Herečka Naďa Konvalinková prozradila fígl, jak na nejlepší kapří řízky podle Oldřicha Kaisera. „Jiné už neděláme,“ říká
12. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
Naďa Konvalinková patří k nejpopulárnějším českým herečkám – a zároveň k těm, které se nikdy netajily láskou k dobrému jídlu, vaření a hlavně tradiční české kuchyni. Vánoce jsou podle ní každoročně časem, kdy se může vrátit k osvědčeným receptům a rituálům. A jeden z nich je prý tak dobrý, že změnil způsob, jakým v její domácnosti připravují kapra.
Štědré ráno začíná setkáním „staré gardy“
Oblíbená herečka tráví začátek Štědrého dne způsobem, který by jí leckdo mohl závidět. Tradičně se schází s kolegy z Městských divadel pražských – s Petrem Kostkou, Carmen Majerovou nebo Libuškou Švormovou.
„Kdysi to zorganizoval Václav Postránecký. Každý rok se ráno potkáme a dáváme si šneky. Je to krásná tradice, kterou si hrozně hlídáme,“ říká herečka pro Toprecepty.cz a dodává, že domů se vrací do kuchyně, kde už čeká připravená rybí polévka. Tu si vaří vždy den předem – nejen z praktických důvodů, ale i proto, že ji miluje. „Vždycky si pak říkám, proč si ji neuvařím někdy během roku,“ směje se.
Mohlo by vás zajímat
Kapr od Kaisera: fígl, který změnil Vánoce
Hlavní chod je u Konvalinkové klasický, ale s jednou výraznou vychytávkou. A ta prý pochází z rodiny Oldřicha Kaisera. „Je to recept od pana Kaisera, tatínka Oldřicha,“ vypráví s úsměvem. „Kapr se nasolí, obalí v hladké mouce a pak se místo ve vajíčku obalí v plnotučné hořčici, ve které je citron, sůl a pepř. Teprve potom přijde strouhanka,“ popisuje Naďa Konvalinková.
Říká, že sice jde trošku o „patlaninu“, ale výsledek stojí za to. „Kapr je někdy jalový, ale takhle maso nasákne tou hořčicí a je fantastické. My už si jinak kapra neděláme. A chutná i studený,“ ujišťuje herečka, kterou jsme zastihli na křtu knihy Děkovačky Libuše Švormové, a pokračuje v popisu vánočních tradic.
Bramborový salát od kamarádky, kapr od Oldřicha
Vánoční menu má rodina Konvalinkové rozdělené spravedlivě. „Mám kamarádku, která mi dělá bramborový salát, protože na něj většinou nemám čas,“ přiznává. „Polévku si dělám sama a kapra většinou smaží Oldřich.“
Na Štědrý večer u nich panuje pohoda. Herečka prý nikdy nebyla zastáncem honění se za „dokonalostí“ – mnohem víc dbá na to, aby se všichni cítili dobře a měli čas jeden na druhého. Jídlo je součástí rituálu, ale ne diktátem.
Láska k jídlu i k tradicím
Konvalinková je známá tím, že jídlo a vaření jsou její velkou vášní. V minulosti opakovaně mluvila o tom, že ke kuchyni má vztah už od dětství. „Jídlo je pro mě radost. A Vánoce jsou krásné v tom, že člověk vaří pro ty, které má rád,“ říká.
Letos se těší na totéž – na rybí polévku, salát od kamarádky, na kapra podle Kaiserova receptu a na rodinné chvíle, které mají větší hodnotu než plná lednice cukroví. A pokud hledáte inspiraci, jak svůj tradiční vánoční talíř vylepšit, fígl s hořčicí a citronem může být tím tipem, který jeden rok vyzkoušíte – a od té doby nebudete chtít jiný.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více