Podle tohoto receptu pečeme štrúdl už léta. Levné jogurtové těsto na závin je tenké, pružné a nikdy se netrhá
25. 10. 2025 Vaření
Zahrady jsou letos plné jablek, tak neváhejte a upečte si s námi štrúdl. Jednoduché jogurtové těsto je snadné na zpracování, dobře se plní a závin s ním chutná naprosto fantasticky.
Jablečná sezona
Letos se opravdu urodilo, jak se říká. Jablky je obsypána nejedna zahrada, a tak si je můžeme užít nejen čerstvá na svačinku, ale také jako základ mnoha dezertů a moučníků. Mezi nejoblíbenějšími je štrúdl. U něj mnoho lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který si pro sebe osvojili Rakušané.
Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Každopádně po historii dnes pátrat nemusíme, jen po dokonalé chuti. Štrúdl se dá připravit z taženého, listového, tvarohového i kynutého těsta, ale my vám dnes nabídneme ještě jiné – jogurtové!
Výhodou je, že se s ním dobře pracuje, je krásně pružné i vláčné zároveň a jogurt ho navíc dělá svěžejší i zdravější. S náplní z jablek, oříšků, rozinek a koření vznikne delikatesa, která by mohla být bez obav servírována na císařském stole, ale stejně dobře vynikne na tom vašem.
Mohlo by vás zajímat
Závin z jogurtového těsta
Ačkoliv dříve bývalo populární těsto tažené, později dosáhlo stejné obliby i těsto listové nebo jogurtové. A je mnoho rodin, které tvrdí, že z jiného než z jogurtového těsta už závin nepečou a nemohou si je vynachválit.
I my s ním máme dobrou zkušenost, a tak se rádi podělíme o recept.
Na těsto budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 190–200 g změklého másla, 150 g bílého jogurtu, 1 žloutek a špetku soli.
Na náplň využijete: 8 jablek, mletou skořici, nasekané vlašské ořechy, rozinky, 1 sáček vanilkového cukru a mleté piškoty dle potřeby.
Jak na to?
- Ze všech surovin na těsto zpracujte pružnou hmotu a těsto dejte zakryté do lednice odležet.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Jsou-li moc vodnatá, šťávu slijte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka smíchejte se skořicí, vanilkovým cukrem, trochou oříšků a rozinek.
- Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý vyválejte na plát. Posypte ho mletými piškoty, poklaďte náplní a zarolujte.
- Záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20–25 minut, nebo dokud povrch nezrůžoví.
- Vyjměte a pokud chcete, pokapejte je rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Nechte zcela vychladnout, poté pocukrujte a podávejte.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více