Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobré rady na každý den

Dovolím si sem přidat článek, který mi přišel mailem, o oleji, sádle atd. Musím říci, že prakticky totéž mi řekla doktorka při vyhodnocení mých jaterních testů, cholesterolu, arteriosklerozy a dny....

Hella: tak tohle jsem neslyšela a přemýšlím, jak párátka zabráněj přepálení oleje :-O:-O:-O

Aby olej nezhnědl.
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot potravin. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Přesně tak a chce to fakt nechat v klidu dost dlouho. Švagrová mi pořád tvrdila, že to nefunguje, jak to zkoušela, prý asi dřív měly naše babky jiný ocet :-O:-)):-)).... jo , jenže to nenechala namočené snad ani 2 hodiny:-O. Takže jsem je s bráchou vyhnala na houby, s tím, že se vrátěj až večer. Mezitím jsem ji mřížku, plotýnky a prostor mezi nima zalila octem a nechala dobrých 6 hodin. pak to šlo jednoduše vymýt:yes::yes:. Šplhla jsem si ;-);-):-D:-D

Hella:
Ocet na sporák: také jsem to letos někde četla a hned vyzkoušela na mřížce horní (plyn) i na mřížce z trouby. Je pravda, že už to teda vypadalo;-(, a opravdu to působí - venku v trávě na rovné ploše jsem dala větší igelit a do toho položila mřížku, zalila octovou vodou, mřížka tímpádem zapadla do trávy a byla úplně ponořená.
Nechala jsem 1/2 dne a mastnota na tom úplně zbělala a šlo to potom pěkně dolů.:yes:

Ocet na sporák.
Pokud máte na sporáku skvrny, které už nejdou vydrhnout ani tekutým pískem, zkuste na ně nalít ocet. Ten nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už setřete pouhou houbičkou.

Pohlcovač pachu.
Pomůže vám, pokud využijete absorbční vlastnosti uhlíku a jedlé sody. Připravte si jemný sáček, nejlépe ze staré punčochy. Punčochu ustřihněte asi 15 cm nad špičkou. Vložte do ní lžíci filtračního uhlíku, který se používá v akvaristice, přidejte lžíci jedlé sody a k tomu hrstku koření (hřebíček, skořice) nebo kůru citrusových plodů. Sáček nahoře zavažte nití a vložte do chladničky. Na dva měsíce máte pokoj od nepříjemných pachů.

Přelité rostliny.
Když svou péči o pokojové rostliny přeženete a zjistíte, že vám vadnou v důsledku přemokření, zachráníte je usušením kořenů. U přemokření postupuje tak, že rostlinu vyjmete i s hlínou z květináče. Kořeny zabalte do několika vrstev dobře savého papíru. Odneste jí na teplé místo, kam ale nesvítí slunce. Papír, ve kterém je květina zabalena kontrolujte a měňte vždy, když je vlhký. Jakmile papír vlhnout přestane, rostlinu přesaďte do umytého a vysušeného květináče. Zalévejte dále jen velice opatrně.

Hella:helo,tak to je super,to bych měla něco takového pořídit;-):yes:a zrovna břečťan by se mi líbil;-)
Špagi i ten eukalyptus;-):-KNo něco určitě vyzkouším;-):-K:yes:

Hella, rady, které zde předáváš jsou:yes:, já je sice čtu v příloze MF, kterou bereme denně, ale přečtu, zapomenu;-(, ale už vím, že mám kam kouknout:-! a pak si připomenu a vyzkouším:-!a jsem ráda, že to tak krásně připravuješ:yes::-)) Děkuji:-K

Hella: trošku tě doplním, pro kuřáky je vynikající i eukalyptus, krásně voní a uvolňuje do ovzduší látky, které osvěžují vzduch a pročišťují. Je výborný právě do ložnice, mám sama 2 vzrostlé kousky a nemůžu si je vynachválit a to se u nás nekouří;-)

Kytky pro kuřáky.
V bytě vám s kvalitou vzduchu můžou pomoci některé rostliny, takové, které absorbují znečištění. Kuřáci by si do bytu měli pořídit břečťan, ten pohlcuje některé škodlivé látky, které vznikají při spalování tabáku. Dalšími pokojovými rostlinami, které budou při čištění vzduchu nápomocny, jsou dracena, fikus a tchýnin jazyk. V obýváku vám prospějí, neměli abyste je ale umísťovat do ložnice.

Hella:tak tohle mám od dětství vyzkoušeno na vlastní kůži;-), hlavně jitrocel je k nezaplacení. Je dobře, žes sem dala ten odkaz;-):yes:, protože jitrocel kopinatý má opravdu všestranné použití a já ho užívám hlavně při zahlenění průdušek a odkašlávání ve směsi s podbělem a dalšími bylinkami :yes::yes::yes:
A šťovík jsem děsně ráda žvýkal:-D a, používali jsme ho i v kuchyni na saláty a polévky. Jsou tu i zde na topkách ty recepty;-);-)
Je tu i recept na výborný jitrocelový sirup http://www.www.toprecepty.cz/recept/5112-jitrocelo...

Popáleniny od kopřiv.
Aby byl co nejrychleji pryč nepříjemný palčivý pocit na kůži, rozhlédněte se kolem sebe a utrhněte list jitrocele nebo šťovíku. Stačí, když některým z nich neprodleně postižené místo potřete a bolest okamžitě zmizí.

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C5%A5ov%C3%ADk...
http://botanika.wendys.cz/kytky/K419.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jitrocel_kopinat%C3%B...

Hella: tak to je fakt, nedávno se mi povedlo rozbít skleničku a ještě po týdnu mi něco křupalo pod pantoflí :-O;-);-), ale nevím, jestli bych na to obětovala chleba...., i když nápad to je dobrý :yes::yes:

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli