Už jste ochutnali skvělou bábovku z pomazánkového másla? Voní ořechy, je vláčná, jemná a velmi snadná na přípravu
23. 11. 2025 Vaření
Bez dobré bábovky si domácí pečení dokáže představit jen málokdo. Tento klasický český moučník existuje v mnoha variantách. Jednou z oblíbených je bábovka z těsta s pomazánkovým máslem, které jí dodává vláčnost, jemnou chuť a nadýchanost. Když navíc přidáte i ořechy, dosáhnete dokonalého výsledku.
Druhy těsta a jejich vlastnosti
Bábovku lze připravit z kynutého, piškotového nebo třeného těsta, kdy každý typ nabízí odlišnou strukturu a chuť výsledného moučníku. Kynuté těsto je ideální pro bábovky s náplní, například makovou, ovocnou či ořechovou, a často se dochucuje citronovou kůrou, vanilkou nebo skořicí. Je pružné a nadýchané, ale vyžaduje delší čas na kynutí.
Piškotové těsto je lehké a nadýchané, vzniká ušleháním bílků do pevného sněhu, do kterého se následně jemně vmíchá mouka a žloutky. Třené těsto se připravuje třením másla s cukrem, do směsi se přidávají žloutky a mouka a výsledkem je hutnější a bohatší těsto. Tuk lze v něm nahradit olejem nebo pomazánkovým máslem, což moučníku dodá vláčnost a jemnou strukturu. Každý typ těsta má své výhody a volba záleží na tom, zda chcete bábovku lehkou, nadýchanou nebo hutnější s výraznější chutí.
Pomazánkové máslo a jeho vliv na těsto
Těsto s pomazánkovým máslem kombinuje výhody ostatních těst. Pomazánkové máslo obsahuje tuky i mléčné bílkoviny s vyšším podílem vody, což způsobuje, že těsto zůstává vláčné, pružné a nadýchané. Moučník je po upečení jemný, dobře drží tvar a nevysušuje se ani při delším skladování. Chuť sladkého moučníku se díky rovnoměrnému rozptýlení tuku zvýrazní a navíc se bábovka příjemně krájí.
Použití pomazánkového másla má také pozitivní vliv při zapracování dalších ingrediencí. Ořechy nebo kakao se do těsta dobře zapracují, aniž by se ztratila jeho nadýchanost. Bábovka zůstává měkká a vláčná, drží tvar a při krájení se drobí jen minimálně. Pomazánkové máslo je tak ideální alternativou k máslu nebo oleji pro ty, kteří chtějí připravit jemný, vláčný a chutný moučník a nepoužít klasický tuk.
Mohlo by vás zajímat
Co můžete přidat do těsta
Do bábovky se často přidávají ořechy, kakao nebo kousky čokolády. Ořechy těsto lehce zahušťují a dodávají křupavý prvek, zatímco kakaové těsto je hutnější a dobře se kombinuje se světlým těstem. Při pečení je důležitá správná teplota a doba, aby střed nebyl syrový a okraje se nepřesušily. Kontrola špejlí je nejspolehlivější metodou, jak ověřit dokončení pečení.
Těsto s pomazánkovým máslem je díky své konzistenci ideální pro všechny druhy „přídavků“. Výsledkem je vláčná bábovka, která si zachovává svůj tvar, je jemná na řezu a chutná výborně i několik dní po upečení.
Bábovka z pomazánkového másla s ořechy
Na přípravu krásně vláčného moučníku budete potřebovat:
Jak na to?
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a prosejte.
- Celá vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Poté vmíchejte prosátou mouku.
- Pomazánkové máslo rozmíchejte s mlékem. Do mléka vmíchejte trochu těsta a pak celou směs zapracujte do zbylého těsta.
- Těsto nalijte do dvou třetin formy. Do zbylé třetiny těsta vmíchejte mleté ořechy a nalijte na světlé těsto.
- Bábovku pečte zhruba 45 minut při 160 °C. Upečenost zkontrolujte špejlí – po vytažení musí být suchá a bez drobečků.
- Bábovku po upečení nechte chvíli zchladnout a poté ji vyklopte z formy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více