Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství perfektního Masarykova cukroví: Jeden krok předem zajistí dokonalý výsledek a božskou chuť
Zdroj: Toprecepty

Jedním z tradičních druhů cukroví, z něhož na vás dýchne kouzlo starých časů, je to Masarykovo. Působí noblesně, je ale poměrně snadné jej udělat, hlavně proto, že se úplně obejdete bez vykrajovátek i válečku. Jednoduše vytvoříte z těsta šišku a nakrájíte ji jako knedlíky. 

Oblíbené prvorepublikové cukroví

Masarykovo cukroví bývalo oblíbeným cukrovím našich babiček a prababiček. Bylo jedním z typických prvorepublikových druhů cukroví a recepty na něj se objevovaly ve vyhlášených kuchařských knihách své doby. S prvorepublikovým obdobím má spojitost i díky svému názvu – říká se, že bylo oblíbeným cukrovím našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka.

Ten byl známý tím, že vyznával prostý a střídmý jídelníček a i toto cukroví tomu odpovídá – není nijak přehnaně nazdobené a i jeho příprava je velmi snadná. Někdy se jim říká také knoflíky, protože je částečně připomíná svým vzhledem. 

Spousta ořechů v těstě

Toto cukroví je jako stvořené pro milovníky sladkostí s ořechy. Použít do něj můžete jakékoliv – tradiční jsou lískové nebo vlašské, klidně ale můžete zaexperimentovat třeba s pistáciemi, pekany nebo třeba makadamy.

Díky oříškům v těstě a obalení v cukru chutná Masarykovo cukroví trochu jako vanilkové rohlíčky (pokud je tedy děláte ořechové a ne mandlové), na rozdíl od nich se ale vyhnete složitému vyvalování tvarů – z těsta se totiž jen vytvaruje dlouhý váleček, který se pak nakrájí na plátky. Vzniknou vám pak taková malá kolečka, která vypadají zkrátka jako knoflíky (ořechy připomínají dírky v nich). 

Aby nebyly oříšky příliš tvrdé

Pro Masarykovo cukroví je typické, že se do něj ořechy nemelou, ale zůstávají v celku. Když pak nakrájíte kolečka, ořechy se na řezu krásně vyjímají, báječně chutnají a výborně v křehkém máslovém těstě křupnou. Je však ale třeba před přípravou těsta nezapomenout na jeden krok, a to namočení ořechů do vody. Někdy se mohou máčet i do rumu. 

Díky tomu změknou a při konzumaci cukroví nehrozí, že si na tvrdém ořechu vylomíte zub. Těsto se dělá obvykle světlé, může ale být i kakaové. Na talířích se pak hezky vyjímá, když uděláte světlé i tmavé tvary, které spolu hezky kontrastují. 

Recept na kakaové Masarykovo cukroví

Předností Masarykova cukroví je i to, že je krásně křehké a není nutné je nechávat nějak dlouho odležet, takže ho můžete udělat i na poslední chvíli. Co třeba zkusit kakaovou verzi? 

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, 1 žloutek, 150 g lískových oříšků a moučkový cukr na obalení cukroví. 

  1. Nejprve namočte celé lískové oříšky na 1 hodinu do misky se studenou vodou. Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla nakrájeného na menší kousky pak vypracujte těsto. Do takto připraveného těsta zapracujte osušené lískové oříšky.
  2. Z těsta vytvarujte 5-6 válečků dlouhých asi 8-10 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do ledničky na 2 hodiny.
  3. Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180 °C. Po odpočinutí válečky nakrájejte na plátky. Kolečka pak skládejte na plech vedle sebe s dostatečným odstupem (trochu se totiž roztečou).
  4. Pečte v předehřáté troubě zhruba 8-10 minut. Upečené cukroví nakonec obalte v moučkovém cukru, který můžete navíc dochutit vanilkou. 

Náš tip: Světlé Masarykovo cukroví můžete zase udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli