Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mák a švestky, to je hezký! Dokonalá kombinace nejlépe vynikne na křehkém koláči s tvarohem
Zdroj: Toprecepty, jahoda

Některé ingredience k sobě prostě patří. A stejně jako se k jahodám hodí vanilka a jablíčka nejlépe dochutí skořice, tak přesně tak ke švestkám pasuje mák. Tato kombinace je zkrátka léty prověřená a objevuje se nejen v mnoha receptech staročeské kuchyně, ale i v těch modernějších. 

Chuť švestek vylepší mák

I když se sezona švestek už chýlí ke konci, stále je někde možné otrhávat poslední zbytky úrody. Ne nadarmo jsou švestky jedním z nejtypičtějších podzimních druhů ovoce. Právě podzim je časem, kdy se pečou převážně švestkové koláče nebo se z fialových plodů vaří povidla.

Sladké a šťavnaté švestky jsou vynikající samy o sobě, ještě víc ale jejich chuť vynikne, když je doplníte nějakým kořením, třeba skořicí stejně jako jablka. Ještě lépe se k nim ale hodí mletý mák, který právě výborně kontrastuje k šťavnatými švestkami. 

Mák jako česká superpotravina

Mák je jednou z tradičních náplní do buchet a koláčů. Ostatně, je považován za naši superpotravinu pro vysoký obsah vitaminů a minerálů. Nejlepší je používat ten český, který patří k nejkvalitnějším. Doporučuje se rovněž kupovat raději nemletý a namlít si ho až doma, ten mletý totiž rychle žlukne a má pak nepříjemně hořkou chuť. Pokud už koupíte mák mletý, raději jej po otevření skladujte v lednici. 

Švestky zvláční makovou nádivku

Z máku se nejčastěji dělá maková nádivka, která se pak dává jako náplň do koláčů, frgálů, závinů nebo rohlíčků. Mák se přidává i rovnou do těsta a výsledkem je maková bábovka, dortový korpus či obyčejný koláč na plech. A pokud nemáte náladu na pečení, můžete jím jednoduše posypat šišky, škubánky nebo nudle.

S cukrem a rozehřátým máslem jde o dokonalé spojení. Hlavně u různých makových náplní je třeba dbát na to, aby nebyly moc suché, tuhé a drobivě, proto se vyplatí k máku přidat něco na zvlhčení a zvláčnění. Kromě mléka to může být rum, dobře právě poslouží i ovoce, třeba právě švestky

Proč spojit mák se švestkami?

Kombinaci máku a švestek měly už kdysi dávno v oblibě naše babičky. Nepoužívaly ji ovšem jen tak pro nic za nic. Kromě toho, že toto spojení dobře chutná, má i jisté zdravotní benefity. Mák je totiž bohatý na tuky, které pomáhají vstřebávat vitaminy ze švestek, jež jsou právě dobře rozpustné právě v tucích. A do jakých dezertů tedy můžete mák a švestky použít? 

Kynuté koláče s mákem a švestkami

Kombinaci máku a švestek je nejlepší využít do klasických českých či moravských kulatých koláčů z kynutého těsta. Místo cukru se totiž na oslazení makové nádivky výborně hodí švestková povidla, která jí navíc dodají i lehce nakyslou chuť.

Makovou náplň pak můžete doplnit i čerstvými švestkami. Ty koláč navíc příjemně osvěží. Chcete-li nádivku voňavější, můžete do ní přidat nastrouhaný perník a trochu rumu.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba tyto kynuté bochánky s mákem a švestkami

Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami

Mák je vynikající možností, jak vylepšit švestkový koláč na plech, ať už upečený z kynutého, křehkého nebo litého těsta. Ve spojení se švestkami a tvarohem, jde o dokonalou kombinaci. Koláč, který vidíte na úvodní fotce tohoto článku a který je mezi čtenáři našeho webu velice oblíbený, obsahuje právě tuto kombinaci.

Náš tip: Připravte si křehký koláč s makovou nádivkou, švestkami a tvarohem podle ověřeného receptu.  

Nudle s mákem…a švestkami

Švestky jsou výbornou ingrediencí, kterou vylepšíte obyčejné nudle s mákem. Švestky stačí jen trochu podusit na másle s cukrem a nechat lehce zkaramelizovat. Pak už je jen přidáte k vařeným nudlím posypaným mákem a cukrem a zalijete rozpuštěným máslem. Pokud byste si chtěli pokrm ještě trochu vylepšit, je další možností přidat i trochu tvrdého nastrouhaného tvarohu

Náš tip: Pokud dáváte přednost spíš šiškám, zkuste třeba tyto makové a doplňte je rozvařenými švestkami.

Na knedlíky místo tvarohu mák

Makový posyp je rovněž vhodný na švestkové knedlíky. Ty můžete udělat nejen z kynutého nebo tvarohového těsta, vynikající jsou i švestky zabalené v bramborovém těstě. Místo tradiční směsi tvarohu a cukru pak můžete knedlíky posypat mletým mákem, který rovněž smícháte s cukrem a nakonec vše zalijete rozehřátým máslem. Přímo omamné vůně dosáhnete, když do másla přilijete trochu rumu

Náš tip: Máte-li ještě švestky, uvařte si třeba tyto švestkové knedlíky a posypejte je mákem

Do kaší i do rychlých dezertů

Spojení máku se švestkami lze využít i do dalších pochutin, třeba do kaší nebo jednoduchých dezertů, které připravíte třeba tak, že švestky necháte zkaramelizovat na pánvi na másle. Přidat můžete i trochu skořice a pak vše jen na talířku posypete mákem. Aby dezert vypadal svátečnější, můžete jej ozdobit zakysanou smetanou. Nebo místo makové posypky můžete použít domácí makovou zmrzlinu.

Náš tip: Připravit můžete rovněž tuto vynikající žemlovku s mákem a švestkami

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více