Laďka Něrgešová upekla dokonalé housky plněné sýrem: Křupavé a vláčné pečivo zvládne každý, mimo chutí oslní i vzhledem
2. 12. 2025 V kuchyni s VIP
Housky patří k základním pokrmům, které se dají snadno přizpůsobit různým chutím. U těch domácích navíc můžete ovlivnit nejen těsto, ale i náplň, která může být slaná nebo sladká. Například moderátorka Laďka Něrgešová peče sváteční housky se sýrem, které nejen skvěle chutnají, ale i vypadají.
Slané náplně pro každodenní použití
Měkká a vláčná houska potěší, ale domácí plněná houska potěší dvojnásob. Slané varianty patří k nejčastějším možnostem. Jednoduchou volbou je tvrdý sýr, který se během pečení rozteče a vytvoří měkký střed. Pro výraznější chuť se dá kombinovat s jemně nakrájenou šunkou nebo smíchat s utřeným česnekem, mletou paprikou či nadrobno nasekanou chilli papričkou.
Oblíbené je také plnění tvarohem smíchaným se solí a bylinkami. I po tepelné úpravě si zachovává pevnější konzistenci, takže je do čeho kousnout. Kdo chce zajímavější výsledek, může housky naplnit orestovanou cibulkou nebo restovanými žampiony.
Mohlo by vás zajímat
Náplně se zeleninou
Zeleninové náplně jsou lehčí, ale rozhodně ne fádní. Osvědčená je směs ze špenátu, česneku a ricotty, která se po upečení drží uvnitř a nepouští příliš vody. Další možností je předem připravená zeleninová směs z paprik, cibule a cukety.
Zeleninu je třeba před pečením krátce orestovat, aby se zbavila přebytečné vlhkosti. Výhodou těchto náplní je jejich široké použití – housky se zeleninou si můžete dát jen tak s máslem, namáčet si kousky do olivového oleje nebo je podávat k polévkám.
Masové náplně pro sytější housky
Housky plněné masem poslouží jako plnohodnotné jídlo. Syrové maso je třeba nejprve orestovat, aby se zatáhlo a změklo. Krátký pobyt v troubě uprostřed syrového těsta totiž nezaručí, že se maso dostatečně propeče.
Použít lze mleté maso ochucené solí, pepřem a trochou mleté papriky. Výraznější variantu představuje nadrobno nasekané pečené či vařené kuřecí maso smíchané se strouhaným tvrdým sýrem. Tato kombinace drží tvar a nevyteče z těsta. Nejjednodušší je naplnit housky směsí trhaného masa a jemně krájené zeleniny.
Sladké náplně na snídani i ke svačině
Sladké housky se hodí ke snídani nebo ke kávě. Tradiční volbou je tvaroh oslazený cukrem s vanilkou. Jednoduchá je také náplň z jablek nakrájených na malé kousky se skořicí. Jablka by měla být spíše pevná, aby uvnitř housky nezměkla příliš rychle. Použít se dají i hustší povidla, která dobře drží a při pečení nevytékají. Další možností je kombinace kakaa a cukru promíchaná s máslem, která vytvoří jemný krémový střed.
Dobrota od Laďky
Laďka Něrgešová ve svém receptu, který prezentovala na svém instagramovém profilu, sází na klasiku. Do svých housek dává nastrouhaný tvrdý sýr a posypává je sezamem. Moderátorka ovšem bere ohled nejen na chuť, ale také na to, jak pokrm vypadá na talíři. A musí se uznat, že její houskové květiny jsou na první pohled oku lahodící.
Recept na sváteční housky se sýrem
Na přípravu tohoto chutného pečiva budete potřebovat: Na housky: 250 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru, 1/4 kostky čerstvého droždí (cca 10,5 g), 125 ml oleje, 1 vejce, 2–3 lžíce rozpuštěného másla, 550 g polohrubé mouky, sůl a oblíbený tvrdý sýr (nastrouhaný najemno). Na dokončení: 1 vejce na potření a sezam na posypání.
Jak na to?
- Mléko nalijte do misky, přidejte cukr a rozdrobené droždí, promíchejte metlou, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat, až se na hladině utvoří bublinky a směs zvětší svůj objem.
- Poté přilijte olej a rozpuštěné máslo, přidejte vejce a znovu promíchejte.
- Přisypte mouku a sůl, promíchejte a vypracujte hladké, vláčné těsto. Nechte ho zhruba 1 hodinu kynout v míse zakryté utěrkou na teplém místě. Zdvojnásobí svůj objem a když do něj máčknete prstem, důlek se vyrovná jen velmi pomalu.
- Na pomoučený vál vyklopte vykynuté těsto, pořádně ho zpracujte a rozdělte na 9 stejných částí. Vytvarujte z nich kuličky.
- Kuličky rozválejte do čtverce. Všechny rohy přehněte do středu, abyste získaly menší čtverce.
- Ty otočte, nasypte na ně nastrouhaný sýr a protilehlé rohy složte do středu. Čtverce opět otočte a trojúhelníky z těsta dejte do stran. Jejich konce zmáčkněte k sobě a květinu znovu otočte.
- Vzniklé pečivo naskládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Pečte 17–20 minut dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více