Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?
Zdroj: unplash, Bruna Branco

Vzhledem k jeho svěží ovocné chuti má lemon curd blíž k marmeládě, konzistencí se spíš podobá jemné čokoládové pomazánce. I když může na někoho působit jako náročná specialita, jeho příprava je možná jednodušší než v případě zavařeniny. V pěkné skleničce je pak dokonalým jedlým dárkem. Poradíme, jak tuhle dobrotu připravit doma!

Pomazánka z Anglie

Jak uvádí web Barkers.com.au, svůj původ má lemon curd v britské kuchyni a jeho historie sahá až do počátku 19. století. Tehdy ovšem vypadala tahle zvláštní pomazánka úplně jinak, než jak ji známe dnes. Šlo spíše o něco jako tvaroh (což je i doslovný překlad slova curd), který vznikl ze smetany díky okyselení citronem. Z toho se pak vyvinul sladký citronový sýr, jenž se používal jako náplň do koláčů. Nynější lemon curd má hladkou, jemnou konzistenci, připomínající pudink a v chuti je sladko-kyselý. Někdy se můžete setkat také s názvy Lemon Butter (citronové máslo) nebo Lemon Honey (do něj se místo cukru dává med).

Kde se používá? 

Slavný citronový krém můžete mazat na toasty, palačinky či lívance, podobně jako džem. Hodí se ale též jako náplň do citronových tartaletek (malých koláčků z lineckého těsta), nebo k promazávání dortů či ke slepování makronek a lineckého cukroví. Výborně se jeho chuť snoubí s mákem, ale třeba i s tvarohem. Zkuste jím dochutit různé tvarohové či jogurtové dezerty a poháry. Přímo dokonalý je lemon curd ve slavném dortu Pavlova, protože báječně vyvažuje sladkost sněhového korpusu. A uděláte z něj třeba i zmrzlinu. Jak je vidět, možnosti využití jsou značné. A byť se dá lemon curd koupit, rychlejší, snazší a levnější je si ho udělat doma. Jak na to? 

Jen čtyři ingredience stačí 

Pokud jsme vás na lemon curd nalákali, pusťte se do toho. Potřebujete 2 velká vejce (případně 4 žloutky), 100 g cukru, šťávu ze dvou citronů, citronovou kůru ze dvou bio citronů, 100 g másla nakrájeného na kostky a špetku soli. Vejce (nebo žloutky) a cukr ušlehejte v misce ve vodní lázni. Pokračujte ve šlehání, dokud se zcela nespojí a nezískají jednotnou konzistenci. Pak vmíchejte šťávu, nastrouhanou kůru a špetku soli. Teprve poté vhazujte postupně kousky másla. Nechte každý kousek částečně rozpustit, než přidáte další. Jestliže vám krém nehoustne, ještě chvíli šlehejte. A nebojte, hustší bude po vychladnutí. Případně, kdyby ani tak nezhoustl, je možné ho v nejhorším zahustit trochou kukuřičného škrobu. Práci si můžete zjednodušit i využitím mikrovlnné trouby. Receptů na lemon curd je více, často se používají jen žloutky, krém má pak lehce hutnější konzistenci. Ale ani na celých vejcích není nic špatného, ostatně konzervovaný lemon curd z celých vajec koupíte právě v obchodech s bristkými potravinami. 

Aby byl krém jemný a lahodný

Chcete-li sladší nebo méně sladký krém, můžete snížit či zvýšit množství cukru. Hustotu ovlivníte přidáním žloutků a i množství másla lze navýšit, pokud chcete lemon curd máslovější. Jak už jsme psali, do některých receptů se dávají jen žloutky, našlehané bílky ale navíc krému dodají na objemu. Chcete-li mít lemon curd krásně žluťoučký, zapomeňte na hnědý cukr, ten by jeho barvu zkreslil. Na konci se doporučuje pomazánku přecedit, aby se odstranila citronová kůra, případně sražené kousky vajec. Pokud to nepomůže, ještě ji můžete rozmixovat ponorným mixérem.

Zkuste i limetku a grep

Pokud vám vadí mléčné výrobky, nezoufejte a vyšlehejte si lemon curd z kokosového oleje. Je také výborný a navíc je jeho chuť obohacena o kokosové aroma. Případně si můžete trochu zaexperimentovat a místo citronů použít jiné citrusy, nejvíc se nabízí aromatická limetka. Lahodná je i verze s pomerančem či grapefruitem. Takzvaný curd se dá ale připravit z jakéhokoliv ovoce, které je možné odšťavnit. Přímo úžasný je z marakuji. V lednici vydrží určitě měsíc, ale je pravděpodobné, že ho dřív sníte. Chcete-li si pojistit výdrž, můžete lemon curd i sterilovat 20 minut při nižší teplotě, cca 80 °C. Je možné ho rovněž zmrazit.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více