Pět druhů nejoblíbenějších kuliček: Z kokosu, Margotek i Tatranek. Tohle cukroví zvládnete bez pečení a bez stresu
18. 12. 2025 Vaření
Máte pocit, že letos vůbec nestíháte péct nebo ani nemáte na přípravu cukroví čas a energii? Na poslední chvíli vše napravíte pomocí sladkých kuliček. Ukoulíte je během chviličky, na pomoc si můžete vzít i své potomky, a navíc se dají udělat v mnoha příchutích.
Kuličky mnoha podob
Kuličky jsou asi nejpopulárnějším nepečeným druhem cukroví. Vděčí za to neskutečně snadné přípravě a také tomu, že je můžete udělat snad na sto způsobů. Využijete do nich piškoty, zbylé ořechy, kokos, který zůstal z pečení kokosek, rozlámané kousky lineckého, pracen i perníčků nebo sušenky, oplatky či jiné cukrovinky, které máte doma a je vám jasné, že během svátků po nich nikdo ani nevzdechne. Jaké kuličky tedy patří k těm nejoblíbenějším? Nechte se inspirovat.
Mohlo by vás zajímat
Raffaello kuličky
Kuličky s chutí kokosu najdete na mísách s cukrovím asi nejčastěji. Pokud milujete kokosovou cukrovinku s mandlí uprostřed Raffaello, můžete vyzkoušet její snadnou domácí verzi, která vypadá jako malá sněhová koule.
Domácí Raffaello připravíte smícháním klasického slazeného kondenzovaného mléka se strouhaným kokosem, až vznikne hustá hmota. Do ní pak zabalíte vždy jednu vyloupanou mandli a vytvarujete kuličku, kterou obalíte v kokosu. Jednodušší už to zkrátka být nemůže, chutí se ale tyto kuličky velmi blíží těm z obchodu.
Náš tip: Kokosové Raffaello připravíte podle našeho receptu.
Medovníkové kuličky
Patří k vašim oblíbeným zákuskům dort medovník? Tak si jej připravte v kompaktnějším provedení – ve formě malých kuliček, které připomínají Marlenka kuličky prodávané v obchodech. V tomto cukroví jsou obsažené všechny chutě medovníku – med, ořechy i perníkové koření.
Připravit je můžete z perníku na strouhání, upečeného perníku na plech, medových plátů na medovník, nepovedených perníčků nebo třeba i z karamelových Lotus sušenek. Ke spojení celé směsi se používá většinou salko, které je dobré navíc nechat zkaramelizovat. A samozřejmě nezapomeňte na oříšky, které využijete na obalení kuliček.
Náš tip: Při přípravě medovníkových kuliček můžete postupovat podle našeho videa.
Tiramisu kuličky
Ti, kteří mají v oblibě pro změnu italský dezert tiramisu, si i jeho chuť mohou užít v miniaturní podobě kuliček. Abyste dosáhli co největší podobnosti se slavným moučníkem, je třeba dodat kuličkám hlavně chuť kávy.
Dále pak přidejte další suroviny jako na klasické tiramisu – tedy cukrářské piškoty, mascarpone, likér amaretto, koňak či rum a vše spojte tak, aby vznikla hustší hmota, z níž bude možné tvarovat kuličky, které nakonec obalíte v kakau. Tyto kuličky mají díky mascarpone omezenou trvanlivost a je třeba je skladovat v lednici.
Náš tip: Recept na vynikající tiramisu kuličky zveřejnila na svém Instagramu modelka Aneta Vignerová.
Margot kuličky
Na kuličky se výborně hodí i různé cukrovinky – třeba populární tyčinka s příchutí kokosu a rumu obalená v čokoládě známá jako margotka. Ta se s oblibou používá na přípravu mnoha dalších moučníků, třeba bábovek, do krémů či jednoduchých buchet, jimž předá lehce exotický nádech.
K zahuštění směsi, jejíž základem je nastrouhaná tyčinka Margot, můžete použít piškoty nebo strouhaný kokos. Hotové kuličky přímo vybízejí k tomu, namočit je navíc do čokolády podobně jako tyčinku.
Náš tip: Postup přípravy margot kuliček najdete v tomto odkazu.
Tatrankové kuličky
Zbyly vám doma z výletů Tatranky a nevíte, co s nimi? Tak je rozmixujte a udělejte z nich vynikající cukroví s chutí oblíbených oplatek. Použít můžete čokoládové, lískooříškové i arašídové, přičemž samozřejmě můžete sáhnout i po jiných podobných oplatkách, jako jsou třeba Horalky nebo Mila.
Pak už stačí přidat jen máslo, rum a salko a hotové kuličky obalit v kokosu, nasekaných oříšcích nebo třeba v čokoládových posypkách (rýži).
Náš tip: Tatrankové kuličky ukoulejte podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více