Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trendy linecké s mákem: Oslní máslovou chutí a s povidly nebo citronovou pomazánkou chutná božsky
Zdroj: Toprecepty

Objevilo se před pár lety a ihned se stalo hitem. Linecké, které je efektně strakaté díky máku přidanému do těsta. Ten tradiční vánoční cukroví obohacuje o novou chuť, navíc je tohle cukroví specifické díky citronové náplni, která hezky ladí k tmavšímu těstu a svou kyselostí mu dodá šmrnc. Promazat je ale klidně můžete i povidly.

Linecké trochu jinak

Pravé linecké má být ze světlého těsta, jehož vykrojeným středem krásně prosvítá červená nakyslá marmeláda. Vedle této klasiky se ale připravují i další verze. Někteří do lineckého dávají marmeládu meruňkovou, jiní si s jejím výběrem vůbec hlavu nelámou a korpusy slepují jakoukoliv, kterou zrovna mají doma. Další místo zavařeniny používají máslové krémy a celé cukroví navíc polévají třeba čokoládovou či cukrovou polevou

Dejte do těsta mák

Makové linecké je speciální už samotným těstem. Klasické linecké se totiž připravuje jen z mouky, másla, žloutku a cukru. Můžete se setkat i s recepty, v nichž se část mouky vymění za mleté mandle nebo mandlovou mouku, čímž získá cukroví lepší chuť. Tak dělá linecké třeba i slavný cukrář Josef Maršálek a můžete si je vyzkoušet podle receptu z našeho staršího článku

Do těsta je možné přidat třeba i kakao pro tmavé linecké, nebo právě mák. Zrníčka máku dodají těstu zajímavý vzhled a navíc v něm krásně křupou. Pokud by vám to ale vadilo, můžete mák klidně pomlít. Mák navíc dodá cukroví nasládlou a lehce oříškovou a zemitou příchuť a máslový podtón.

Máku je pak vhodné podřídit výběr náplně. K této české super potravině odjakživa patří švestky, jak dokazují staročeské buchty a koláče a další sladké pokrmy. Ideální je proto použít k promazání a spojení sušenek povidla, nejlépe domácí, která jsou příjemně nakyslá a hezky se snoubí s máslovým těstem. Případně lze přidat i trochu skořice, která rovněž pozvedne chuť švestek. 

S citronovou pomazánkou

Makovému lineckému ovšem můžete dodat i moderní nádech, když je naplníte pomazánkou lemon curd. Tato citronová pomazánka původem z Anglie trochu vypadá jako marmeláda, připravuje se ale z citronů (respektive z citronové šťávy), másla a žloutků, což jí dodává příjemně krémovou až pudinkovou konzistenci.

Pro intenzívnější citrusovou chuť se do ní navíc přidává citronová kůra. Používá se do koláčů, na palačinky, klidně jí ale můžete naplnit linecké cukroví, třeba právě to makové, k němuž svěží náplň pasuje dokonale. 

Jak na linecké těsto

Příprava těsta s mákem je stejná jako u klasického lineckého. Pro dokonalou křehkost cukroví je třeba na těsto použít studené máslo, těsto vypracovat rychle a pak je nechat odležet v lednici. Cukroví slepujte až po vychladnutí, klidně s tím můžete ale počkat až na týden před Vánoci, aby náplň zbytečně nevyschla.

Lemon curd či povidla pak mažte na stranu, která ležela na plechu, cukroví je rovnější. Pokud by se vám nechtělo cukroví slepovat, makové linecké je vynikající i jen namočené do cukrové citronové polevy

Recept na makové linecké

Chcete letos vyzkoušet nějaký méně tradiční druh cukroví a bez lineckého si Vánoce nedokážete představit? Tak se pusťte do této makové variace podle našeho receptu. 

Budete potřebovat: 880 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 200 g celého máku, 600 g másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 špetku soli, 1 špetku skořice, na dokončení pak povidla nebo lemon curd podle chuti. 

  1. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, zabalte je do potravinové fólie a nechte krátce odležet v lednici.
  2. Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujte z něj libovolné tvary, které přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 10 minut a poté nechte vychladnout.
  3. Upečené cukroví slepujte povidly nebo lemon curd, naskládejte je do papírové krabice, vyložené alobalem či pečicím papírem, a uložte do chladné místnosti, aby se rozleželo.

Náš tip: Klasické linecké můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli