kváskový chleba
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Nadja, před 3 hodinami
„Prosím inspirujte- nápady při kombi dietě“ Nadja, 11. 6. 2024 12:41
„Přání a gratulace“ Anna Kocikova, 7. 6. 2024 19:28
Poslední příspěvky
„Zdravím, tentokrát po dlouhé době zase z chaty. V pátek…“ Nadja, před 3 hodinami
„Dobrý podvečer želám všetkým. Ja som si dnes uvarila kurací…“ Julia Oskerova, před 4 hodinami
„Pěknou neděli , dnes k obědu dršťková polévka z hlívy…“ MarcelaPa, před 7 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 15 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Bezinková marmeláda podle babiččina receptu voní kořením a v zimě vám zlepší náladu. Takhle snadno se dělá
Den dětí je tu! Nechte se inspirovat a potěšte nejmenší originálními dobrotami na míru
16. 9. 2009 08:52
16. 9. 2009 08:49
16. 9. 2009 07:17
8. 8. 2009 09:51
8. 8. 2009 09:49
Tak pak v září, prosím, chlebík i s radami okolo přidej k receptům
8. 8. 2009 09:44
8. 8. 2009 09:37
8. 8. 2009 09:33
————
Celozrnná žitná mouka, sklenici o obsahu 1,5 litru, utěrka, voda
Sklenici vypaříme horkou vodou. Pak založíme kvásek, který budeme „krmit“ 4 dny
a poté použijeme na přípravu těsta.
1. den – do vypařené sklenice navážíme 100 g celozrnné žitné mouky a zalijeme
125 ml převařené vody teplé asi 30 stupňů.
Rozmícháme, vznikne husté těstíčko, zakryjeme utěrkou,
přetáhneme přes to gumičku a dáme na místo, kde je teplo.
2. den – navážíme 50 g celozrnné žitné mouky a 125 ml stejně teplé převařené
vody jako první den. Zamícháme do kvásku, a uložíme
opět na teplé místo.
3. den – navážíme 50 g mouky a JEN 60 ml vody, zamícháme, uložíme na teplé místo.
4. den – navážíme 50 g ………………….. 60 ml vody …………..
Po nakrmení kvásku 4. den můžeme tak za 3 hodiny zadělat chleba.
Kvásek při správném vedení VONÍ mírně nakysle, bublá
Chleba - recept
---------------------
500 g hladké pšeničné mouky, celý kvásek, 2 lžičky soli, drcený kmín, kmín,
voda na těsto (vlažná)
Vše smíchat v těsto husté jako na kynuté knedlíky a vypracované těsto necháme
kynout alespoň 5 hodin.
Poté utvoříme 2 bochánky, dáme je na pomoučený pečící papír, necháme kynout opět
půl hodiny.
Bochánky potřeme před pečením vodou (osolenou) a posypeme kmínem.
Pečeme zhruba 45 minut, chléb musí dunět, při pečení rosíme vodou.
Přeji hodně úspěchů, já ho zkoušela 3x než se mi povedl
Do těsta dávám hladkou mouku, můžete ozkoušet i jinou, ale těsto je pak už hodně těžké a velmii dlouho kyne. Neptejte se na jakou teplotu peču, mám starou plynovou troubu, bohužel stupně nejsou naznačeny.
Pro špiony - recept jsem dávala i na e-kuchařku.net Ivanky M. s kváskem (jen abych nebyla napadnuta z kopírování)
Recept na kvásek je z http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483