, ale i nádivky. V domácnostech zdobili sváteční stoly a…

Rychlé odpovědi ohledně skladování ořechů
- Má smysl dávat loupaná jádra do lednice či mrazáku? – Ano. Chlad zpomaluje jak oxidaci, tak mikrobiální procesy – to je základní konzervační princip. Je však třeba ořechy pevně uzavřít do sáčků, aby nenačichly a neoxidovaly.
- Je problém vlhkost/teplo? – Ano. Zvyšují riziko plísní a mykotoxinů u skořápkových plodů.
- Vyplatí se vakuum/ochranná atmosféra? – Ano. Omezujeme kyslík, čímž je oxidace a případné žluknutí pomalejší. Nedostatek kyslíku nevyhovuje aerobním plísním.
Jakmile zaznamenáme hořkost, žluklý/zatuchlý zápach či známky plísně, ořechy vyhodíme – plesnivé či jinak vadné kousky neokrajujeme, ale celé je odstraníme a zkontrolujeme zbylé plody.
Zdroje informací: nzip.cz, ukp.vscht.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více