Už nastal čas marmelády? Kdy slepovat linecké, aby do Vánoc krásně změklo a zároveň zůstalo křehké a sladké akorát
8. 12. 2025 Vaření
Linecké cukroví patří k druhům, které se připravují na etapy, aby chutnaly o Vánocích přesně tak, jak mají. Kdy nastává ideální čas na slepování lineckého, aby bylo o svátcích krásně vláčné a zároveň křehké a chuťově vyrovnané? Poradíme, kdy a čím ho plnit i jak ho skladovat, aby bylo ve správný čas v perfektní kondici.
Kdy naplnit linecké cukroví
V době, kdy z trouby voní první druhy cukroví a pomalu plní připravené krabice, přichází na řadu i otázka, kdy slepovat linecké. Právě tenhle okamžik rozhoduje o tom, jak bude chutnat za pár dní i na Štědrý den. Slepení marmeládou (nebo krémem) má totiž zásadní vliv na to, jak bude cukroví měkké, vláčné a jak dlouho vydrží v nejlepší kondici.
Linecké pečeme jako jeden z prvních druhů, ale se slepováním je to jinak. Nejčastěji se osvědčuje linecké neplnit příliš brzy a je lepší počkat s promazáváním marmeládou až na týden před Vánoci. Po slepení totiž marmeláda začne postupně předávat těstu vlhkost a během několika dnů se oba díly krásně propojí do měkkého, křehkého celku.
Kdybychom pospíchali a naplnili linecké už teď, nasáklá sušenka by se začala odpařovat a džem vysychat. Přišli bychom tak o tu báječnou šťavnatost, kterou na lineckém tolik milujeme. Abychom získali ty nejlepší linecké kousky, vyplatí se také věnovat pozornost tloušťce těsta, ideální jsou 2—3 mm.
Mohlo by vás zajímat
Čím slepovat linecké cukroví
Obvykle křehké linecké sušenky spojujeme marmeládou, ale není to pravidlo. Čím a jak můžeme plnit toto cukroví?
- Do lineckého se báječně hodí nakyslá marmeláda. Obvykle to bývá rybízová, výborná je ale i višňová nebo meruňková.
- Zvolená marmeláda by měla být hladká a jemná, hustá tak akorát. Pokud obsahuje semínka nebo kousky ovoce, je lepší ji přepasírovat přes sítko, tak se s ní bude lépe pracovat.
- Náplně vždy dáváme tolik, aby po stranách nevytékala, když ji přiklopíme horním dílem. Zpravidla stačí pár kapek doprostřed.
- Linecké můžeme plnit i různými krémy – vanilkovým, ale také s mletými ořechy, kakaem, nebo třeba s troškou silné kávy. Zdobit je můžeme krémem pomocí nože nebo zdobičky. V každém případě vždy potíráme spodní díl.
Linecké uchováváme v suchu a chladu tak, aby se k cukroví nedostalo přímé denní světlo.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit linecké
Na jednu dávku lineckého cukroví budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu a marmeládu na slepení.
Jak na to?
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Do mísy prosejte mouku, na ni nastrouhejte studené máslo, přidejte cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.
- Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto.
- Z těsta vyválejte plát silný 3 mm, vykrajujte libovolné tvary a dávejte je na plech. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180—190 °C dorůžova.
- Po vychladnutí uložte cukroví do papírové krabice. Týden před Vánoci slepujte vždy dva kousky marmeládou.
Náš tip: Připravte si výborné linecké cukroví podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více