Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 9 467 kJ / 2 263 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,40 g |
Tuky | 42,80 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,05 g |
Sacharidy | 368,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento (s fotopostupem) a moje další recepty najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2529
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 8. 2019 13:47
Az na jednu malickost ze Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch) ok
11. 8. 2016 11:04
Tak jsem dnes taky vyzkoušela a jsou to spíš halušky nebo noky
než špecle
dělala jsem je přes haluškové síto
a dolvolila jsem si přidat i fotku
27. 9. 2014 13:55
Milu, dnes na ně došlo a na mně taky Při prvním pokusu jsem použila nové haluškové struhadlo a povedla se směs nočků, halušek a špeclí
a moc nám chutná. Měli jsme s uzenými kostkami v hlávkovém zelí, mňam
Díky za recept, posílám fotku :)
23. 9. 2014 11:04
V minulém komentáři jsem chválila, ale nefotila. Tak teď konečně přikládám foto.
11. 8. 2014 16:39
...opsala jsem si recept na špecle a dole jsem zjistila, že máš na http video ukázku - tak ukládám a možná že se někdy pokusím )
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka
16. 4. 2014 08:07
rozmarynaH: taketo ohodnotenie je velmi velmi...prijeme, dakujem za vyskusanie
15. 4. 2014 09:24
Dle tvého receptu jsem je dělala s mangoldem a uzeným a bylo to božské. Rozhodně se stanou pevnou součástí naší rodinné kuchyně. (Když spotřebujeme vlastní brambory, tak hledám náhradu a zde jsem ji našla. Díky
) +12
15. 4. 2014 07:35
Majka8: Uvar si niekedy halušky s kyslou kapustou alebo tvarohom Recept nájdeš na topkách, dala som to tu. Uvidíš tú dobrotu.
15. 4. 2014 00:17
tejaja:Jejda,to jsem netušila,dík za vysvětení.Znám jen halušky s brynzouu a ty jsou ze syrových brambor,mimochodem já je zbožňuju
14. 4. 2014 14:12
babicka v usa: no v zasade mas pravdu, az na to, ze toto su klasicke bavorske specle a tie sa robia vylucne takto. Keby som robila slovenske specle, tak ich budem robit cez haluskar, alebo tak ako popisujes...No a zs bryndzou sa robia halusky, tak ako pise majka...zo surovych zemiakov.. aspon na strednom slovensku je to tak
14. 4. 2014 06:54
Majka8: Majka, oficiálne máš pravdu, že halušky sú zo surových zemiakov, ale v praxi je to inak. U nás na východe sa aj týmto nokerlom hovorí bežne halušky. Málokto povie, že urobí nokerle s vajíčkom, každý povie, že urobí halušky s vajíčkom. Dokonca aj rezancom sa zvykne povedať halušky, uvarím halušky s makom. A každý vie, o čo sa jedná, že sú to rezance a nie klasické hlaušky.
14. 4. 2014 01:06
babicka v usa:Ne,ne...to nejsou halušky,ty jsou ze syrových brambor,tohle je jiný recept a dost dobrý,ještě jsem nedostala odvahu ho vyzkoušet,ale určitě je v pořadí
13. 4. 2014 17:40
vybusna: vsak to je jako halusky! my je delame v americe leta, muzou se I hazet do vodu lzickoy, nejsou tak douhe a nebo dat cednik na hrnec a protlacit kverdlikem! Jenom nam tu chybi brynza. Ja jich nadela dopred a dam do pytliku z plastiku a dam zamrznout, pak jen je hodim na maslo, nebo treba vyskvarim spek nebo jen pridam cesnek a nastrouhame na to syru a je to vecere!!
9. 4. 2014 11:30
senky: janka....vobec sa toho neboj...ja som tiez nesla nabrat odvahu a vidis, ako sa to podarilo...robila som ich prvykrat v zivote....hlavne si namacaj vsetko horucou vodou
9. 4. 2014 09:36
Milu, nádhera nastuduju si u tebe postup a v nejbližší době vyzkouším, už dávno mně to láká, ale ještě nikdy jsem nenašla odvahu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno před 4 hodinami

Česnečka z Loštic
Přidáno před 6 hodinami

Krkovička pečená na kolech hlávkového zelí
Přidáno před 9 hodinami

Cizrnová "pizza"
Přidáno před 12 hodinami

Pikantní rukolový salát
Přidáno 15. 5. 2022 15:02

Brambory pečené v olivové hořčici
Přidáno 15. 5. 2022 10:08
Právě bylo uvařeno:

Maminčiny palačinky
uvařil/a harovs
před 3 hodinami

BeBe střecha s banánem
uvařil/a Lpetrzilkova
před 5 hodinami

Makovo-jablečný koláč
uvařil/a Petra Dvor.
před 6 hodinami

Tvarohová bublanina s ovocem
uvařil/a lemarti
před 6 hodinami

Tuňáková pomazánka s avokádem
uvařil/a Ucilu
před 8 hodinami

Domácí kmínový chleba
uvařil/a Sisoidka
před 9 hodinami

Pizza jako z pizzerie
uvařil/a Petaja
před 9 hodinami

Křehoučké jogurtové řízky
uvařil/a Brumaire
před 10 hodinami

Fazolky a kuřecí na paprice
uvařil/a monyss
před 11 hodinami

Nadýchaný piškotový korpus
uvařil/a Elide
před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: špecle specle recept spatzle noky příloha špercle jak se dělají špecle domaci specle špecle recepty recept na špecle špecle video spatzle recept spetzle špecle recepty video recept špecle recepty na spätzle šprecle spätzle recepty špecle videorecept recepty špecle špecle recept video spätzle recept se zeleninou
Suroviny: mouka polohrubá, vejce, sůl, voda, olej, máslo
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
34 názorů