Bábovka z pomazánkového másla: Nezvyklá ingredience zajistí vláčnost, nadýchanost a jemnost, moučník je snadný a rychlý
26. 3. 2025 Vaření
Pomazánkové máslo je v naší kuchyni velmi oblíbené, a to nejen na pomazánky a různé nepečené dezerty, jako jsou cheescake či tiramisu. Překvapivě se skvěle uplatní i při přípravě klasických moučníků.
Co je pomazánkové máslo?
Sice o něm mluvíme jako o máslu, ale podle oficiálních předpisů se smí označovat jako „pomazánkové“ a „máslo“ v názvu být nesmí. Nejde o klasické máslo s vysokým obsahem tuku. Pomazánkové máslo je mléčný výrobek s jemnou krémovou konzistencí a typicky kyselkavou chutí způsobenou fermentací. Obsahuje zakysanou smetanu s přídavkem sušeného mléka, může být obohacen o sušenou syrovátku nebo sušené podmáslí, mívá 31-36 % mléčného tuku. Složení mu dodává specifickou strukturu.
Pomazánkové máslo je ingredience, která se v české kuchyni používá nejen na chlebíčky, ale také do sladkých moučníků. Může se zdát netradiční, ale jeho vlastnosti dělají z pečení skutečnou dobrotu.
Mohlo by vás zajímat
Proč použít pomazánkové máslo na sladké pečení?
- Zajišťuje jemnost a nadýchanost – dodá těstu lehkou, vláčnou strukturu.
- Nahradí jiné tuky – můžeme částečně nebo zcela nahradit olej, jogurt či zakysanou smetanu.
- Dává jemnou chuť – díky jemně nakyslému charakteru vyváží sladkost dezertů.
Bábovka z pomazánkového másla
Bábovka, kterou pro vás máme s touto ingrediencí níže v článku, je jednoduchá na přípravu a zároveň chutná dokonale. Stačí smíchat pomazánkové máslo s moukou, cukrem, vejci a práškem do pečiva. Výsledkem je lahodný moučník, který si zamilujete.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit bábovku z pomazánkového másla
Na bábovku budete potřebovat: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek polohrubé mouky, 10 g kypřicího prášku do pečiva (3/4 sáčku), 150 g pomazánkového másla, citronovou kůru (podle chuti), tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání.
Jak na to? Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte do nadýchané pěny. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomazánkové máslo. Těsto rozprostřete do bábovkové formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut při 160 °C. Správné propečení těsta vyzkoušejte špejlí.
Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte asi 5-10 minut odpočinout a poté ji vyklopte. Pokud by to nešlo, můžete využít třeba trik s mokrou utěrkou, kterou dáte na pár minut okolo formy. Bábovku z pomazánkového másla nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a můžete podávat.
Náš tip: Upečte si bábovku z pomazánkového másla podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více