Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odborník na etiketu Ladislav Špaček poradil, jak se připravit na vánoční návštěvy, aby proběhly bez nejmenších problémů.
Zdroj: Toprecepty, Freepik, freepik

Vánoční návštěvy mají svá pravidla, která by měla zajistit pohodlí hostů i hostitelů a zároveň zachovat příjemnou sváteční atmosféru. I zdánlivě neformální čas vyžaduje určité tradice, které pomáhají vyhnout se trapným situacím. O zásadách správného chování během vánočních setkání jsme hovořili s expertem na etiketu Ladislavem Špačkem.

První dojem při návštěvě

Podle Ladislava Špačka znamená být dobrým hostitelem především povinnost být taktním společníkem a průvodcem návštěvy. „Ostatně totéž platí o hostovi. Ze vzájemného respektu a empatie se rodí pohodový a příjemný večer,“ říká odborník na etiketu pro Toprecepty.cz. Hosté by podle něj měli respektovat prostředí a hostitele, například nekouřit v bytě, i kdyby jim to bylo z úcty dovoleno. „Pachová stopa, která v bytě pár dní zůstane, jim bude připomínat, koho už příště rozhodně nepozvat,“ podotýká.

Při uvítání hostů platí jasná pravidla: hostitelka vítá hosty u dveří, nabízí ruku partnerce hosta a pak hostovi. Současně jeho partnerka podává ruku hostiteli a nakonec si potřesou rukou muži. „Muž předává hostitelce kytici,“ připomíná Špaček a upozorňuje, že hostitelé by měli mít připravené vázy, aby se květiny mohly hned vystavit. „Bezradné pobíhání a hledání váz přivádí do rozpaků i ty, kteří květiny přinesli,“ vysvětluje. Historicky se květiny doručovaly přes poslíčka v odpoledních hodinách, aby je hostitelka mohla v klidu naaranžovat a hostům je později představit, což přispívalo k elegantnímu a promyšlenému uvítání,“ doplňuje Špaček.

Pohodlí hostů a nenápadné pokyny

V otázce pohodlí je podle Špačka vhodné, aby si hosté nechali boty. „Hosty nezouváme, doba panelákových večírků sedmdesátých let s hromadou bot přede dveřmi je za námi,“ říká. Hosté ani hostitelé se nemají cítit trapně v neadekvátním obutí – muž v saku a v ponožkách nebo dáma v koktejlkách a bosa působí směšně. Hostitelé by měli přijmout, že po návštěvě bude třeba uklidit, umýt nádobí a vyluxovat. „Aby zbavili hosty ostychu, i hostitelé by měli mít společenské boty. Toto pravidlo neplatí jen o Vánocích, ale při jakékoli návštěvě,“ radí mistr etikety.

Pokud jde o dárky či příspěvky na večeři, Špaček doporučuje nenápadné naznačení: hostitel může při pozvání zmínit, že letošní večeře se ponese ve francouzském duchu – například foie gras nebo láhev bordeaux – a pokud host chce, může se přidat. Také lze hostům sdělit, že o všechno je postaráno a nic nemusí přinášet. „Na návštěvu přicházíme s kyticí pro hostitelku a s dárkem pro hostitele,“ připomíná Špaček. Dárky nemusí být jen láhev vína – mohou být praktické, estetické nebo suvenýry ze zahraniční cesty.

Styl oslavy a komunikace

Při zachování určitých tradic, například přesného začátku štědrovečerní večeře, je vhodné všem pozvaným předem sdělit čas příchodu. Špaček upozorňuje, že hosté obvykle dorazí o deset minut později, protože doma ještě běží přípravy: „manželka vytahuje řízky z trouby a manžel leští sklenice“.

Pokud hosté preferují hlučnější styl oslavy a hostitel klidnější, existují jemné způsoby, jak situaci vyřešit: Nemá smysl hosty napomínat a peskovat, to je vůči dospělým lidem nepřípadné. Dáme to najevo tím, že se nepřidáme k veselým kouskům, kterými hosté hodlají zpestřit večer,“ říká Špaček pro Toprecepty.cz. Výmluvný výraz obličeje často stačí k tomu, aby jejich hlučnější projevy byly utlumeny.

Ukončení návštěvy a jemné signály

Zásadní dovedností dobrého hostitele je umět elegantně ukončit setkání. Špaček vysvětluje: „Návštěvu zahajuje hostitel, ale ukončuje host. Není možné, aby hostitel po kávě pronesl: ‚Tak jsme všechno snědli a vypili, tak abyste šli.‘ Host musí vycítit, kdy je žádoucí, aby se odporoučel.“ Hostitel může využít nenápadné signály – pohled na hodinky, špatně skrývané zívnutí nebo zmínku o brzkém ranním letu – a tím dát hostům možnost odejít důstojně a včas.

Náš tip: Pro hosty můžete podle našeho videoreceptu připravit jednoduché jednohubky z listového těsta.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli