Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna bez práce není sci-fi, ale úžasný způsob přípravy, kdy se nenadřete, a přesto podáváte slavnostní oběd.
Zdroj: Toprecepty.cz

V chladnějším období často hledáme sytější jídla a nejlépe s jednoduchou přípravou. Zjistěte, jak upéct dokonalou kachnu bez práce. Pomalé pečení udělá vše za vás – maso zůstane křehké a šťavnaté, tuk se postupně vypeče, kůže získá zlatavý odstín a hlavně bude krásně křupat.

Kachna jednoduše a bez práce

Když se ochladí a venku začíná být sychravo, často dostáváme chuť na tradiční  sytá jídla. Podzimní období i svátek svatého Martina bývají spojené s pečenou drůbeží. Husa je klasika, ale kachna je dostupnější, menší, na přípravu jednodušší a výsledek potěší strávníky úplně stejně. Navíc se hodí nejen na slavnostní příležitosti — výborná je i jako víkendový oběd, který se o sebe postará téměř sám.

Kachnu můžeme péct na různé způsoby. Připravme si ale tuto drůbež zcela snadno a bez práce. Žádné extra suroviny. Žádné dlouhé odležení a péče o pekáč v troubě. Pomalé pečení totiž nevyžaduje složité postupy ani zvláštní kuchařské dovednosti. Kachní maso má přirozeně vyšší podíl tuku a vaziva, takže při delším pobytu v mírné teplotě krásně změkne. V troubě se postupně vyškvaří tuk, který dodá masu plnou chuť, a zároveň zabrání vysušení. My mezitím nemusíme nic kontrolovat. 

Získáme dostatek vlastního výpeku i tuku, který můžeme využít na omáčku, do zelí nebo při přípravě brambor. Zbytek můžeme dát do sklenice, uzavřít a nechat v lednici na pozdější využití při vaření.

Jak kachnu připravit k pečení

Pro získání skvělé pečené kachny stačí základní dochucení a správné uložení do pekáče. O zbytek se postará trouba sama.

  • Kachnu důkladně očistíme, osušíme a nasolíme zvenku i zevnitř. Sůl pomáhá zvýraznit chuť a zároveň podporuje křehkost masa.
  • Kmín je naším klasickým kořením na drůbežpomáhá mírnit tučnost masa a podporuje jeho stravitelnost. Také ho nasypeme na kachnu i vložíme do břišní dutiny. 
  • Podlévání není potřeba – kachna pustí během pečení dost vlastního tuku i šťávy a skutečně se nepřipálí. 
  • Při pomalém pečení se maso postupně zahřívá, tuk se rozpouští a voda se odpařuje. Proto je důležité pekáč přiklopit, aby se maso peklo při stabilní teplotě a vlhkosti a nevysušovalo se. 
  • Z toho důvodu je třeba poklop pekáče (nebo alobal) neotevírat po celou dobu pečení.
  • Pomalé pečení probíhá při nižších teplotách, kachnu můžeme péct na 120 °C.  V případě 2,5kg kusu to trvá asi 4,5 hodiny. Pak zvýšíme teplotu na 200 °C na dopečení. Maso má být měkké, šťavnaté, snadno se oddělovat od kostí a kůže křupavá. 
  • Pokud má kachna velké množství podkožního tuku, můžeme ho v půlce pečení část odebrat.
  • Po upečení kachnu necháme několik minut odpočinout – šťáva se v mase rovnoměrně rozprostře a to nebude suché.

Kachní tuk, který zůstane, necháme vychladnout. Odebereme pouze čistý tuk z povrchu – hodí se k dalšímu vaření, například na brambory na způsob „šťouchaných na sádle“.

Svatomartinské

Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…

Jak připravit kachnu bez práce

Na 5 porcí potřebujete: 1 kachnu (2,5 kg), kmín a sůl.
Jak na to? 

  1. Kachnu omyjte, osušte a posypte zvenku i uvnitř solí a kmínem.
  2. Kachnu položte na záda (prsíčky nahoru) do suchého pekáče.
  3. Pekáč uzavřete (poklopem nebo alobalem) a vložte do trouby.
  4. Teplotu nastavte na 120 °C a pečte 4,5 hodiny, aniž byste maso podlévali nebo otevírali troubu či pekáč.
  5. Po uplynulé době pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte ještě asi 20 minut, až bude kůže zlatavá a křupavá.

Náš tip: Připravte si kachnu bez práce podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli