Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké taštičky z bramborového těsta patří mezi dobroty, které z kuchyně mizí rychleji, než stihnou vychladnout. Jejich příprava je jednoduchá, suroviny dostupné a výsledek působí skvělým dojmem s lehkým nádechem nostalgie. Když navíc použijete osvědčený recept podle Československých státních norem, máte úspěch zaručen.

Brambory jako základ

Použití brambor ve sladkém těstě není nic nového. Dříve se využívaly v každé kuchyni, protože prodlužovaly vláčnost těsta a zaručovaly, že i po vychladnutí zůstane měkké. Bramborové těsto je univerzální – dá se použít nejen na taštičky, ale také na ovocné knedlíky nebo plněné šišky.

V receptu na taštičky s povidly hrají brambory hlavní roli. Uvaří se ve slupce, nastrouhají najemno a smíchají s moukou, krupicí, vejcem a špetkou soli. Výsledkem je hladké těsto, které se dobře zpracovává a drží tvar i při vaření.

Náplň, která potěší

Nejčastější volbou do sladkých taštiček jsou švestková povidla. Mají hutnou konzistenci, příjemnou kyselost a při vaření se neroztékají. Pokud jsou příliš hustá, lze je naředit trochou vody nebo rumu, aby se lépe roztírala.

Kdo má chuť zkusit něco jiného, může povidla nahradit tvarohem, hustou jablkovou náplní nebo mákem. Dobře se hodí i jemně rozmačkané meruňky, borůvky, višně nebo směs lesního ovoce. Oblíbené jsou také kombinace tvarohu s rozinkami a citronovou kůrou, případně ořechová nebo makovo-povidlová směs pro výraznější chuť. V zimě se osvědčí jablečná náplň se skořicí, v létě zase čerstvé ovoce s trochou vanilkového cukru. Důležité je taštičky dobře utěsnit, aby náplň nevytekla – nejlépe vidličkou, která zároveň vytvoří typický vroubkovaný okraj.

Vaření místo pečení

Na rozdíl od kynutých nebo listových taštiček se tyto nepečou, ale vaří. Vkládají se do mírně vroucí osolené vody a vaří se jen několik minut, dokud nevyplavou na hladinu. Takto připravené taštičky jsou lehčí než pečené verze a mají jemnější chuť. Po vyndání z vody se nechají okapat, přelijí máslem, doplní podle chuti a mohou se servírovat.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie představovaly soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš. Jejich součástí totiž byly i recepty na jídla, která se objevovala ve veřejném stravování. 

Normy tehdy zaručovaly, že ať si dáte v rámci celé republiky jídlo kdekoliv, mělo by chutnat stejně. To už dnes neplatí, ale na tehdejší recepty si můžete zavzpomínat v našem seriálu. Připravte si pro tentokrát třeba povidlové taštičky podle norem

Povidlové taštičky z bramborového těsta

Na přípravu lahodných taštiček budete potřebovat: 500 g brambor, 120 g strouhanky, 240 g švestkových povidel, 60 g vody, 1 špetku soli, 1 vejce, 60 g krupice, 200 g hrubé mouky a rozpuštěné máslo na přelití.

Jak na to?

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka.
  2. Strouhanku prosejte do misky a následně ji na pánvi nasucho opražte.
  3. Do další mísy dejte povidla, přidejte k nim vodu a promíchejte.
  4. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim špetku soli, vejce, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. To ihned vyválejte na tenčí plát, pokud bude třeba, podsypte pracovní plochu moukou.
  5. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka nebo čtverečky o velikosti zhruba 6 cm.
  6. Na střed každého čtverečku naneste povidla naředěná vodou. Čtverečky přeložte v polovině a okraje pečlivě stiskněte vidličkou.
  7. V hrnci přiveďte k varu dostatek osolené vody. Do ní vkládejte taštičky a vařte zvolna 6–8 minut. Uvařené taštičky vyndejte z vody a nechte okapat.
  8. Podávejte posypané opraženou strouhankou a moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli