Tuňák, jak ho neznáte. Překvapení čeká ve Fly Vista
19. 12. 2025 Životní styl
Každé úterý patří v restauraci Fly Vista čerstvému tuňákovi. Šéfkuchař Karel Caldr a jeho tým z něj tvoří pokrmy, které dokazují, že jednoduchost a kvalita jsou nejlepší recept. Od jemného tataki po šťavnatý steak – vše připravované z čerstvé ryby přímo na místě. Během „tuňákových úterků“ se navíc můžete kochat panoramatem Prahy a vychutnat si sklenku šampaňského z nejširší nabídky ve městě.
Jak vypadají úterky, které patří tuňákovi? Jako Tuna Tuesdays, které zažijete v restauraci Fly Vista. Stačí vyrazit do obchodního domu Máj a zamířit na střechu, kde se vám otevřou nové gastronomické obzory i výhledy na Prahu. Čerstvý tuňák se tu mění hned v několik delikátních pokrmů, ze kterých si vybere každý.
Věděli jste?
Tuňákové menu si ve Fly Vista nejlépe vychutnáte s výhledem, který nemá v Praze obdoby. Restaurace se nachází v nejvyšším patře obchodního domu Máj a její střešní terasa je druhým nejvýše položeným bodem na Praze 1. Můžete si tu užít panoramatický 360° výhled na celou Prahu, který se vám vryje do paměti.
Za tuňákovými delikatesami stojí šéfkuchař Karel Caldr a jeho tým. Po celý den kuchaře můžete sledovat, jak z čerstvého tuňáka tvoří rozmanité pokrmy – od jemného tataki přes delikátní tatarák až po steaky. Každý chod vzniká přímo před očima hostů. Jednotlivé pokrmy můžete párovat s vybranými víny, která podtrhují chuť ryby. Tak v úterý na viděnou ve Fly Vista!

3 otázky pro šéfkuchaře Karla Caldra
Jak se shání tuňák v Česku?
Musíte vybrat kvalitního dodavatele a komunikovat s ním dost dopředu. Většinou bereme tuňáka ze Středozemního moře. Dobré maso poznáte tak, že ryba nemá zakalené oči, má pevnou kůži, která se po zmáčknutí vrací, není potlučená a voní.
Jak tuňák chutná nejlépe?
Tuňáka se snažíme co nejvíc podávat v syrovém stavu, třeba ve formě tataráku, tataki nebo carpaccia. A když už děláme steak, propečeme ho maximálně na medium. Tuňák je velká ryba a málokdo ji má možnost vidět celou, proto rybu máme celý den vystavenou v kuchyni, aby si ji hosté mohli prohlédnout.
Co je tataki?
Jedná se o syrové plátky tuňáka s olivovým olejem, solí a mořskými řasami a trochou sladko-kyselého japonského dressingu ponzu.
.jpg)
Proč zařadit tuňáka do jídelníčku?
Tuňák patří mezi nejzdravější mořské ryby. Je přirozeným zdrojem kvalitních bílkovin, které tělu dodávají energii a pomáhají s regenerací svalů, aniž by zatěžovaly trávení.
Obsahuje také vitamín B12, nezbytný pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie, a celé spektrum dalších živin: vitamín D, B6, draslík, selen a jód, které podporují imunitu, nervovou soustavu i správnou funkci štítné žlázy.
Velkou předností tuňáka jsou i omega-3 mastné kyseliny. Ty snižují hladinu cholesterolu, chrání srdce, zlepšují zrak a podle řady studií dokážou snížit i riziko některých typů rakoviny. Díky nízkému obsahu tuku je tuňák zároveň ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst lehce nebo redukovat hmotnost, a přitom si pochutnat.
ADRESA
Fly Vista
Národní 63/26,
110 00 Nové Město,
Praha 1
OTEVÍRACÍ DOBA
Po – st: 7:30 – 1:00
Čt – pá: 7:30 – 3:00
So: 8:30 – 3:00
Ne: 8:30 – 1:00
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 25 minutami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 21 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 23 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02