Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatrankové pracny, hrnečkové kokosky nebo křehké pusinky: Tyhle druhy cukroví můžete péct už teď a skoro bez práce
Zdroj: Toprecepty

Zdá se vám, že je na pečení moc brzy? Kdepak! Jsou určité druhy cukroví, které je vhodné upéct s předstihem. Trvanlivé suché cukroví nepotřebuje zase tolik surovin a mnohdy ani času, přitom s ním jde udělat spoustu parády.

Cukroví v předstihu 

Kdybyste měli letos upéct jen tři druhy cukroví, které by to byly? Předpokládejme, že perníčky, linecké a rohlíčky. K téhle svaté trojici vám ale dnes nabízíme další možnosti. Cukroví, které vám zaručeně ušetří čas a není ani moc náročné na skladování, takže je klidně můžete napéct v předstihu ve volné chvilce. 

Křehké pusinky skoro bez práce 

Ideální suché cukroví na dlouhé skladování. Pusinky můžete uchovávat při běžné pokojové teplotě, naopak se nedoporučuje mít je ve vlhkém prostředí. Tudíž stačí třeba čistá papírová krabice, vyložená ubrousky nebo pečicím papírem a postavená klidně někde na skříni (aby k cukroví nikdo nemohl:-).

Recept: Na ty nejjednodušší pusinky na světě budete potřebovat jen na 1 bílek 80 g moučkového cukru (podle počtu bílků pak přidávejte cukr). Jak na to? Troubu předehřejte na 100 °C. Sníh ušlehejte dotuha a opatrně vmíchejte prosátý cukr. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte cukrářským sáčkem (nebo pomocí lžiček) pusinky. Vložte do trouby a sušte přibližně hodinu. Pokud ještě nejsou pusinky suché a samy se neodlepují z papíru (záleží na velikosti), pak sušte dál. 

Tatrankové pracny

Klasické pracny všichni známe, tatrankové pracny nabízejí něco navíc – chuť oblíbené české cukrovinky. Tu si navíc můžete koupit v lískooříškové, mléčné nebo čokoládové verzi a přizpůsobit tak výsledné cukroví přesně svým preferencím. 

Recept: Na skvělé tatrankové pracny budete potřebovat: 3 tatranky, 250 g hladké mouky, 180 g strouhaných ořechů (nebo kokosu), 250 g másla, 50 g moučkového cukru a 1 vejce. Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Tatranky nastrouhejte najemno. Ze všech surovin zpracujte těsto a to vtlačujte po částech do tukem vytřených formiček. Dejte na plech a pečte asi 15–20 minut, dokud okraje pracen nezezlátnou. Jakmile pracny vytáhnete z trouby, vyklepněte je, chvíli počkejte a poté je obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru. 

Kokosky jen ze 3 surovin

Na tohle cukroví nepotřebujete ani vysokou cukrářskou, postup je tak snadný, že jej zvládne každý. A co se týká surovin, je to podobné.

Na přípravu nejjednodušších kokosek budete potřebovat: 200 g strouhaného kokosu, 150 g cukru moučka a 2 větší vejce. Jak na to? Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte všechny suroviny a smíchejte je dohromady. Pokud je těsto velmi suché, můžete přidat ještě polovinu dalšího vejce. Lžičkou dávejte na plech malé hromádky těsta. Kokosky pečte v předem vyhřáté troubě dorůžova. Nesmí se přepéct, byly by pak vysušené.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli