Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli někoho, kdo by tyto moučníky nemiloval. Nápad použít je jako základ do nepečeného cukroví je tak přímo geniální. Medovníkové kuličky jsou výborným cukrovím na poslední chvíli, které ale možná budete muset dělat dvakrát. Z mís s cukrovím totiž mizí bleskovou rychlostí.

Kuličky s vůní medu a perníku

Znáte oblíbenou verzi moučníku Marlenka v podobě kuliček? Takové si snadno můžete udělat i doma. Ostatně různé nepečené kuličky patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Těsně před Štědrým dnem je zvládne ukoulet každý, takže i ti, kteří se do pečení nehrnou, budou mít pak návštěvě o Vánocích co nabídnout. Navíc jsou kuličky ideálním cukrovím, které můžete udělat i s dětmi. Nedá se na nich toho moc zkazit, nikdo nepřijde k úhoně a děti hlavně tvoření takového cukroví bude bavit.

Snadné a rychlé nepečené cukroví

Nepečené kuličky je možné udělat na mnoho způsobů. Nejčastěji se do nich používají piškoty společně s kakaem a rumem, oblíbené jsou i bílé kokosové kuličky nebo různé raw variace z datlí a ořechů. Hitem poslední doby jsou právě voňavé medovníkové kuličky, které připomínají slavný dort s medem, ořechy a někdy i perníkovým kořením. Když všechny tyto chutě soustředíte do podoby malých kuliček, získáte vynikající malé sladké jednohubky, které výborně oživí mísy s cukrovím a zachutnají snad každému.

Z čeho připravit medovníkové kuličky

Příprava medovníkových kuliček je neskutečně jednoduchá. To hlavní, co na ně potřebujete, jsou nějaké drobečky z medového těsta. Použít můžete medové pláty, které se prodávají v obchodě, perník na strouhání, upečený perník nebo polámané či jinak nepovedené perníčky. Výborně se na to hodí i retro rumové perníčky – takové ty obalené v cukrové polevě s rumem známé jako ruměnky. Ať už použijete cokoliv, základem je vše rozemlít co nejvíc najemno, k čemuž vám nejlépe poslouží mixér. Sušenky se dají rozdrtit i v igelitovém sáčku válečkem nebo nastrouhat na jemném struhadle. Ruměnky stačí jen rozmělnit rukou v míse.

Medovníkové kuličky mohou být i bez salka

Drobečky je pak nutné něčím spojit. Jako pojivo výborně funguje krém smíchaný z karamelového salka a másla. Zhruba na 800 g nastrouhaných či rozmixovaných medových plátů potřebujete jedno balení másla a jednu konzervu salka. Použít můžete i lískooříškovou pomazánku nebo tzv. sušenkovou pomazánku třeba z již zmiňovaných sušenek Lotus. Pokud je na vás slazené kondenzované mléko moc sladké, vystačíte si jen s máslem, nebo s máslem a medem či marmeládou. Přidat se dá na zvláčnění a dochucení i pár kapek rumu. 

Pro zvýraznění medové chuti můžete vmíchat do směsi i med, perníkovou zase pozvednete perníkovým kořením nebo skořicí. Aby byla iluze medovníku dokonalá, můžete do hmoty přidat i mleté vlašské ořechy. Hotové kuličky nakonec nezapomeňte obalit v samotných drobečcích nebo právě v nasekaných oříšcích. Vypadají pak jako ty z obchodu a navíc na nich oříšky krásně křupou.

Recept na medové pláty

Pokud jste v obchodě nesehnali medové pláty, můžete si je snadno upéct doma. Na těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu, 200 g moučkového cukru.

Postup: Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. To pak rozválejte na plát, položte jej na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Hotové těsto nechte vychladnout a pak je nastrouhejte nebo rozmixujte najemno.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více